Здравейте
Учител съм. На 05.07.2010 пуснах заявление до директора със следния текст: "Госпожо Директор,
Заявявам жеалнието си да ползвам останалата част от платения си годишен отпуск, по чл. 155 ал.1 от КТ, през периода от 03.09.2010 г. до 31.12.2010 г. (всичко 82 дни).
Моля Ви да ми дадете писмен отговор, дали сте съгласна да ползвам този отпуск за посочения период"
Отговор не получих - съответно не получих и заповед за отпуск. Тези 82 дни са останалия ми отпуск след 02.09.2010 г. (През лятото бях в платен отпуск). Идеята ми беше да се възползвам от чл.176 ал.2 и ал.3 от КТ. На 01.10.2010 г. разбрах, че чл.176 ал.2 и ал.3 от КТ е вече променен.
Въпросът ми е: Мога ли да ползвам текста на чл.176 ал.2 и ал.3 от КТ, който беше в сила в момента на подаване на заявлението (05.07.2010), т.е. мога ли да определя сам следващата година времето на ползване на този отпуск, както беше записано по време на подаване на заявлението. Ако отговорът е "не", Ви моля да ми дадете съвет как да си използвам този отпуск, за да не го изгубя.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за отпуск във връзка с чл.176 ал.2 и ал.3 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за отпуск във връзка с чл.176 ал.2 и ал.3 от КТ
С този директор не си ли говорите?
Не следва ли през периода на учебната година за учите децата, а през ваканциите им да ползвате отпуски, съгласно график на работодателя?
Работодателят не Ви разрешава отпуски и по време на ваканциите?
Правото за уведомление по чл.176 е когато се изпълнява графика, да разбираме ли, че има такъв график и той предвижда да ползвате отпуската си и от м.09 до м.12 ?
Не следва ли през периода на учебната година за учите децата, а през ваканциите им да ползвате отпуски, съгласно график на работодателя?
Работодателят не Ви разрешава отпуски и по време на ваканциите?
Правото за уведомление по чл.176 е когато се изпълнява графика, да разбираме ли, че има такъв график и той предвижда да ползвате отпуската си и от м.09 до м.12 ?
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
wladi написал съм ясно, че през лятото съм бил в платен отпуск, тези 82 неизползвани дни платен отпуск, за които става въпрос, са се натрупали през годините, които съм работил. Във всяко училище си има специфични особености и аз съм учил учениците когато трябва, но не всяка година съм ползвал отпуската си през цялото лято - налагало се през годините да бъда по една или друга причина на работа през някой летен месец. Колкото до това дали си говорим с директора - естествено че си говорим, но ако в съда трябва да се разрешава някакъв спор там не признават, доколкото знам, устни договорки или разговори (затова съм пуснал официално заявление, което както си му е редът има входящ номер). Учениците дали ще ги уча аз или друг колега няма значение (аз не съм незаменим).
Що се отнася до графика - такъв няма и не е правен (макар, че работодателя трябва да го направи).
Молбата ми е ако някой може и в същото време има желание да ми отговори, нека ми отговори.
Що се отнася до графика - такъв няма и не е правен (макар, че работодателя трябва да го направи).
Молбата ми е ако някой може и в същото време има желание да ми отговори, нека ми отговори.
- georgi_
- Нов потребител
Документите за отпуск са 2 схеми. Поначало работникът пуска молба, а работодателят, ако се съгласи, заповед. След изтичането на определени срокове работникът може да пусне предизвестие и ползва отпуска независимо от съгласието на работодателя, който все пак може да пусне заповед за документалното оформяне. Формулираното от Вас заявление повече ми прилича на молба, тъй като търсите съгласие от работодателя. Така че независимо че е бил спазен срокът по чл. 176 ал. ІІІ, ред. 2001 г., може да се приеме, че отпускът не е започвал.
КТ е променен с ДВ 58/10, в сила от 30.07.2010 г., но той не изоставя възможността за едностранно определяне ползването на окъснелите отпуски, напротив, даже съкращава срока и мести уредбата в чл. 173 ал. ІХ. За предходни години не може да се очаква график.
Отпуските до за 2009 г. се погасяват в края на 2011 г., за 2010 г. - 2012 г.
Можете да ползвате същата процедура, като напишете по-категорично предизвестието си и се позовете на точната разпоредба. (Нещо като "На осн. чл. 173 ал. ІХ КТ ще ползвам отп. от...до..", без второто изр. Но, разбира се, би трябвало да разговаряте с ръководителя си, за да изберете подходящо време, за да не страдат децата.
КТ е променен с ДВ 58/10, в сила от 30.07.2010 г., но той не изоставя възможността за едностранно определяне ползването на окъснелите отпуски, напротив, даже съкращава срока и мести уредбата в чл. 173 ал. ІХ. За предходни години не може да се очаква график.
Отпуските до за 2009 г. се погасяват в края на 2011 г., за 2010 г. - 2012 г.
Можете да ползвате същата процедура, като напишете по-категорично предизвестието си и се позовете на точната разпоредба. (Нещо като "На осн. чл. 173 ал. ІХ КТ ще ползвам отп. от...до..", без второто изр. Но, разбира се, би трябвало да разговаряте с ръководителя си, за да изберете подходящо време, за да не страдат децата.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|