начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Сложен случай..

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен случай..

Мнениеот leticia » 17 Ное 2010, 12:59

Здравейте,
Моят случай е сложен и смешен..Фактите са:
- майка съм на дете до 3г.възраст.
- Работих в тази фирма около 5,5г. на безсрочен трудов договор.
- Договорът ми бе прекратен на основание чл.328 т.3.ал.1,с писмено предизвестие 30 дни, защото екс шефа имаше сериозни финансови проблеми. Подписах го,защото ми даваше право на възможно най-дълго обезщетение за безработица (по взаимно съгласие би било по-кратко,мисля 4 месеца).
- Обезщетение за прекратяване на ТД не ми е изплатено
- Заплатата за периода 01.10-10.10 не ми е изплатена
- Обезщетение за неизползван платен годишен отпуск от 21 работни дни също не ми е изплатено.
В същото време в УП2 е включено брутното трудово възнаграждение и за октомври, макар,че не е изплатено. Не съм се подписала на ведомостта за заплати за октомври, така,че мога да докажа,че не съм го получила.
- При условие,че съм майка на дете до 3г.възраст и той не е поискал писмено разрешение за моето съкращение от Инспекцията по Труда и е неправомерно съкращението ми по този член, дължи ли ми обезщетение и за това??
Доводите на екс шефа да не ми плати са нелепи..че съм създала група на бившите служители на фирмата във Фейсбук,която уронва един вид престижа на фирмата му.. въпреки,че обясних,че е затворена група, не се публикуват и не се виждат публично никакви неща,а само между нас - членовете на групата - само бивши служители на тази фирма, той не го прие и не го разбра и дори ме изгони от офиса със заплахи,че дори до полицията щял да стигне! На въпроса кога ще ми изплати всичко..щял да види, да реши ..някой ден!
Чудя се,ако го дам под съд дали ще го осъдят да ми плати тези обезщетения и заплатата и дали той може да заведе някакво дело срещу мен за уронване на смешния му престиж..
От друга страна той прекрати ТД и на други мои колеги (макар и с тяхно съгласие,но на същото основание),на същата дата,както и моя ТД, но без да уведоми Агенцията по Заетостта.(100% съм сигурна).
Какво да направя?? Благодаря предварително на всички!
Аватар
leticia
Нов потребител

Re: Сложен случай..

Мнениеот konik » 17 Ное 2010, 14:12

КТ - Чл. 344.(1) Работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да иска:

1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;

2. възстановяване на предишната работа;

3. обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението;

(3) В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
(4) Трудовите спорове по ал. 1 се разглеждат от районния съд в тримесечен срок от постъпването на исковата молба и от окръжния съд - в едномесечен срок от постъпването на жалбата.

Чл. 333. (1) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и ... работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
Чл. 358. (1) Исковете по трудови спорове се предявяват в следните срокове:

2. 2-месечен - по спорове за ......и прекратяване на трудовото правоотношение;

Ако не сте изпуснали срока - от връчването на заповедта за прекратяване - можете да си търсите неизплатените възнаграждения и обезщетения, както и да Ви възстановят на работа и обезщетение за период до 6 месеца за оставенето Ви без работа.
konik
Младши потребител

Мнениеот leticia » 17 Ное 2010, 14:45

konik,

Много Ви благодаря за информацията, но нека да поясня,че аз не желая да се върна на работа там никога повече, а и вече започнах работа на друго място.
Моят ТД бе прекратен на 11.10., новият ми ТД в настоящата фирма е с дата 01.11. Изтекъл е месец и нещо от прекратяването на договора,но аз не искам да го подновя.

Разноските по делото от мен ли се плащат или от този,който загуби?

И последен въпрос - възможно ли е според Вас бившият ми шеф да заведе наистина дело срещу мен с жалките си протести за Facebook?

Мерси още веднъж!
Аватар
leticia
Нов потребител

Мнениеот donna » 09 Дек 2010, 19:15

И да искате отмяна на уволнението и обезщетение ,то ще е само за периода за оставане без работа ,около 20 дена , все пак са пари , но като чета и други пари не са ви изплатени , така ,че деиствайте , съберете си заплатите отпуските и квото имате още със съдебно дело това е.
Трудовите дела са без държавна такса ,с адвоката както се разберете след като осъдите работодателя и си поискате в съдебно заседание разноските съдът ще ви ги присъди.
donna
Старши потребител

Назад към Трудово право