начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Договор по заместване, Майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор по заместване, Майчинство

Мнениеот yansonn » 02 Ное 2010, 17:53

Здравейте,

Предстои ми да сключа трудов договор с уговорен 6-месечен срок за изпитване съгласно чл. 70 от Кодекса на труда, сключен във връзка с чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ – за заместване на работничка, която отсъства от работа поради ползване на отпуск по майчинство. Той вероятно ще приключи автоматично по чл. 325 т.5 (ако приемем, че след 6-те месеца бъде подновен въобще).
Какви са вариантите ми при следната хипотеза:
Докато работя по силата на този договор и забележете - след преминаването на изпит. срок, самата аз забремения и разбира се уведомя за това работодателя си.

Предполагам, че той би могъл да ми прекрати тр. договор по заместване, докато съм бременна, например 2-3 месеца преди времето за изляза в болничен. И ще бъде в правото си на това.
Въпросът ми е дали за тези 2-3-4 месеца, в които напрактика съм безработна и преди термин за раждане бих могла да се самоосигурявам здравно в НОИ със собствени средства (например като домакиня или нещо подобно) като избера опция осигуровката ми да покрива и риск ОЗМ?

С две думи, ако поради така формулиран договор евентуално остана без защита на работното място (по чл.333) и непосредствено преди раждане за няколко месеца без трудов договор, покриващ здравно осигуряване с ОЗМ, мога ли да подам Декларация в НОИ и да продължа да поддържам сама здравните си права с вноските с висок праг (450-2000 лв), които до момента съм плащала, за да мога след като изляза в болничен по майчинство да получавам 90-процентното обещетение, а не просто помощите при бременност?

Благодаря предварително за мненията.
yansonn
Нов потребител

Назад към Трудово право