- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод с чуждец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Развод с чуждец
на 02.10.2008г. сключих граждански брак с австрийски гражданин в Австрия,но след три месеца се върнах в България.От тогава живея и работя тук и нямам никакъв контакт със съпруга си.Искам да получа развод. , Интересувам се такъв брак има ли давност и ако не какъв е реда
- mameto_55
- Нов потребител
Re: Развод с чуждец
За Франция мисля, че беше 5г. без развод, за да остане гражданството /предполагам това е била идеята/. Тук едва ли е различно...
- gandalf_bg
- Младши потребител
Ами... съветвам ви да не си купувате движимо и недвижимо имущество по време на брака.
Което пък е жокерче за вас за ответната страна
Което пък е жокерче за вас за ответната страна
- nikiboy
- Потребител
Здравейте,
Приятеля ми е женен в българия за българка а той е чужденец извън ЕС и работи на основание че е член семейство и си има граждански договор. Въпроса ми е ако те се разведът, той ще загуби ли правото на работа, и дали може да го задържи работното място по някакъв начин.
Вече един път е имал виза Д на основание за брак, която е сменена с лична карта за продължително пребиваване.
Мерси.
Приятеля ми е женен в българия за българка а той е чужденец извън ЕС и работи на основание че е член семейство и си има граждански договор. Въпроса ми е ако те се разведът, той ще загуби ли правото на работа, и дали може да го задържи работното място по някакъв начин.
Вече един път е имал виза Д на основание за брак, която е сменена с лична карта за продължително пребиваване.
Мерси.
- lexuse
- Нов потребител
lexuse написа:Здравейте,
Мерси.
Правото за работа не знам дали ще си запази, ама правото на пребиваване ще го изгуби.
Като изтече личната карта ( тя е максимално 1 година за чужденците ) какво прави?
- nikiboy
- Потребител
Мерси
А ако в момента си промени статуса за пребиваване, понеже сега е на основание на член семейство, и ако подаде молба за разрешение за работа дали знаете каква е процедурата, дали ще трябва виза Д, и дали ще може да бъде в България докато му я дадът въпреки че не е разведен още?
Той всяка година прави нова лична карта и на основание на брак. Въпроса е преди развода ако може да смени основанието за пребиваване.
Поздрави
А ако в момента си промени статуса за пребиваване, понеже сега е на основание на член семейство, и ако подаде молба за разрешение за работа дали знаете каква е процедурата, дали ще трябва виза Д, и дали ще може да бъде в България докато му я дадът въпреки че не е разведен още?
Той всяка година прави нова лична карта и на основание на брак. Въпроса е преди развода ако може да смени основанието за пребиваване.
Поздрави
- lexuse
- Нов потребител
Здравейте, относно първата питаща - за да получите развод е необходимо в общината ви по местоживеене да поискате признаване на брака и издване на български акт за сключен граждански брак - както ние го наричаме на юридически език екзекватура.След като получите документа от общината завеждате дело за развод, какъвто съда много бързо ще ви даде тъй като съпруга ви е в неизвестност за вас.За повече информация пишете ЛС.
- bzlatkov
- Младши потребител
много благодаря за отговора,но бих Ви помолила и за още нещо.Бихте ли ми казали колко приблезително ще ми струва това дело
- mameto_55
- Нов потребител
не повече от 300 лева
- bzlatkov
- Младши потребител
Има си европейски регламент, който урежда въпросите за подсъдност на семейните дела между лица от различни държави членки. Пак там е посочен и приложимия материален закон. С това искам да кажа, че форумна помощ няма да ви е достатъчна, а ви трябва компетентен адвокат.
И какво значи съпругът да е в неизвестност? Разбирам, че семейството е живяло извън България и питащата го е напуснала, едва ли няма представа къде живее - касае се за гражданин на ЕС, вероятно с официална регистрация на адреса, което също налага да бъде призован по делото на официалния си адрес - по реда на друг Европейски регламент.
И какво значи съпругът да е в неизвестност? Разбирам, че семейството е живяло извън България и питащата го е напуснала, едва ли няма представа къде живее - касае се за гражданин на ЕС, вероятно с официална регистрация на адреса, което също налага да бъде призован по делото на официалния си адрес - по реда на друг Европейски регламент.
- blossom1
- Младши потребител
blossom1 написа:касае се за гражданин на ЕС, вероятно с официална регистрация на адреса, което също налага да бъде призован по делото на официалния си адрес - по реда на друг Европейски регламент.
Но е къде по-евтино ( удобно) твърдението за незнание за постоянен и настоящ адрес дори в ЕС, което ще доведе до прилагане на ГПК, от описаното в регламента за връчване на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела в държавите-членки.
Тази конкуренция при избора на съд тези дни следваше съвсем да се изчисти( края на м.10, не съм следила развитието) и ако съдилищата съблюдаваха стриктно нормите на Регламент (ЕО) № 2201/2003 няма да "дава бързо развод".
- Гост.
- Старши потребител
bzlatkov написа:не повече от 300 лева
по-точно- НЕ ПО-МАЛКО ОТ 300 ЛВ.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Знам точно какво искам да кажа!
- bzlatkov
- Младши потребител
bzlatkov написа:Знам точно какво искам да кажа!
Искаш да кажеш, че работиш на цени под минималните, установени с наредбата, нали така?
- balachev
- Младши потребител
bzlatkov написа:Знам точно какво искам да кажа!
споделете, моля !
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
споделил съм го вече.......
- bzlatkov
- Младши потребител
Ох развод с чужденец , аз наскоро връщах в съда гащите на чужденеца , че инък намя споразумение опс и 2 чифта чорапи ...
- donna
- Старши потребител
lexuse написа:Мерси
Поздрави
Здравейте,
някой компетентен да знае нещо по този въпрос???
- lexuse
- Нов потребител
lexuse написа:lexuse написа:Мерси
Поздрави
Здравейте,
някой компетентен да знае нещо по този въпрос???
Къде ще подаде тази молба? Не я ли подава работодателя му, или по-точно фирмата, искаща да го назначи на работа.
И тя става сложна, ако бях убеден как би се случило, ок, ама...
- nikiboy
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|