начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Изпълнително дело за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпълнително дело за издръжка

Мнениеот velcheva » 22 Окт 2010, 10:56

Здравейте, имам издаден изпълнителен лист срещу бившия ми съпруг във връзка с неизпълнение на задължението за издръжка към двете ни непълнолетни деца, които отглеждам. Като ФЛ той не притежава нищо, но има ЕООД с доста имущество и НИ, които е прехвърлил на майка си. Стандарта му на живот е доста висок. Присъдената издръжка е минимална. ДСИ ми каза, че нищо не може да направи към момента, но аз знам, че изпълнението може да се насочи към дружествения дял. Изчакваме още някакви справки по делото, но останах с впечатлението, че ДСИ няма намерение да запорира дружествения дял. Как би могло да се процедира в случая ? Ще съм Ви благодарна за съветите.
П.С.
ЧСИ в нашия град не желаят да поемат такива дела. Бих искала да избегна чл.183 НК.
velcheva
Младши потребител

Re: Изпълнително дело за издръжка

Мнениеот bubamara2 » 22 Окт 2010, 11:39

Държавният съдебен изпълнител е обвързан от посочения от взискателя способ за изпълнение и е длъжен да извърши изпълнителни действия по отношение на посоченото от взискателя имущество. Аз бих Ви препоръчала с писмена молба да поискате изпълнение върху дружествените дялове на бившия Ви съпруг и да обжалвата евентуалния отказ съгласно чл.435, ал.1 от ГПК.
bubamara2
Потребител

Мнениеот velcheva » 22 Окт 2010, 11:50

bubamara2 , много благодаря за отговора и съвета :)
velcheva
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 23 Окт 2010, 14:32

Така, ето стъпките:
Оставете дружествените дялове, защото там са много увартени нещата.
1. Имате изпълнителен лист
2. Образувате изпълнително производство, като в молбата до ДСИ ще напишите по какъв начин искате да се направи вземането от длъжника.
Най-бързо става като искате опис на движимите вещи и запор на движимо или недвижимо имущество.Тогава СИ ще направи справка до съответните органи за да се види с какво се разполага. В случай, че има дори и процент от недвижимо имущество на негово име, Вие можете да искате от СИ да наложи възбрана върху това. Чрез което тук закона е във Ваша полза, защото дори и длъжника да изплати задълженията си, то възбраната върху това може да се вдигне само по ваше желание. Тя важи до навършване на пълнолетие на детето Ви.
Обикновено става така, че когато СИ изпрати с поканата за доброволно изпълнение и насрочената дата за опис на движимото имущество, длъжника спира изпълнението на основание чл.454 от ГПК, като заплаща 30% от дължимата сума и се задължава еженесечно да изплаща по 10%. Но това правило е еднократно.В случай , че той не плати втората вноска от 10% на последващият месец, тогава СИ без има пълното право да изпълни задълженията си по изпълнителното дело.
От друга страна, длъжникат носи и отговорност по НК чл. 183(ако не се лъжа), при неизплащане на 2 последователни вноски. Т.е, дори и да имате вече заведено изпълнително дело с/у длъжника, Вие можете да го подведете и под наказателна отговорност, за неизпълнение на влязло в сила решение.
sisi19
Потребител

Мнениеот velcheva » 25 Окт 2010, 09:56

Sisi, не става въпрос за човек, който няма имущество и средства, напротив. Изпълнителното дело е в ход, справките са направени, но няма никакво имущество като ФЛ. Става въпрос за човек, който има доходи и средства, просто си мисли, че е над правилата и не желае да плаща присъдената издръжка. Споменах, че не смятам да водя дело по НК, за което имам известни съображения.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот Pause » 25 Окт 2010, 13:59

velcheva написа:Здравейте, имам издаден изпълнителен лист срещу бившия ми съпруг във връзка с неизпълнение на задължението за издръжка към двете ни непълнолетни деца, които отглеждам. Като ФЛ той не притежава нищо, но има ЕООД с доста имущество и НИ, които е прехвърлил на майка си. Стандарта му на живот е доста висок. Присъдената издръжка е минимална. ДСИ ми каза, че нищо не може да направи към момента, но аз знам, че изпълнението може да се насочи към дружествения дял. Изчакваме още някакви справки по делото, но останах с впечатлението, че ДСИ няма намерение да запорира дружествения дял. Как би могло да се процедира в случая ? Ще съм Ви благодарна за съветите.
П.С.
ЧСИ в нашия град не желаят да поемат такива дела. Бих искала да избегна чл.183 НК.

Не съм на ти с тази материя но ,можете да възразите или предявите иск по 392ГПК нов пред ДСИ .Както и да искате да предявите павлов иск ако е налице увреждане но се консултирайте с адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси