начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

срок на предизвестие в срок на изпитване ???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срок на предизвестие в срок на изпитване ???

Мнениеот deltongo » 27 Юни 2010, 11:14

Здравейте,

Моля за мнение по следната ситуация.
Имам сключен договор със срок на изпитване за 6 месеца. - по чл 70, ал.1 във връзка с чл. 67, ал.1, т .1 от КТ.

Срокът на изпитване е регламентиран на 6 м, като е уговорен съгласно договора в полза на работодателя.

Бих искала да знам, в този случай, ако реша да прекратя договоря в срока на изпитване, т.е. в рамките на 6 м, какъв срок на предизвестие съм длъжна да спазя, за да не дължа неустойки и да е по взаимно съгласие примено? И с кой член по КТ се регламнетира това?

Единственото във връзка със срок на предизвестие, което е регламентирано с точка в договора е следното: "След изтичане на срока на изпитване служителят има право да прекрати едностранно този договор само след отправяне на двумесечно писмено предизвестие. В случай че прекрати договора си по установения в КТ ред в този случай, служителят няма право да работи по каквото и да било правоотношение с друг работодател, упражняващ същия или сходен предмет на дейност, в продължение на 1 година от датата на прекратяване на този договор. При нарушение на тази забрана...служителят дължи на работодателя неустойка.."

Горния текст от една страна засяга само предизвестяване след изтичане на пробния срок и не дава отговор на моя въпорс, от друга, неговата законност относно забраните, които възлагат е подвъпросна! Но бих се радвала да чуя и вашето тълкуване на цитата и мнението Ви за неговата сила и законност!

Основният въпрос на който търся в момента отговор е bold-нат!

Другото според мен нередно искане на работодателя е трудовата ми книжка да стои при него. Възможно ли е за подобно искане работодателят да се уповава на "вътрешни разпоредби", които се цитират постоянно в договора, но така и не са ми дадени да ги прочета или си важи закона, който регламентира - ТК да си остава след попълване у служителя?

Благодаря Ви предвартително
deltongo
Нов потребител

Re: срок на предизвестие в срок на изпитване ???

Мнениеот tapashoncho » 27 Юни 2010, 21:41

Във вашия случай срокът на предизвестието е регламентилано в чл. 326, ал. 2, изр. 2, както следва: "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."
tapashoncho
Младши потребител

Мнениеот deltongo » 27 Юни 2010, 23:40

Защо, бихте ли обяснили?

В моят случай става въпрос за договор със срок на изпитване, който след изтичане на срока на изпитване става автоматично безсрочен..

..Защо да важи точно този член на КТ - за СРОЧЕН трудов договор?
deltongo
Нов потребител

Мнениеот magi_jeleva » 27 Юни 2010, 23:44

Дължите предизвестието, което е записано в трудовия ви договор, а не друго, т.е. 2 месеца.
magi_jeleva
Потребител

Мнениеот magi_jeleva » 27 Юни 2010, 23:46

Срокът на предизвестието се регламентира още с подписването на трудовия ви договор, чл. 61 от КТ и е задължителен реквизит от тр. договор.
magi_jeleva
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 28 Юни 2010, 23:51

Законодателят е определил трудовата книжка на работника или служителя да бъде предоставена на работодателя за определените вписвания. След това тя се връща на лицето! Според съществуващата практика в РБългария ако! лицето декларира писмено/декларацията остава в досието му/съгласие за това, трудовата книжка се съхранява от работодателя! Без Вашето писмено съгласие, трудовата Ви книжка следва да се намира у вас.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот ivaaaaa » 24 Юли 2010, 12:52

Според Чл. 70. (1) "Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него."

Това означава ли, че ако в рамките на изп. срок установя, че работата
не е подходяща за мен (каквото и да означава това - не се справям, не ми харесва и пр.), мога да пусна молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие чл. 325 (1). Защото не виждам друг начин за избягване на 3 месеца предизвестие.
Предварително благодаря за помощта.
ivaaaaa
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 24 Юли 2010, 14:33

В случая е важно дали срокът за изпитване е уговорен за двете страни? Или само в полза на работодателя. Ако само е посочено, че има срок за изпитване от 6 месеца, на основание чл.70,ал2 от КТ се приема, че той е уговорен в полза и на двете страни! В този случай можете веднага да напуснете на основание чл.71,ал.1 от КТ-без предизвестие.При уговорен срок в полза на работодателя, Вие следва да отработите срока на предизвестие, който при срочен ТД е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока но договора. Разбира се можете да поискате от работодателя да напуснете при условията на чл.325 ,т.1 от КТ-по взаимно съгласие. Коректно е да изложите мотивите за това и дипломатично да поискате на Ви освободи. В този случай можете да получите съгласието му, но може и не! При този случай важно е правилото на чл.70,ал.3 - през време на изпитването страните имат правата и задълженията както при окончателен ТД! Във Вашия случай ще ми е необходима допълнителна информация - какви са уговорките за действието на срока за изпитване и колко време остава до изтичането на срока за изпитване? И още-към момента работодателят коректен ли е към Вас и нарушава ли задълженията си по трудовото законодателство.Тогава ще мога да определя има ли допълнителна възможност/поне теоретично/ за незабавно прекратяване на трудовия Ви договор. Вие сте на ход. :roll:
kazimirc4
Потребител

Мнениеот fetisov » 26 Юли 2010, 15:31

Здравейте!

Аз само не разбирам защо почти всички считате, че договорът със срок за изпитване трябва да се възприема като "срочен" трудов договор респ. спрямо него да се прилага срокът на 3-месечно предизвестие за прекратяване по чл.326, ал.2, изр.2 КТ ?! (Още повече, че в описанието на казуса е посочено като правно основание на сключения договор чл.67, ал.1, т.1 - договор за неопределено време, т.е. безсрочен трудов договор!)
За мен срокът за изпитване не прави един трудов договор автоматично "срочен" по смисъла на чл.67, ал.1 т.2 от КТ. Това е просто една допълнителна уговорка (клауза) между страните, включена в договор, който може да бъде както срочен, така и безсрочен, а в случая мисля, че става дума за безсрочен трудов договор (няма данни да е уговорен някакъв срок извън изпитателния, а и правното основание, което е посочено в самия текст на договора говори за трудов договор за неопределено време). Следователно за него приложимият срок за предизвестие при прекратяване от работника е този по чл.326, ал.2, изр.1 КТ, т.е. 30 дни доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок. По-дългият уговорен срок в случая е налице с клаузата за двумесечното предизвестие (независимо, че там пише, че тази клауза възниква като възможност за работника след изтичане на срока за изпитване - работникът не може да бъде лишен от правото си по чл.326, ал.2 КТ дори и по време на срока за изпитване!) и именно това е срокът, който следва да се спази при прекратяване на трудовия договор от работника (независимо дали срокът за изпитване е изтекъл или не!). Ето защо се присъединявам към мнението на Маги Желева.
УСПЕХ !
fetisov
Потребител

Мнениеот rts » 26 Юли 2010, 18:32

Съгласна съм напълно с fetisov.
И от мен: УСПЕХ !
rts
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 18:48

fetisov и rts са правите по Вашия казус.Грешката е моя.
И от мен успех! :)
kazimirc4
Потребител

Мнениеот deska78 » 29 Юли 2010, 11:43

Здравейте!
Съпругът ми е назначен на работа по чл 68,ал.1,т.1 във връзка с чл.70 ал 1.Срока на договора е до 16.09.2010 г. Той не желае повече да работи в тази фирма.
Какви са процедурите по прекратяване на този вид договор?И ако изработи договора си до край,дали е нужно да се подава предизвестие за напускане?/май не се изразих много правилно.../
Благодаря Ви предварително за отделеното време!
deska78
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 29 Юли 2010, 12:24

Съпругът Ви следва да подаде заявление/задължително с входящ номер/ до работодателя за прекратяване на ТД без предизвестие по чл.325 т.1 от КТ.В седемдневен срок от получаването му договорът може да се прекрати по взаимно съгласие, като работодателят единствено може да дължи обезщетение за неползван отпуск, ако такъв съществува.Но може предложението да не бъде прието. В този случай договорът се отработва до срока на изтичането му.Възможното обезщетение е както при предния вариант.Трети вариант- прекратяване на ТД по чл.327 от КТ, за което трябва да има достатъчно правно основание.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2010, 13:41

kazimirc4 написа:Съпругът Ви следва да подаде заявление/задължително с входящ номер/ до работодателя за прекратяване на ТД без предизвестие по чл.325 т.1 от КТ.В седемдневен срок от получаването му договорът може да се прекрати по взаимно съгласие, като работодателят единствено може да дължи обезщетение за неползван отпуск, ако такъв съществува.Но може предложението да не бъде прието. В този случай договорът се отработва до срока на изтичането му.Възможното обезщетение е както при предния вариант.Трети вариант- прекратяване на ТД по чл.327 от КТ, за което трябва да има достатъчно правно основание.
deska78 написа:
Здравейте!
Съпругът ми е назначен на работа по чл 68,ал.1,т.1 във връзка с чл.70 ал 1.Срока на договора е до 16.09.2010 г. Той не желае повече да работи в тази фирма.
Какви са процедурите по прекратяване на този вид договор?И ако изработи договора си до край,дали е нужно да се подава предизвестие за напускане?/май не се изразих много правилно.../
Благодаря Ви предварително за отделеното време!

А това?... :wink:
КТ написа:Чл. 326. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

(3) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
(4) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.).

Мистър НОИ, моля ви.....
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 00:23

"Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев"!?
Уважаема г-жо Melly,вярно е, че този форум е за простосмъртните, към които може да причислите търсещия съдействие в лицето на deska78 и скромната особа на пишещия тези редове/не звучи ли доста банално,а !/.Опитвам се да насоча ПИТАЩИЯ към три начина за решаване на проблема му:
1. Чрез прекратяване на ТД по взаимно съгласие, което е със шанс 50/50 и по-малък и за което няма данни да го е предприел.
2. Чрез изчакване да изтече срока на въпросния ТД, независимо от желанието на лицето да напусне незабавно.
3.Като използва недобросъвестността на работодателя/и съответно допуснатите нарушения в сферата на трудовото законодателство/ да прекрати незабавно ТД по чл.327 от КТ, но при наличието на доказуеми правни аргументи.
От днес до изтичане срока на договора остават 1 месец и 20 дни, т.е. почти 2 месеца! Прекратяването на ТД при задължението от страна на лицето да плати обезщетение на работодателя в размера на оставащия срок на договора или уговореното предизвестие/също 2 месеца/ едва ли е приемливо от финансова гледна точка за ТЪРСЕЩИЯ съдействие. Иначе той щеше да предприеме тази стъпка без да се колебае и пита.
От написаното може да се направи извода, че лицето е склонно да изчака изтичане срока на ТД и се интересува от правните продробности по прекратяването му.
Вие, г-жо Melly какво бихте посъветвали ПИТАЩИЯ ? Направете го, нали това е смисълът от съществуването на този ФОРУМ.
П.п. Пиша това без никакво лошо чувство - не се намираме в Тържествената зала на СУ.Там има едно централно място, а около масата-всички други. И ако сме поели ангажимент към хората,които търсят съдействие от нас/колкото и да сме несъвършени/ следва да го изпълняваме. И като си помагаме и поправяме един друг в написаното.
Цитирам мнението на Eliast, изказано няколко дни по-рано: " Това показва, че можем да сме полезни и без да държим на собствената си важност. А така ставаме и симпатични (най-дефицитното ни качество).
Въпреки това моля да приемете моите извинения за нетактичния тон. Отправям го към юриста Melly, не към дамата. Dum docemus, discimus.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Юли 2010, 01:49

:) Интересно.
Dum spiro, spero е по вероятната истина.

И ако сме поели ангажимент към хората,които търсят съдействие от нас/колкото и да сме несъвършени/ следва да го изпълняваме

Не съм ви делегирала представителна власт, моля в бъдеще коректно да се позовавате на 1л., ед.ч.

По темата на питащата, съвсем условно и риска си остава за вас, защото не съм убедена, че фактите са коректно изложени, съпругът да пусне предизвестие, че след изтичане срока 16.09. договорът ще счита за прекратен.
От там насетне( след депозиране на молбата) е възможно и да стане по взаимно съгласие, но е вероятно и да не.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 30 Юли 2010, 01:57

kazimirc4 написа:Вие, г-жо Melly какво бихте посъветвали ПИТАЩИЯ ? Направете го, нали това е смисълът от съществуването на този ФОРУМ.

П.п. Пиша това без никакво лошо чувство - не се намираме в Тържествената зала на СУ.Там има едно централно място, а около масата-всички други.
И ако сме поели ангажимент към хората,които търсят съдействие от нас/колкото и да сме несъвършени/ следва да го изпълняваме. - Не, нито съм поела ангажимент, нито се чувствам длъжна да го изпълнявам.
И като си помагаме и поправяме един друг в написаното. - Мисля, че често помагам. Не само на колеги, а и на други потребители. Но преценката за това е единствено моя.

Правилно ли ви разбрах, kazimirc4? 8)
Склонна съм да мисля, че не сте прав. Не се чувствам задължена да отговарям пространствено на поставени въпроси тук в този форум така, както вие го правите.

Хайде сега пък и ще се засягаме. Какво пък толкоз - всички сме несъвършени в една или друга степен. Това успокоява ли ви, Мистър НОИ? :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 08:37

Това успокоява ли ви, Мистър НОИ? :?: Не, уважаема г-жо Mell, но пък това ме удовлетворява.Защото Вие се произнесохте по казуса.Разбира се с уговорките, което е нормално.Информацията е недостатъчна.
Форумът не е място за лична полемика.А в чата може -/kazimirc4/. Пожелавам Ви приятен и успешен ден и да сте здрава.
С уважение:kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот ivo_todorov » 24 Ное 2010, 20:06

Колеги, а какъв е според вас срока на предизвестието на трудов договор сключен за определен срок до провеждане на конкурс, с изпитателн срок 6 месеца в полза на работодателя, сключен на основание чл.68,ал.4, т.4 във вр. с чл.70,ал.1 и 2 от Кодекса на труда.
ivo_todorov
Младши потребител

Назад към Трудово право