начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Да те защитава служебен защитник

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Да те защитава служебен защитник

Мнениеот sarbijanac » 25 Окт 2010, 00:19

usra_ovcova написа:Аз лично още се колебая дали да не се правя на "некомпетентна" и да приключвам бързо делата и да са ми "бързо ликвидни" или да водя процес за грабеж по чл.198 от НК от 2006г. до сега на първа инстанция...с 50 заседания до сега и със цена 300-500лв., ако не се лъжа, за цялата инстанция ???
Вещите лица - 2 броя, по това дело от 2006г., до сега - 50 пъти, винаги им определят по 20лв. за отлагането на делото, а на защитниците това отлагане НИКЪДЕ НЕ СЕ ОТЧИТА И ЗАПЛАЩА !!!
Е, дами и господа, как да си "фрапиращо компетентен" при тази изначална оценка на труда ти ?

Точно така,напълно си права.Пък нека да се чудят това що е така ?!!!
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Окт 2010, 11:14

Аз не съм визирал никого и някой за съдиране на кожата :D , но явно много се засегнаха . :roll: А защо ли човек винаги се засяга от истината незнам и предпочита да го лъжат и за това нямам идея ,но нейсе ,живота е такъв какъвто си го направиш.И ще Ви отговоря ,да при мен може да свърша услугата и на половин цена и да има закъснение с плащането стига клиента ми, да ме е уведомил .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот marilyn » 25 Окт 2010, 15:37

REVOLUTION написа::lol: :lol: Във вестника малко са объркали.Най-тежката клетва е: "Дано да те управляват гербаджииски вифаджии" :lol: :lol: .

Всъщност истината е ,че Попова се пукна от яд , че тоя път , О ЧУДО и адвокатите успяха да се поорганизират и да си защитят правата.Явно гурутата баш бакан Бойко Борисов и великия везир Дянков са й трили жестоко сол на главата.Първия как е допуснала нова "гилдия" да се осмелява да надига глас срещу правителството на негово сиятелство Генерала , а втория защо по дяволите трябва да се превеждат пари , не може ли с тия 3 мил. да се запуши някоя дупка в бюджета.
И Попова почва да мъдри поредната си гениална стратегия и контраудар върху "политиканстващите" адвокати.

И като нищо да вземат да препишат от чл.46, 47 и 48 от Указ № 1842 за адвокатурата (отм.) в действащият Закон за адвокатурата по съвет на видни юристи от управляващото мнозинство.

ПРАВА НА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ПО РЪКОВОДСТВО НА АДВОКАТУРАТА

Чл. 46. (1) Министърът на правосъдието осъществява държавното ръководство и надзор върху дейността на адвокатурата.

(2) Освен другите права, възложени му с този указ, министърът на правосъдието:

1. дава задължителни планово-икономически и финансови показатели за съставяне бюджетите на органите на адвокатурата, контролира законосъобразността на бюджетите и тяхното изпълнение;

2. по предложение на Централния съвет на адвокатурата определя с общ годишен план броя на адвокатите в страната по адвокатски колегии и адвокатски колективи съобразно нуждите от правна помощ;

3. определя размера на възнагражденията за оказваната от адвокатите правна помощ;

4. определя размера и начина на заплащане труда на адвокатите съгласувано със съответните органи;

5. може да отпише адвокат, който има право на пенсия за изслужено време и старост, след като вземе мнението на адвоката и на съвета на адвокатската колегия.

Чл. 47. (1) Министърът на правосъдието контролира законосъобразността на решенията на всички органи на адвокатурата и може да ги отменя, когато са незаконосъобразни или са в противоречие с интересите на социалистическото общество, като дава указания на съответния орган за издаване на законосъобразно и правилно решение.

(2) Министърът на правосъдието може да отменя и решения по дисциплинарни дела, когато са незаконосъобразни или неправилни.

Чл. 48. (1) Министърът на правосъдието може да отстрани от колегията адвокат, срещу когото е възбудено наказателно преследване за престъпление от общ характер, до приключване на наказателното преследване.

(2) Прокурорът уведомява министъра на правосъдието в седемдневен срок от възбуждане на наказателното преследване.
marilyn
Младши потребител

Мнениеот kremen » 25 Окт 2010, 16:12

Лекси, приемам извиненията. Моралната компенсация я приемам само под формата на действие по съвест, което ще рече - върши си работата по учебник и не пречи на никого.
До другите участници - хора, пак се отклонихте от темата и се впуснахте в лични коментари и оценки. Пуснах темата в общите дискусии за да чуя мнението на повече и различни хора. Мен лично никой не ме е задължил да се впиша в регистъра на служебните защитници и аз ще продължа да фигурирам в този списък въпреки всичко и всички. Този институт е необходим. Не е моя работа да предлагам разрешение на проблемата - опитвам се да я разбера! Кое е проблем всъщност - това, че си искам дължимото или това, че ... ме има? И какво съм аз - гадинката, която цица пари от Държавата - майка или резервният ключ под изтривалката?
Да ли сме гадняри? - ето моят отговор: нашата /адвокатската/ работа е гадна, но все някой трябва да я върши.
kremen
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 25 Окт 2010, 17:49

Кремен, съжалавам, че по този начин се включих в темата Ви, наистина. Дължа Ви произнасяне по същество :wink:
Не съм и никога не съм била вписана в регистъра на НБПП /това е уточнение за тези, които ще ме погнат за пристрастност в изразеното по-долу мнение/
Считам, че всеки колега, който е подал заявление за вписване в този регистър, е бил запознат с дължимите възнаграждения, които намирам за обидно ниски :!: , но заявилият желание ги е приел. Неприемливо е това, че не се изплащат или, че се изплащат с неадекватно закъснение. Не съм съгласна да се поставят под общия знаменател на некомпетентността и/или неопитността колегите, които предостваят правна помощ по ЗПП. Ако това е отговорът и отношението на държавата по въпроса за собствената й безотговорност, то този отговор намирам за жалък, циничен и недостоен. Намирам за популисткото настройването на обществеността срещу "второкачествената" правна помощ, предотавяна по реда на ЗПП, защото окачествяване на договорната /освен пазарното търсене/ няма. Същевременно същата тази съдница - държавата, освен, че установявава правилата, предоставя на собствената си преценка дали и кога тя самата ще ги спазва, спрямо кого и дали да ги прилага, а същевременно слага минимален праг на всеки един адвокат, реализарал или не доход, да внася една задължителна сума, ако ще пък и паднала от въздуха, за благоденствието на осигуряването на същото това общество, което настройва срещу него. Нека просто легализираме ангарията, така и така не ни е исторически чужда.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 25 Окт 2010, 18:21

Служебните защитници били "неподготвени" адвокати, според нЕкои си ...
Да питам тогава нещо:
Като са неподготвени, що са им дали на тея хора да станат адвокати? Няма ли една камара изпити и изпитчета, включително и контрол от самата държава /под различна форма/ докато "се даде" титлата адвокат /като се започне още от първия семестър в гимназията, премине се през кандидат-студентски изпит, държавни и т.н./? Кой е отговорен за това? Колко хора са "по веригата" ... Тогава що на тея хора някой не им потърси сметка, че са допуснали някой некадърник да адвокатствува? Що винаги дирим проблемите в следствието, без да се замислим за причината и без да се "сборим" именно с нея?

Значи къде е проблемът? Че всички сме некадърници /да приемем, че е от некомпетентността на изпитващите "по веригата"/, като сме допуснали това положение - тогава какво недоволстваме: всички сме такива ... или?

П.П.: Само да уточня, че не съм, не съм бил и нямам и намерение някога да бъда /въпреки, че за последното никога не се знае :) / служебен защитник /не съм вписан за такъв и не съм се вписвал никога до сега/...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Окт 2010, 10:30

Не съм следила развитието на темата, само да си кажа и аз мъката.
Откъде точно следва, че заплащането на особения представител по чл. 47, ал. 6 от ГПК е в размерите по наредбата на ВАС за минималните възнаграждения, а не по онези другите, по ЗПП?
Колкото размерите по ЗПП са мислени и предназначени за плащане от бюрото, толкова и тези по наредбата на ВАС са за представителство по договор с клиента. И едните, и другите не се отнасят изрично за този случай, така че с какво вторите са по-приложими?
А това представителство си е вид правна помощ по смисъла на ЗПП, само дето не се заплаща от бюрото.
Никога не съм имала желание да подценявам труда на адвоката, но съгласете се, че обикновено задачата на особения представител си е по-лека от тази на договорен. Най-малкото защото той няма контакт с представлявания, няма какви доказателства да представи, няма данни, които да използва, за да прави някакви особени възражения... Обикновено, казвам.
Ищец да не си. Не стига, че трябва да платиш за това, че другата страна се е покрила, ами трябва да платиш и скъпо.

marilyn написа:Сега обаче ищецът, ведно със съда са недоволни ( ".........откъде накъде ще му плащам адвоката на другият, как така ще ви изчисляваме по Наредба № 1, не са ли ви много 500 лева по бракоразводно дело..." и т.н.).

Ми да, именно - не са ли много? :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kremen » 30 Окт 2010, 16:18

Нека уточня: на особен представител по бракоразводно дело се плаща 100 - 120 лева. Поне такива са моите наблюдения. Имах честта и удоволствието да участвам като особен и договорен представител, като при вторият случай на клиента ми му се наложи да внесе тези 120 лева в полза на особеният преставител на липсващият отвеник. И ето какво се получи на практика: особеният представител не се яви на заседанието. Беше депозирал мобла, с която молеше да бъде извинено неговото отсъствие, но имал друга /вероятно по-спешна работа/. С молбата си, особеният представител беше приложил и становището си по иска, което трябваше да се ползва и като защита! - без да е присъствал поне на разпита на водените от ищеца свидетели... И накрая, когато отидох да се осведомя за решението на Съда, забелязах, че колегата - особен представител, беше депозирал още една молбица: ... така и така сте го приключили делцето, що не ми платите париците... :shock: ... Този колега вероятно нито е некадърен, нито неподготвен, но къде тук е контрола върху работата му?
kremen
Младши потребител

Мнениеот portokal » 31 Окт 2010, 14:49

Колегиите започнаха да отказват да определят особен представител, ако не е внесен депозит в размер минимума по наредбата на ВАС.
Колега особен представител на ответник по дело за издръжка пък твърдеше, че трябва да му се плати върху материалния интерес - тригодишния сбор от претендираните издръжки (200 лева + 6 на сто върху горницата над хиляда). ;)
Колкото до описания от Кремен случай, не казвам, че не е редно И да се явиш, но все пак и писменото становище е резултат от (някаква) работа.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 31 Окт 2010, 18:22

portokal написа:Колегиите започнаха да отказват да определят особен представител, ако не е внесен депозит в размер минимума по наредбата на ВАС.
Колега особен представител на ответник по дело за издръжка пък твърдеше, че трябва да му се плати върху материалния интерес - тригодишния сбор от претендираните издръжки (200 лева + 6 на сто върху горницата над хиляда). ;)
Колкото до описания от Кремен случай, не казвам, че не е редно И да се явиш, но все пак и писменото становище е резултат от (някаква) работа.

Споко,висшия адвокатски съвет "вдигна бял байряк".Ще се определят защитници и особени представители.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 31 Окт 2010, 20:19

sarbijanac написа: Споко,висшия адвокатски съвет "вдигна бял байряк".Ще се определят защитници и особени представители.

:shock: кога е станало това ? :shock:
и защо е станало това ?.... :shock:
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот v_antonova1986 » 01 Ное 2010, 11:53

Служебния защитник не е проблем на обществото, проблемите ги създават тези, които се нуждаят от правна защита в общия случай. Служебните защитници получават по-малко пари и от там и мотивацията им е по малка.
v_antonova1986
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Ное 2010, 12:50

usra_ovcova написа:
sarbijanac написа: Споко,висшия адвокатски съвет "вдигна бял байряк".Ще се определят защитници и особени представители.

:shock: кога е станало това ? :shock:
и защо е станало това ?.... :shock:

Решение № 902 на Висшия адвокатски съвет по т. 2 от Дневния ред на заседанието от 27.10.2010 г. "За преодоляване на финансовите проблеми по ЗПП"
Дата: 2010-Октомври-27

Съдържание

Решение № 902 на Висшия адвокатски съвет
по точка 2 от Дневния ред на заседанието от 27.10.2010 г.
„За преодоляване на финансовите проблеми по ЗПП”

Висшият адвокатски съвет подкрепя усилията на министъра на правосъдието за осигуряване на необходимите бюджетни средства за заплащането на дължимите възнаграждения на адвокатите, осъществяващи защита и представителство по реда на Закона за правната помощ. Висшият адвокатски съвет изразява надеждата си, че тази дейност на министъра на правосъдието ще продължи и за в бъдеще, тъй като е необходимо за финансирането на програмата „Достъп до правосъдие” да се осигурят още допълнителни бюджетни средства за плащания по реда на ЗПП за 2010 г. Необходимо е да се осигури и достатъчно финансово гарантиран бюджет за редовното плащане на предоставяната от адвокатите правна помощ по реда на ЗПП през 2011г. Необходимо е да се разбере, че тези средства не са административни разходи, които могат да се съкращават.
Висшият адвокатски съвет изразява подкрепата си към работата на Националното бюро за правна помощ както в дейността по разглеждане и одобряване на отчетите за осъществената от адвокатите работа, така и по отношение старанието да се намери необходимото решение за своевременно осигуряване на достатъчно бюджетни средства за заплащане на предоставената правна помощ. Появилите се в последно време единични критики и обвинения към НБПП не са обективни и не изразяват отношението на адвокатурата към членовете на бюрото, неговия председател и неговите служители.
Висшият адвокатски съвет споделя тревогата на адвокатите и адвокатските съвети от страната, че бюджетът за 2010 г. на НБПП, предназначен за финансиране на дейността по предоставяне и отчитане на правната помощ, е недостатъчен. Налице е реална перспектива отново да възникне криза от неоснователно забавяне на плащанията по Закона за правната помощ, предизвикано от изчерпване на предоставения за 2010 г. бюджет. Необходимо е в този бюджет да се осигурят достатъчно допълнителни средства. В противен случай отново ще се стигне до неприемливата ситуация, при която одобрени през 2010 г. отчети за извършена от адвокатите работа по реда на ЗПП да се заплащат от бюджетните средства за 2011 г.
Отделно от това Висшият адвокатски съвет намира за необходимо бюджетът за 2011 г. относно финансирането на програмата „Достъп до правосъдие” да се съгласува с него, за да се осигури по-пълна и точна прогноза за дължимите плащания през 2011 г., като тези предстоящи плащания се гарантират финансово.
Висшият адвокатски съвет призовава адвокатските съвети в страната да продължат пълноценната си дейност по организационното осигуряване на програмата „Достъп до правосъдие” по реда на ЗПП. На този етап вече не са налице породени от неплащане основания за откази да се определят служебни защитници и особени представители при наличие на съответните искания от институциите на територията на всяка адвокатска колегия.

Председател на Висшия адвокатски съвет: Даниела Доковска

http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=122

Та да си дойдем на думата.Или с две приказки-уважаеми адвокатчета ако искайте вземайте,ако искате не вземайте служебки.Вие като не искате някой друг ще Ви ги вземе :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ivanangelov88 » 16 Авг 2011, 14:05

http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=11031 - ето ви малко информация за това какво точно се предполага че представлява дървения философ
ivanangelov88
Нов потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии