начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

3 дни платен болничен от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

3 дни платен болничен от работодател

Мнениеот bambina » 18 Окт 2010, 16:28

Здравейте! Накратко да обесня- работя във въпросната фирма от около 4 години до сега не съм ползвала болнични, на 10.04.2010 излезнах неплатен отпуск за 5 месеца, на 10.09.2010 се завърнах на работа. От 27.09.2010 излизам в болнични за 23 дни, т.е до 21.10.2010, заради опрация на ръка. С непрекъснати болнични права съм. Получих заплатата си за месец 09 (септемри), но трите дни, които уж се заплащат на 70% от работодателя липсват! Имам ли право на тях? Убягва ли ми нещо или е нещо свързано с неплатения отпуск, с което не съм запозната?!
Благодаря Ви предварително за оказаната помощ!
bambina
Нов потребител

Re: 3 дни платен болничен от работодател

Мнениеот wladi » 24 Окт 2010, 17:56

70% се определят на база средно дневното възнаграждение от предходните 6 месеца, от които 5 сте били в неплатен отпуск. виж. чл.41 от КСО . чл.16 от Наредбата.
Пример при заплата от 350 лв, това е (350 за 1 мес. + 240 за 1 м.непл = 590лв)/раб.дни за 6 мес. или 6*21,2= 127 се получава база от 4,65 х 80% = 3,72;
Всъщност това 70 ще е новото, тогава е било 80%.

Възможно е да не сте забелязали обезщетението от 3 х 3,72= 11,15 лв
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: 3 дни платен болничен от работодател

Мнениеот konik » 25 Окт 2010, 11:10

Това е абсолютно невярно. Например погледнете алинея 4 на чл. 40 от цитирания от Вас КСО. - 70% се определят на база средно дневното възнаграждение от предходните 6 месеца, от които 5 сте били в неплатен отпуск. виж. чл.41 от КСО . чл.16 от Наредбата.
Първо си погледнето добре фиша, ако Ви е предоставен такъв. Но съдейки по обстоятелството, че говорите за операция, сигурно сте имали престой в болнично заведение и болничния Ви лист е издаден при изписването Ви от там. Възможно е предприятието, в което работите да е било приключило с данните за месец септември преди да си представите болничния лист, което се подкрепя и от факта, че вече сте получили възнаграждението за септември. По всяка вероятност тези дни са отразени като отсъствие във фиша Ви и ще бъдат начислени и изплатени със следващото Ви възнаграждение. Най-добре попитайте в служба ТРЗ и ЛС във Вашето предприятие, където ще Ви обяснят от къде произлиза проблема.
bambina написа:Получих заплатата си за месец 09 (септемри), но трите дни, които уж се заплащат на 70% от работодателя липсват!
[/quote]
konik
Младши потребител

Назад към Трудово право