начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Съдебна заповед за ДНК тест за установяване на бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна заповед за ДНК тест за установяване на бащинство

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 13:05

Здравейте,
имам следният казус:
приятелката ми (вече най - вероятно бивша) е бременна. Според мен тя е имала други полови контакти по времето когато е заченато детето, т.е. в мен има някакво съмнение. Въпроса ми е следния, може ли да я съдя за да я заставят да се направи тест за бащинство за установяване на това, че аз не съм бащата на детето, при условие, че тя отказва да направи такъв?

Поздрави
slavipz
Младши потребител

Re: Съдебна заповед за ДНК тест за установяване на бащинство

Мнениеот Гост. » 08 Ное 2010, 13:13

Вие какво правно качество имате в отношенията си с бъдещата майка? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 13:15

poli_g написа:Вие какво правно качество имате в отношенията си с бъдещата майка? :roll:

Правно... никакво към момента, но пък и ме притеснява дали да пристъпвам към такова при условие, че са налице съмненията...
slavipz
Младши потребител

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 14:38

Да де, ама какво става в даден момент когато направя тест за бащинство (със или нейното знаение) защото аз не съм и казвал, че се съмнявам в нея... а и не ми е проблем плащането на издръжка... просто не искам да се привъзвам към дете което не е от моята плът и кръв ... това е... затова и Ви питам дали е възможно .
slavipz
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 08 Ное 2010, 15:43

slavipz написа: Да де, ама какво става в даден момент когато направя тест за бащинство (със или нейното знаение) защото аз не съм и казвал, че се съмнявам в нея...

Доколкото разбирам, Вие се съмнявате в нея, но не сте й казали и в същото време тя е против да направи ДНК тест за бащинство, така ли е?
Нямате сключен брак, не желаете (може би) и да припознаете детето, значи не се пораждат задължения за Вас.... или по-скоро се интересувате кой е биологичния баща :wink:
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот realist » 08 Ное 2010, 15:48

Ако дамата твърди, че детето е ваше, според мен е най-добре е да изчакате до раждането. Първо ще имате време да се успокоите и да помислите върху ситуацията и второ след като се роди детето ще има възможност да се направят ДНК тестове (без опасност за плода), след което и ще знаете със сигурност дали да го припознаете. След като нямате сключен брак с майката, вие ще се считате за баща на детето само след като го припознаете или срещу вас бъде успешно воден иск за установяване на произход (от майката или по-късно от детето).
Добре е да говорите с бъдещата майка и може би с нейния лекар, защото по определени показатели има възможност да се установи кога е било заченато детето. Така ще сте малко по-спокоен.
realist
Младши потребител

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 16:05

atanaspetrovmeister написа:
slavipz написа: Да де, ама какво става в даден момент когато направя тест за бащинство (със или нейното знаение) защото аз не съм и казвал, че се съмнявам в нея...

Доколкото разбирам, Вие се съмнявате в нея, но не сте й казали и в същото време тя е против да направи ДНК тест за бащинство, така ли е?
Нямате сключен брак, не желаете (може би) и да припознаете детето, значи не се пораждат задължения за Вас.... или по-скоро се интересувате кой е биологичния баща :wink:

Да тя е против. Нямаме сключен брак, но желая да имам, както и да припозная детето (АКО съм сигурен, че е мое), не ме е страх от задълженията. Страх ме е, че ще поема задълженията си като баща и някой слънчев ден няма да издържа от любопитство и ще направя ДНК тест... тогава ще разбера, че (може би) детето е от друг мъж, а няма да има връщане назад вече...

atanaspetrovmeister написа:Ако дамата твърди, че детето е ваше, според мен е най-добре е да изчакате до раждането. Първо ще имате време да се успокоите и да помислите върху ситуацията и второ след като се роди детето ще има възможност да се направят ДНК тестове (без опасност за плода), след което и ще знаете със сигурност дали да го припознаете. След като нямате сключен брак с майката, вие ще се считате за баща на детето само след като го припознаете или срещу вас бъде успешно воден иск за установяване на произход (от майката или по-късно от детето).
Добре е да говорите с бъдещата майка и може би с нейния лекар, защото по определени показатели има възможност да се установи кога е било заченато детето. Така ще сте малко по-спокоен.

Въпроса е дали да припозная дете, за което се съмнявам, че може би е от друг... затова ми се иска да знам предварително... и дали е възможно да се случи ако тя откаже да направим тест (което е вероятно да е така)... не бягам от отговорност, не ме разбирайте погрешно, жената е жената за мен и съм готов да бъда с нея до края на живота си, въпроса е, че аз трябва да бъда сигурен дали тя носи моята плът и кръв в нея (май много философски стана)... :(
slavipz
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Ное 2010, 16:18

Я, каква хубава тлака :lol: ( заради уважението към знанията)е станала....

Вечният Хемлетов въпрос: Аз татко ли съм или не съм? :lol:
Имаш време да го припознаеш. Никой няма да те пляска за да го направиш веднага след раждането. Никой не те насилва и да сключваш брак!
Ако си мъжки говори с дамата и се разберете " со кротце и со благо". Слагате картите на масата и ги разигравате.
Недоверието ще убие каквото съществува между вас.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 16:20

poli_g написа:Я, каква хубава тлака :lol: ( заради уважението към знанията)е станала....

Вечният Хемлетов въпрос: Аз татко ли съм или не съм? :lol:
Имаш време да го припознаеш. Никой няма да те пляска за да го направиш веднага след раждането. Никой не те насилва и да сключваш брак!
Ако си мъжки говори с дамата и се разберете " со кротце и со благо". Слагате картите на масата и ги разигравате.
Недоверието ще убие каквото съществува между вас.

Харесва ми думата тлака :)
Въпроса е, че се съмнявам... и това ме притеснява... даже не знам дали да приема сам за себе си, че чакам син или дъщеря...
slavipz
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Ное 2010, 16:44

Днес съм в настроение- да си побърборим.
Аз не съм човекът, който може да ти каже: " Да, скъпи, детето е от теб."
Ако те гризе съмнението ( а то явно те)- спасение няма. Как се сече този възел? Сядате и говорите. Обясни и на жената( все ще разбере, ако те обича ....и въпреки това!), че не си сигурен в нея, че поставяш под съмнение благоверността и и искаш да ти бъде доказана кръвната връзка с бебето.

:roll: Абсурд! Недей да правиш точно това! Ще провокираш женския гняв.
Въпреки това смятам, че имаш правото да знаеш истината. Намери начин и момент и постави въпроса за дискусия. Все ще намерите разрешение двамата заедно. И не се оставяй дълго на съмненията.

п.п. Може да се прави ДНК анализ и по време на бременността, но е опасна една такава интервенция, както за плода, така и за жената. Рискът е неоправдан според мен. Когато се роди детето можете да направите ДНК анализ и без майката да разбере. :wink:
Последна промяна poli_g на 08 Ное 2010, 16:55, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот slavipz » 08 Ное 2010, 16:46

poli_g написа:Днес съм в настроение- да си побърборим.
Аз не съм човекът, който може да ти каже: " Да, скъпи, детето е от теб."
Ако те гризе съмнението ( а то явно те)- спасение няма. Как се сече този възел? Сядате и говорите. Обясни и на жената( все ще разбере, ако те обича ....и въпреки това!), че не си сигурен в нея, че поставяш под съмнение благоверността и и искаш да ти бъде доказана кръвната връзка с бебето.

:roll: Абсурд! Недей да правиш точно това! Ще провокираш женския гняв.
Въпреки това смятам, че имаш правото да знаеш истината. Намери начин и момент и постави въпроса за дискусия. Все ще намерите разрешение двамата заедно. И не се оставяй дълго на съмненията.

п.п. Правно- може да се прави ДНК анализ и по време на бременността, но е опасна една такава интервенция, както за плода, така и за жената. Рискът е неоправдан според мен. Когато се роди детето можете да направите ДНК анализ и без майката да разбере. :wink:

Благодаря... точно това смятам да направя... ще опитам с нормален разговор като възрастни хора... ако ли не стане ... ще му мисля тогава
slavipz
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Ное 2010, 16:57

Е, ако не се получат нещата- и съдилищата са за хора.

Каквото и да решите, успех ви пожелавам, така щото наистина е жалко едното недоверие да убие емоцията, която имате и двамата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 10 Ное 2010, 22:47

Едно ще ти кажа приятелю,майката винаги е сигурна :mrgreen: :wink: Напоследък ДНК тестовете са фешън,толкова мнителни и майките станаха напоследък :mrgreen:

Нищо лично пич,ама всеки който се съмнява,би си направил такъв тест,а и не би искал детето му да се въргаля в некви домове изнасилвано,пребито и гладно,или да яде бой от некъв пастрок,защото не му е платена подобаващо извършената работа.
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Семейни казуси