- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Автомобил
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Автомобил
Здравейте, решила съм да си купя кола на старо. Имам една идея как автомобилът да ми излезе евтино, но не знам какво ще кажете, ще съм радостна да чуя мнение.
Както знаем, в България всички превъртат километража на колата преди да я продадат. Идеята ми е като си я купя колицата, да подам един установителен иск дали е превъртан километража, евентуално съединен с иск по чл. 195 вр. с чл. 193 ЗЗД. Единствено се чудя, ако искам намаляне на цената, тогава би трябвало, този иск да е конститутивен по своя х-р? Правилно ли се ориентирам? И трябва ли трети иск за връщане на надплатената сума (при уважаване на искането за намаляне на цената, разбира се) ?
Смятам, че за ВЛ няма да има проблем да установи дали километражът е превъртан? Или се бъркам?
Както знаем, в България всички превъртат километража на колата преди да я продадат. Идеята ми е като си я купя колицата, да подам един установителен иск дали е превъртан километража, евентуално съединен с иск по чл. 195 вр. с чл. 193 ЗЗД. Единствено се чудя, ако искам намаляне на цената, тогава би трябвало, този иск да е конститутивен по своя х-р? Правилно ли се ориентирам? И трябва ли трети иск за връщане на надплатената сума (при уважаване на искането за намаляне на цената, разбира се) ?
Смятам, че за ВЛ няма да има проблем да установи дали километражът е превъртан? Или се бъркам?
- kleines
- Потребител
Re: Автомобил
бе много сложно това упражнение. Ако километража е механичен да се установи превъртане е невъзможно. За електронния не съм мн сигурен, но ндали компютъра на колата пази някакви логове. А всичко което се натрупа като грешки може да се изчисти съвсем лесно.
Ako ще купуваш кола на старо, поне гледай да има сервизна книжка (не че е 100% гаранция, ама все пак е нещо) и по възможност да е от Швейцария или Германия.
На пазара е пълно с коли внос от Италия а там колите са видели доста повече зор.
Без да е реклама ама ти препоръчвам немските марки: VW, Audi, Seat, или в краен случй Opel. Японските коли също са мн здрави - супер здраво окачване и доста яки мотори - Toyota, Honda. Избягвай Фордове Фиати, Ланчи, Алфа ромео. На италианските електрониката е мн слаба, а за форда има една поговорка: Форд и циганин не работят през зимата. А.. и JTD-тата има склонност да харчат повечко нафтица.
Ako ще купуваш кола на старо, поне гледай да има сервизна книжка (не че е 100% гаранция, ама все пак е нещо) и по възможност да е от Швейцария или Германия.
На пазара е пълно с коли внос от Италия а там колите са видели доста повече зор.
Без да е реклама ама ти препоръчвам немските марки: VW, Audi, Seat, или в краен случй Opel. Японските коли също са мн здрави - супер здраво окачване и доста яки мотори - Toyota, Honda. Избягвай Фордове Фиати, Ланчи, Алфа ромео. На италианските електрониката е мн слаба, а за форда има една поговорка: Форд и циганин не работят през зимата. А.. и JTD-тата има склонност да харчат повечко нафтица.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
преди да си купите кола на старо по-добре отидете в КАТ да проверят идентификационният номер на шасито че ако е пренабит ще си я имате за музеен експонат
- iva_sh
- Потребител
Показанията на километража нямат никакво отношение към състоянието на автомобила. Аз лично бих взел кола на 250 000 км, карана София - Мюнхен - София от непушач, и поддържана само в оторизиран сервиз, пред кола на 50 000 км, която е била първа за пъпчив тийнеджър, доказвал пред себеподобните си в продължение на 5 години с "дръпки", "тунинг", "пилене на гуми", поддържана в незнаен гараж, зареждана с консумативи с неизвестен произход.
Задължително колата се "пуска" за проверка през КАТ (услугата е платена ), по възможност се пуска за проверка и през официалния представител на марката (или нелегално в някой форум на любители на марката тук или в чужбина), за да се провери сервизната история (доколкото е сервизирана в официални сервизи). Оттам ще може да се види и на какви километри е било последното й посещение, откъдето може да се направи някакъв извод за реалността на текущите показания. Също така е силно препоръчително колата да се погледне в независим сервиз (даеч от автокъщата и местодомуването на колата за избягване на договорки на собственика със сервиза) за да се установи текущото й състояние.
Но тук всички коли са на 130 000 км, не знам как става така
А юридически не виждам как може да имате претенции към продавача, особено ако той не е пръв собственик. Колата се продава "в състоянието, което е в момента" - ако ви устройва, взимате я, ако не - не плащате.
Задължително колата се "пуска" за проверка през КАТ (услугата е платена ), по възможност се пуска за проверка и през официалния представител на марката (или нелегално в някой форум на любители на марката тук или в чужбина), за да се провери сервизната история (доколкото е сервизирана в официални сервизи). Оттам ще може да се види и на какви километри е било последното й посещение, откъдето може да се направи някакъв извод за реалността на текущите показания. Също така е силно препоръчително колата да се погледне в независим сервиз (даеч от автокъщата и местодомуването на колата за избягване на договорки на собственика със сервиза) за да се установи текущото й състояние.
Но тук всички коли са на 130 000 км, не знам как става така
А юридически не виждам как може да имате претенции към продавача, особено ако той не е пръв собственик. Колата се продава "в състоянието, което е в момента" - ако ви устройва, взимате я, ако не - не плащате.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
и моето мнение е, че трябва първо да проверите в КАТ за индентификационния номер, а за делото като заведете дело и платите таксите смятам, че в цената няма да има промяна
- boiko_62
- Потребител
boiko_62 написа:и моето мнение е, че трябва първо да проверите в КАТ за индентификационния номер, а за делото като заведете дело и платите таксите смятам, че в цената няма да има промяна
е то презумпцията е че ще спечели делото и тея пари ще и бъдат възстановени
По добре е да вземе със себе си някой познат който има понятие от автомобили понеже по доста външни белези може да се установи горе долу на какви километри е колата, като напр. изтрит волан, топка на скоростния лост и педалите. Отделно различните модели коли примерно до определена година се правят по един начин с един вид двигатели, след определена година по друг.
...И те така...
-
TheOldMan написа:А юридически не виждам как може да имате претенции към продавача, особено ако той не е пръв собственик.
Чл. 193 ЗЗД - Продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната цена или нейната годност за обикновеното или за предвиденото в договора употребление.
ал. 3 Продавачът отговаря и когато не е знаел недостатъка.
Значи, ако ти продават една кола, която уж е на 130 000 км, а тя се окаже на 250 000 км, това е недостатък, защото е двойно повече експлоатирана, отколкото ти си си мислил. И съответно ако си знаел, че е на 250 000 км, никога няма да се съгласиш да платиш съответната цена, която си платил.
TheOldMan написа:Колата се продава "в състоянието, което е в момента" - ако ви устройва, взимате я, ако не - не плащате.
Да, ама човек няма как да установи на място дали километражът е превъртан и с колко.
Остава висящ единствено въпросът дали вещото лице ще се справи със задачата.
- kleines
- Потребител
Не си мъчи празната глава как да измамиш продавача,защото при покупката на автомобил на старо винаги ще си прецакан /ако ще продавача да ти и брат/.
Винаги съм се смял на такива като теб, като им продам BMW 200к.с. и им кажа, че е карано от някоя баба която е ходила с него само до болницата.
и после "случайно" намират бастунче или патерица в багажника а под седалката опаковки от лекарства....
Няма значение на колко км. е важното е да е карана от човек с пари, който като се счупи ще я занесе в оторизиран сервиз, а не като теб....
Никога, ама никога не можеш да докажеш манипулация върху километража още по-малко, че манипулацията е извършена от продавача.
Не ти ли е хрумвало, че в Германия може да се е повредил някой от уредите на таблото и да са сменили цялото табло ЗАЕДНО С КИЛОМЕТРАЖА а ?
Успех с покупката.
Побързай, че и ние трябва хляб да ядем.
Винаги съм се смял на такива като теб, като им продам BMW 200к.с. и им кажа, че е карано от някоя баба която е ходила с него само до болницата.
и после "случайно" намират бастунче или патерица в багажника а под седалката опаковки от лекарства....
Няма значение на колко км. е важното е да е карана от човек с пари, който като се счупи ще я занесе в оторизиран сервиз, а не като теб....
Никога, ама никога не можеш да докажеш манипулация върху километража още по-малко, че манипулацията е извършена от продавача.
Не ти ли е хрумвало, че в Германия може да се е повредил някой от уредите на таблото и да са сменили цялото табло ЗАЕДНО С КИЛОМЕТРАЖА а ?
Успех с покупката.
Побързай, че и ние трябва хляб да ядем.
- ejkobejko
- Младши потребител
им кажа, че е карано от някоя баба която е ходила с него само до болницата.
А ако си мислиш, че изобщо някой вярва в такова твърдение, на което "не вярва и малко дете" ...Купувач, който чуе тази реплика обикновено си казва: " беж, крачета, да бягаме"!
Колега, съвсем сериозно, към вас- от поне година лизинговите условия на повечето оторизирани представители на големите производители на МПС дават изгодни условия. Няма по-добро от нова колица.
п.п. Сега се сещам за един виц, често чуван последните две години от мен( купувах на два пъти кола... дълго), та:
- Няма по-бърза кола от "Опел"-а. Все опитва да избяга от ръждата. ( това по повод предложението за опел).
- Колата е като жената- едва, когато я прибереш в къщи ще установиш, какво си взел.
И още един съвет, пак от опит: Когото и да попитате какво возило да си купите- всеки ще предложи неговата марка и модел. Защото неговото гардже си е най-добро. В този смисъл- не се поддавайте на чужди съвети, дърпайте една за "ушите" и да ви е на късмет! Колица е само вещ, то да не е мъж.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа: Колица е само вещ, то да не е мъж.
Амчи така си е ....то на колата трудно пък на мъжа ама хич няма начин как да установиш на колко му е километража ..или колко пъти е превъртан
- geovan
- Потребител
Струва ми се, че всички писали по темата някак си бягат от същината й.
Не съм специалист, но не мисля, че е толкова трудно за вещо лице - специалист да установи дали е бил манипулиран километражът или не. А това дали манипулацията е извършена от продавача или не е абсолютно правно ирелевантно.
ejkobejko написа:Никога, ама никога не можеш да докажеш манипулация върху километража още по-малко, че манипулацията е извършена от продавача.
Не съм специалист, но не мисля, че е толкова трудно за вещо лице - специалист да установи дали е бил манипулиран километражът или не. А това дали манипулацията е извършена от продавача или не е абсолютно правно ирелевантно.
- chadel
- Потребител
поли и аз да добавя един виц:
по какво си приличат стара кола и млада жена ?
и двете искат много работа.
по какво си приличат стара кола и млада жена ?
и двете искат много работа.
- vetre
- Потребител
А аз пак питам - каква информация ви дава километража - бил той реален или превъртан? Ако колата е търкаляна по таван, и геометрията й е нарушена, или са й "изтекли водите" и е прегряла, устройва ли ви заключението на вещото лице, че километража е редовен, и че показва 85 000 км?
Купувате колата, и след 2 месеца се оказва, че двигателя гори масло, в цилиндрите няма компресия, и отзад пуши като стар Икарус. Как ще докажете, че не точно вие не сте налели некачествено масло, и през тези 2 месеца не сте "взели душата" на идеалния преди продажбата двигател?
Една кола може да се скапе за броени дни, ако собственика е мондар или технически неграмотен. Няма никакъв начин да докажете, че повредата е съществувала по време на продажбата, а не е следствие на небрежно отношение от страна на новия собственик.
Така че реалните километри не са от голямо значение и не са показател за състоянието на автомобила.
Купувате колата, и след 2 месеца се оказва, че двигателя гори масло, в цилиндрите няма компресия, и отзад пуши като стар Икарус. Как ще докажете, че не точно вие не сте налели некачествено масло, и през тези 2 месеца не сте "взели душата" на идеалния преди продажбата двигател?
Една кола може да се скапе за броени дни, ако собственика е мондар или технически неграмотен. Няма никакъв начин да докажете, че повредата е съществувала по време на продажбата, а не е следствие на небрежно отношение от страна на новия собственик.
Така че реалните километри не са от голямо значение и не са показател за състоянието на автомобила.
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:А аз пак питам - каква информация ви дава километража - бил той реален или превъртан? Ако колата е търкаляна по таван, и геометрията й е нарушена, или са й "изтекли водите" и е прегряла, устройва ли ви заключението на вещото лице, че километража е редовен, и че показва 85 000 км?
за нарушената геометрия и за обръщането по таван си прав, ама за километрите не баш много. Особено ако колата е дизел Турбото си има определен животец и надвиши ли го, работата отива на зле: едно рециклиране на турбина е над 500 лв. и пак не се знае дали ще изкара 2-3 години. А нова турбина е към 1500. А при дизелите не е само турбо, ами и горивонагнетателна помпа, FAP филтър, който също е около 1000 лв. и още един куп щуротии.
Така че определено има разлика дали колата е на 100к или 300к.
...И те така...
-
Ама вие май не разбирате Не ме интересува дали реалните километри са показател за състоянието на автомобила, аз просто искам да ги осъдя. Първо за това, че лъжат хората по толкова елементарен начин, и второ: да ги осъдя на толкова пари, че колата да ми излезе много евтино. Капиш
- kleines
- Потребител
И сега да погледнем юридическия аспект - 3 иска ли ще се предявят в случая? Един установителен, един конститутивен (за намаляне на цената по покупко-продажбата) и един осъдителен (за връщане на надвзетата сума), евентуално свързани помежду си?
- kleines
- Потребител
kleines написа:Ама вие май не разбирате Не ме интересува дали реалните километри са показател за състоянието на автомобила, аз просто искам да ги осъдя. Първо за това, че лъжат хората по толкова елементарен начин, и второ: да ги осъдя на толкова пари, че колата да ми излезе много евтино. Капиш
Ми пробвайте Хората се съдят за какво ли не, може пък да успеете. Е, ако не успеете, ще трябва да продадете колата, за да платите разноските по делото, адвокатския хонорар (на вашия и на ответника), хонорарите на експертите, евентуално обезщетение по насрещно дело за уронване престижа на честния джамбазин...
- TheOldMan
- Активен потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|