начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Трудова злополука - въпроси

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудова злополука - въпроси

Мнениеот godar » 12 Ное 2010, 00:02

Здравейте на всички,
ако имате свободно време бих желал да Ви задам няколко въпроса относно трудова злополука, която претърпях миналия месец. Изчел съм КТ и КСО в касаещия ме обем, но поради слабата ми юридическа култура се нуждая от разяснения.
В момента съм във временна нетрудоспособност със счупен крак, в следствие на инцидент на работното място. В болничния лист, който съм предоставил на работодателя изрично пише, че злополуката е окачествена, като трудова (срокът на болничния лист е 30 дена, но предполагам, че ще бъде удължен). Преди няколко дена получих уведомление от НОИ, че инцидента се приема за трудова злополука по смисъла на чл. 55, ал. 1 от КСО. Във връзка с това искам да попитам:
1. Съгласно чл. 200 от КТ, имам ли право да поискам от работодателя да ми изплати разликата между трудовото ми възнаграждение и размера на обезщетението, което получавам от НОИ? Разликата, както се досещате е 10%.
2. Понеже в момента съм в болнични, и съм трудноподвижен, не успях да присъствам на музикално мероприятие - концерт, за който предварително бях закупил билет, т.е. билетът е закупен преди да настъпи тр. злополука. Имам ли право да поискам от работодателя да ми изплати стойността на билета за този концерт? Това в графата "пропуснати ползи" ли е?
3. Имам ли право на обезщетение за неимуществени вреди? Ако да, в какъв размер? Изчетох няколко съдебни решения публикувани в Интернет по този въпрос, но при всички тях исковете са за големи суми, понеже се касаеше за тежки травми (отрязани пръсти, ампутации), или за смърт. За счупен крак мога ли да претендирам за малка сума, напр. за една брутна заплата? Справедливо ли е?
4.Как да изразя волята си за тези претенции пред работодателя (ако имам право на тях)? Ако напиша молба, дали трябва да спазвам определена форма, или в свободен текст? В какъв законен срок се изисква работодателя да отговори на молбата ми?
5. Ако работодателя не уважи молбата ми, мога ли да внеса съдебен иск? Струва ли си? Предполагам, че ще ми трябва адвокат. Дали мога да ползвам Вашите услуги, ако евентуално се стигне до там (от гр. София съм)? Държа да отбележа, че в момента се намирам в 6-месечен изпитателен срок уговорен в полза на двете страни. Могат да ме освободят за един ден, при това без да се мотивират.
6. В какъв срок от НОИ са задължени да ми изплатят обезщетението по трудовата злополука? След приключване на болничния лист или по време на болничния период? Ако срокът на болничния лист бъде удължен?

Моля, дайте Вашето компетентно мнение базирано на професионалния Ви опит и ерудиция.

Благодаря Ви предварително за отговора.
godar
Нов потребител

Назад към Трудово право