начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Да те защитава служебен защитник

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Да те защитава служебен защитник

Мнениеот sarbijanac » 23 Окт 2010, 11:35

marilyn написа:Към колегите -служебни защитници : По неофициална информация се подготвя нова структура от МП- държавни защитници на заплата, които да са звено към МП и да се занимават само със служебни защити, особено представителство и др. и да нямат нищо общо с адвокатурата.

Ами много добре.Тогава е ясно кои ще се "натискат" да са т.нар държавни защитници...Да си ги прибират.Но не си мислете ,че на тях ще им бъдат дадени магистратски заплати.Да не стане така,че после да искат да се върнат в "свободната" адвокатура. :wink:
REVOLUTION написа::lol: :lol: Във вестника малко са объркали.Най-тежката клетва е: "Дано да те управляват гербаджииски вифаджии" :lol: :lol: .

Всъщност истината е ,че Попова се пукна от яд , че тоя път , О ЧУДО и адвокатите успяха да се поорганизират и да си защитят правата.Явно гурутата баш бакан Бойко Борисов и великия везир Дянков са й трили жестоко сол на главата.Първия как е допуснала нова "гилдия" да се осмелява да надига глас срещу правителството на негово сиятелство Генерала , а втория защо по дяволите трябва да се превеждат пари , не може ли с тия 3 мил. да се запуши някоя дупка в бюджета.
И Попова почва да мъдри поредната си гениална стратегия и контраудар върху "политиканстващите" адвокати.

Да,така е.Това е "ключа за бараката".Сега набързо да се спретне поправка в Конституцията,касаеща адвокатурата-същата да не е независима,свободна и на самоиздръжка и всичко ще е оки.Щом ще има спец съд какво пречи да има и спецадвокатура,нали така ? :lol: Ама ха,с някякви адвокати ли ще се занимаваме тука.

Бебитор поздравявам те за ИСТИНАТА,която е написана в твоя пост.И аз няма какво друго да добавя.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 23 Окт 2010, 22:30

Тя, уважаемата Държава, може да направи нещо повече, ако пожелае! Като например да сключва договори за абонаментно правно обслужване с действащи адвокати със стаж до 2 години, които да поемат служебките. Вместо да се чуди как да създаде нови организации на бюджетна издръжка, ще даде старт на младите колеги, чиито основен проблем е абсолютно необоснованото, но масово битуващо недоверие в знанията и в уменията им (видно и от статията). От друга страна, за тези 2 г. младите сами ще могат да преценят дали стават за професията, а и клиентела ще си създадат...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот kremen » 24 Окт 2010, 12:37

Колеги, благодаря за изказаните мнения по проблемата. Аз мисля, че институт на така нареченият "държавен адвокат" не същестува. По другите държави има социални служби, към които работят адвокати. Тези адвокати се занимават с проблемите на социално слабите граждани и предоставят помоща си срещу символично заплащане от страна на социалната служба, защото без заплащане няма ангажимент. Имам пред вид, че именно заплащането на труда на адвоката е гаранция за тоа, че адвокатът ще защитава именно и само правата и интересите на платилият за неговите знания, труд и отделено време. Ние сме наемници, но имаме право да избираме за кого да работим - това е разликата между "трудвият договор" и "свободната професия"... освен размера на осигурителният праг и процента на осигуровките. На мен ми се е случвало още след първото процесуално - следствено действие "клиента", нуждаещ се от служебна защита да ме пита с треперещ глас: аз... какво ще Ви дължа? Отговарям светкавично: на мен Държавата ми плаща. Ако си имате семеен или познат адвокат - свържете се с него, а после той да се свърже с мен, за да му предам документите по делото. Отговорът е: ама аз за пръв път влизам в полицията или съда. А когато делото приключи, хората идват в моята кантора с кутия бонбони - не ги носят на министрите или депутатите! Ако адвокатът работи към социалната служба, тогава гражданинът ще знае, че именно Държавата се е погрижила за него... И каква е тая щуротия - сега нямаш пари, ама когато всичко приключи, гледай да намериш, че са си мои и ще си ги поискам. Това е адвокат на кредит, а не служебна защита. Остава Държавата да започне да си прибира обратно и социалните помощи за безработица.
kremen
Младши потребител

Мнениеот vaskovasko » 24 Окт 2010, 13:41

bebitor написа:Колеги, вижте какво се получава:
- изкараха нотариата от съда
- изкараха (отчасти) съдебното изпълнение от съда
- ЧСИ имат правомощие да представляват кредитора (прословутия чл. 18 ЗЧСИ)
- нотариални актове, договори, документи за АВ и ТР се изготвят от Сульо и Пульо.
- ТР като цяло си е болна тема- от една страна, трудът на колегите, съставяли дружествени договори и др. документи изцяло се обезсмисля- един адвокат се постарал, Сульо и Пульо преписват... От друга страна, сега щели да го заключват, а за адвокатите отново не е предвиден свободен достъп. И пак прецаканите сме ние!
- Свободният достъп на нотариусите до НБД! Нима ние не търчим на всеки 2-3 дела до съответната община за адреси във вр. с чл. 47 от ГПК, като преди това- съдебно удостоверение, което да послужи пред общината? Ето сега, аз имам 7 дн. срок за изпълнение на указанията, но в този срок съдът още не ми е издал у-нието... И безсмислена книжнина, да се трупа по делото, щото трябва да искам продължаване на срока... Тъпо, тъпо...
- липсата на уважение от страна на всякакви администрации, изисквания за нотариално заверени пълномощни там, където не са необходими, липсата на предимство за адвокати в същите тези служби...
- консултантски къщи и други подобия, които припокриват голяма част от дейността ни, никнат като гъби.
И никой не взема каквито и да било мерки по въпроса!

- Почти по целия свят нотариата не е в съда, а нотариалната дейност се извършва от юрист или специално обучено и лицензирано за това лице. В БГ цялата малоумщина е в това, че някой като стане нотариус е такъв до живот и има ограничение за бр. жители и на практика се образува един вид монопол.
- "нотариални актове, договори, документи за АВ и ТР се изготвят от Сульо и Пульо".......Обаче, за това всеки си носи отговорността, била тя административна, наказателна, морална и т.н. Ако вие сте добри в работата си, хората ще дойдат при вас. Пазарна икономика му се казва на това. Като не ви харесва, сменяйте работата. И не ме убеждавайте, че колегите ви съставяли еди-кво си. За целта почти всички ползват правно-информационни системи. Повечето от тях, особено по-възрастните, ако ги накарам да ми напишат документи за регистрация на АД без да ползват информационна система ще има да се тюхкат и да се мъчат и няма да могат да го направят. Че и свободен достъп искат, като за останалите хора ще е платен. Не сте нахални, ами направо сте нагли в случая.
- Откъде на къде пък ще имате предимство в администрациите - да не пикаете шарлан. За уважение съм съгласен, ама някой да ме пререди щото бил адвокат - това просто няма да стане.
- Разбира се, че ще има консултантски къщи - в целия свят е така. Това, че вие сте си присвоили някакви дейности и сте решили, че само вие имате право да ги извършване, просто не е вярно. Иначе пак отиваме на въпроса за монопола и конкуренцията.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 24 Окт 2010, 14:33

vaskovasko написа:..... Че и свободен достъп искат, като за останалите хора ще е платен. Не сте нахални, ами направо сте нагли в случая.
- Откъде на къде пък ще имате предимство в администрациите - да не пикаете шарлан. За уважение съм съгласен, ама някой да ме пререди щото бил адвокат - това просто няма да стане.
- Разбира се, че ще има консултантски къщи - в целия свят е така. Това, че вие сте си присвоили някакви дейности и сте решили, че само вие имате право да ги извършване, просто не е вярно. Иначе пак отиваме на въпроса за монопола и конкуренцията.

Боже,колко мъка имало на този свят :lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Окт 2010, 14:46

sarbijanac написа:
vaskovasko написа:..... Че и свободен достъп искат, като за останалите хора ще е платен. Не сте нахални, ами направо сте нагли в случая.

Боже,колко мъка имало на този свят :lol: :lol: :lol: :lol:

+1
Бях решил и още да пиша, ама няма смисъл :twisted:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Окт 2010, 15:54

bebitor написа:Тя, уважаемата Държава, може да направи нещо повече, ако пожелае! Като например да сключва договори за абонаментно правно обслужване с действащи адвокати със стаж до 2 години, които да поемат служебките. Вместо да се чуди как да създаде нови организации на бюджетна издръжка, ще даде старт на младите колеги, чиито основен проблем е абсолютно необоснованото, но масово битуващо недоверие в знанията и в уменията им (видно и от статията). От друга страна, за тези 2 г. младите сами ще могат да преценят дали стават за професията, а и клиентела ще си създадат...

А защо държавата след като разреши сдружения на адвокати, не ги задължи всеки адвокат в това сдружение да поеме поне по две три дела ,и без това нямате толкова работа. :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 24 Окт 2010, 16:13

toni_sf написа:А защо държавата след като разреши сдружения на адвокати, не ги задължи всеки адвокат в това сдружение да поеме поне по две три дела ,и без това нямате толкова работа. :D

Няма такива филми.Държавата НЯМА КАК да задължи лице упражняващо свободна професия-без значение дали е адвокат,лекар,архитект и прочие да работи или пък да не работи.Що не вземеш малко да прочетеш и тогава да ръсиш бисери. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Окт 2010, 16:55

:D Е добре де, тогава ВАС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 24 Окт 2010, 17:17

toni_sf написа::D Е добре де, тогава ВАС

Предполагам имаш на предвид Висш Адв Съвет.И той няма такива прерогативи
Няма способ да се задължи адвокат да приеме без негово съгласие служебна защита или особено процесуално представителство.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2010, 17:31

Гоше, сам не се усещаш как ГлавПрофДомУп...лят ти изсмуква информация. А спри се де. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 24 Окт 2010, 20:01

toni_sf написа:А защо държавата след като разреши сдружения на адвокати, не ги задължи всеки адвокат в това сдружение да поеме поне по две три дела ,и без това нямате толкова работа. :D

Става! И също така, всяка новооткрита верига магазини да дава безплатно 2-3 пъти в годината на всеки регистриран клиент- саламче, сиренце, шкафче, лаптопче... Кръчметата 2-3 пъти в годината да се превръщат в социални кухни... И всички да работят в полза роду 2-3 пъти в годината, кой каквото може... С доброзорен и безплатен труд да се изкърпят дупките по пътищата, да се дострои АЕЦ, да се изчистят улиците, или на бригада за домати... Ленински съботник...

А домоуправителите, професионални или не, да оправят етажните неразбории напълно безплатно, тъй като това е почетна длъжност, въпрос на морал и грижа за обществото, каквито качества не пропуска да демонстрира цитираният :lol: :lol: :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 24 Окт 2010, 20:39

vaskovasko написа:- Почти по целия свят нотариата не е в съда, а нотариалната дейност се извършва от юрист или специално обучено и лицензирано за това лице. В БГ цялата малоумщина е в това, че някой като стане нотариус е такъв до живот и има ограничение за бр. жители и на практика се образува един вид монопол.
- "нотариални актове, договори, документи за АВ и ТР се изготвят от Сульо и Пульо".......Обаче, за това всеки си носи отговорността, била тя административна, наказателна, морална и т.н. Ако вие сте добри в работата си, хората ще дойдат при вас. Пазарна икономика му се казва на това. Като не ви харесва, сменяйте работата.

Идват,идват, ама късно! И горчиви сълзи ронят, и плащат твърде скъпо, а 90 % от безумията могат да бъдат избегнати още при сключването на договора...
vaskovasko написа:И не ме убеждавайте, че колегите ви съставяли еди-кво си. За целта почти всички ползват правно-информационни системи. Повечето от тях, особено по-възрастните, ако ги накарам да ми напишат документи за регистрация на АД без да ползват информационна система ще има да се тюхкат и да се мъчат и няма да могат да го направят. Че и свободен достъп искат, като за останалите хора ще е платен. Не сте нахални, ами направо сте нагли в случая.

Май нямате навика да четете изцяло написаното. ПИС се "родиха" около 2000г., а през 95 не познавах адвокат с компютър. (По късно разбрах, че имало един такъв, поздрави ако ме четеш, приятелю!). До тогава и писменост не е имало, и никакви документи не са се подготвяли, и АД не са се регистрирали по изборените причини :lol: :lol: :lol: А тези ПИС сами са си сътворили информацията, марсианците са изпратили формуляри и образци, пък и в практиката въобще ние, адвокатите, ама никак не участваме...

vaskovasko написа: - Откъде на къде пък ще имате предимство в администрациите - да не пикаете шарлан. За уважение съм съгласен, ама някой да ме пререди щото бил адвокат - това просто няма да стане.

По силата на закона, как от къде!
Чл.31. Адвокатът има свободен достъп и може да прави справки по дела, да получава копия от книжа и сведения с предимство в съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната и навсякъде, където е необходимо, само въз основа на качеството си на адвокат, което удостоверява чрез представяне на адвокатска карта.

vaskovasko написа:- Разбира се, че ще има консултантски къщи - в целия свят е така. Това, че вие сте си присвоили някакви дейности и сте решили, че само вие имате право да ги извършване, просто не е вярно. Иначе пак отиваме на въпроса за монопола и конкуренцията.

Ако ви консултирам да си извадите далака, без да съм медик, редно ли ще бъде? А ако Ви го извадя, защото съм успяла да Ви убедя, че това Ви е болката? Това, че медиците са си присвоили някакви дейности и са решили, че само те имат право да ги извършват, просто не е вярно.

1+ за sarbijanac и от мен!
Последна промяна bebitor на 24 Окт 2010, 21:31, променена общо 3 пъти
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 24 Окт 2010, 21:16

bebitor написа:

Става! И също така, всяка новооткрита верига магазини да дава безплатно 2-3 пъти в годината на всеки регистриран клиент- саламче, сиренце, шкафче, лаптопче... Кръчметата 2-3 пъти в годината да се превръщат в социални кухни... И всички да работят в полза роду 2-3 пъти в годината, кой каквото може... С доброзорен и безплатен труд да се изкърпят дупките по пътищата, да се дострои АЕЦ, да се изчистят улиците, или на бригада за домати... Ленински съботник...

А домоуправителите, професионални или не, да оправят етажните неразбории напълно безплатно, тъй като това е почетна длъжност, въпрос на морал и грижа за обществото, каквито качества не пропуска да демонстрира цитираният :lol: :lol: :lol:

Eй това страшно ми хареса , веднага да се приемат нужните закони!
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 24 Окт 2010, 21:17

Дървен философ е устойчиво словосъчетание в българския език. Дървен философ понякога може да се отнесе до човек, който:
се мисли за много компетентен по въпроси, които не са му ясни;
използва чужди думи вместо техните български еквиваленти, или съвсем самоцелно;
дава пространни и неясни обяснения и на най-простите въпроси. От обясненията му не следват (почти) никакви практически приложими изводи.
дори и да съзнава че греши, никога не е в състояние да приеме чуждото мнение.
обича да участвува в дълги и безплодни спорове.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%BE%D1%84
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Окт 2010, 22:19

:D Че аз не съм видял досега адвокат да не е дървен или железобетонен философ :wink: спор няма, тя и затова Държавата е на това дередже, докато някой се мъчат да учат хората да живеят като бели хора ,други съдират кожи :D .А и докога ще се мъчи всеки да си пълни джоба за сметка на другите . :D Така е явно морала и етиката вече се казват, лева и евро.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 24 Окт 2010, 23:05

toni_sf написа::D Че аз не съм видял досега адвокат да не е дървен или железобетонен философ :wink: спор няма, тя и затова Държавата е на това дередже, докато някой се мъчат да учат хората да живеят като бели хора ,други съдират кожи :D .А и докога ще се мъчи всеки да си пълни джоба за сметка на другите . :D Така е явно морала и етиката вече се казват, лева и евро.

Ами стани и ти адвокат тогава,проблем ли ще е за теб ? :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2010, 23:27

Гоше, не пожелавай такова зло. Остави го да си управлява стълбищата. Толкоз са му цилиндрите, както казва Мириам. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 24 Окт 2010, 23:37

toni_sf написа::D Че аз не съм видял досега адвокат да не е дървен или железобетонен философ :wink: спор няма, тя и затова Държавата е на това дередже Нали? :D Крайно време е упражняването на тази дейност да се криминализира. Онези пък - сдруженията на адвокати, ще ги съдим по специализираната процесуална писта, щото това си е ОПГ., докато някой се мъчат да учат хората да живеят като бели хора тук, предполагам :roll: , се визират професионалните домоуправители,други съдират кожи при това на бели мечки:D .А и докога ще се мъчи всеки да си пълни джоба за сметка на другите на застрашените видове :roll: . :D Така е явно морала и етиката вече се казват, лева и евро.Добре, че вместо това не се пишат с демонстрираната грамотност

Очевидна е слабостта Ви към юридическото съсловие, в частност - изпепеляващата страст, с която се отдавате на адвокатите. Тези Ваши съкровени чувства, които настоятелно пръскате във форумно "Море от любов", достигнаха до всяка жалка, неморална и алчна юридическа твар, така че посланието Ви е предадено. Лично за мен, мнението Ви е от изключителна важност и Ви благодаря, че така ревностно ме любите.

П.П. На автора на темата се извинявам за отклонението, но алчно се надявам да ми влезе в пложението, ако не - морално ще го компенсирам.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 24 Окт 2010, 23:56

[quote="kremen"]Уважаеми колеги, днес разбрах за тази статия на вестник "Сега".

Случвало се е например служебен адвокат да поиска съкратен процес по дело от частен характер (което тръгва с тъжба на пострадалия, а не се стартира от прокурор). Съдията обяснил, че тази процедура е недопустима по закон за частните дела. Тогава служебният адвокат поискал споразумение. Което също е невъзможно и това би трябвало да е ясно и на студентите по право.

ЦЕНИ

Служебните адвокати твърдят, че хонорарите, които са определени в наредбата, са символични. Ето някои от тях:

- по дела, по които за престъплението се предвижда пробация или глоба - за досъдебната фаза - от 50 до 100 лв.; за всяка съдебна инстанция - от 60 до 120 лв.;

- когато се предвижда до 5 г. затвор - за досъдебната фаза - от 75 до 150 лв.; за всяка съдебна инстанция - от 100 до 200 лв.;

Когато интересите на защитника се противопоставят с тези на защитавания нещата не отиват на добре ! Т
Този, адвокат, който е искал съкратен процес и / или споразумение го прави само и само да не се отлага гледането на делото / ЧХ-то/ в 10-15 заседания и накрая пак същия резултат като присъда, ноооо....... видно от поместените "цени" за целия процес в една инстанция ще получи от 100лв. -200лв., като заплащане за тези 10-15 заседания НЯМА ДА ИМА....

Е, дами и господа, как да си "фрапиращо компетентен" при тази изначална оценка на труда ти ? Ами ще гледаш да се "отървеш" с по-малко ангажираност....То с тези 100-200лв. за кое по-напред ти е заплатено: за запознаване, за преписи, за процесуалното представителство, за 15-те отлагания ли...?
Аз лично още се колебая дали да не се правя на "некомпетентна" и да приключвам бързо делата и да са ми "бързо ликвидни" или да водя процес за грабеж по чл.198 от НК от 2006г. до сега на първа инстанция...с 50 заседания до сега и със цена 300-500лв., ако не се лъжа, за цялата инстанция ???
Вещите лица - 2 броя, по това дело от 2006г., до сега - 50 пъти, винаги им определят по 20лв. за отлагането на делото, а на защитниците това отлагане НИКЪДЕ НЕ СЕ ОТЧИТА И ЗАПЛАЩА !!!
Е, дами и господа, как да си "фрапиращо компетентен" при тази изначална оценка на труда ти ?
usra_ovcova
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии