начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Недействителност на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Недействителност на брак

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 15:20

poli_g написа:Не разбирам мястото на този въпрос в раздел "семейно". :roll:

Ами,как само един факт от действителността засяга два отрасъла СК и НК.Цъкни линка и разгледай :!: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/rep ... ichni.html
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Окт 2010, 16:38

poli_g написа::) De lege lata :arrow: нищожен.

Да споменем и обратните мнения-проф.Лиляна Ненова , проф.Цанка Цанкова и изобщо преобладаващото мнение на авторите-обобщени в коментара на СК са за унищожаемост на брака.И аз мисля така.Основен аргумент-специално правило на чл.46 ал.1 т.1-Сключването на брак в нарушение на правилата на чл.6 прави брака унищожаем и т,н, :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот magistrat1988 » 17 Окт 2010, 16:42

Значи цяла вечер мислих и схванах логиката за нищожност.
Ако бракът е унищожаем на 14 години то тогава следва, че на толкова трябва да се получи пълна дееспособност? Това ли е основанието за твърдението, че е нищожен?
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2010, 16:49

REVOLUTION написа:

Да споменем и обратните мнения-проф.Лиляна Ненова , проф.Цанка Цанкова и изобщо преобладаващото мнение на авторите-обобщени в коментара на СК са за унищожаемост на брака.И аз мисля така.Основен аргумент-специално правило на чл.46 ал.1 т.1-Сключването на брак в нарушение на правилата на чл.6 прави брака унищожаем и т,н, :D

А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свързани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:
Единствено изключение е за лица, навършили 16-годишна възраст, при наличие на предпоставките да се учреди специалната брачна дееспособност на това лице.
В тази връзка поддържам противоположното становище - граждански брак, сключен с малолетно лице, е нищожен.
Последна промяна Melly на 17 Окт 2010, 16:54, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Окт 2010, 16:52

Melly написа:А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свърани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:
В тази връзка поддържам противоположното становище - граждански брак, сключен с малолетно лице, е нищожен.

Aз никаква скоба не виждам.Пише -унищожаеми са браковете сключени в нарушение на чл.6 и чл.7.Скоба няма поне в моя СК :wink: :D .
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2010, 17:24

REVOLUTION написа:
Melly написа:А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свърани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:

Aз никаква скоба не виждам.Пише -унищожаеми са браковете сключени в нарушение на чл.6 и чл.7.Скоба няма поне в моя СК :wink: :D .

На мен пък ми хареса разсъждението на колегата magistrat1988. :D
magistrat1988 написа:Значи цяла вечер мислих и схванах логиката за нищожност.
Ако бракът е унищожаем на 14 години то тогава следва, че на толкова трябва да се получи пълна дееспособност? Това ли е основанието за твърдението, че е нищожен?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 17:43

Здравейте, ами незнам дали някой не си поставя въпроса с документа за самоличност:

Раздел III.
Издаване, подмяна и ползване на личните карти на гражданите на Република
България
Чл. 29. (1) Всеки български гражданин, който живее на територията на
страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да
поиска издаването на лична карта. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2010, 18:30

REVOLUTION написа:

Добре, а ти какво ще кажеш за съгласието въздигнато в условия за сключване на брак съгласно чл. 5 от СК?
На пръв поглед си прав, но само на пръв.
В нормата на чл. 6 ще видиш,че разрешението е за лица на 16 и повече години, ерго- ако лицето е под 16, дори съдът не е компетентен да даде съгласие за такъв брак. Всъщност лицата под 16 изобщо са изключени от чл. 6 и по тази причина не може да се приложи и нормата на чл. 46.( вече го написах).
Няма и да прочетеш О за съдебно съгласие в тази насока, защото искането за такова ще бъде оставено без уважение. Безапелационно.
И излиза, че брачната връзка е нищожна само ако не е спазена формата- няма съставен АГБ или не е от компетентно лице( последното знаеш, не е абсолютна предпоставка, така щото със СК (68отм). бе преодоляно за браковете от средата на миналия век, а сега с нормата на ал.2 на чл. 11) и подписи. Съгласието?
Как се еманципирали 14г. ? :roll: Вероятно с простото "да". За последиците от един такъв, колкото и да е невъзможно ( наистина смятам спорът за теоретичен, защото на практика не мога да си представя такъв казус), граждански брак ще мислим някога. Или не? :)
Ще се санира, разбира се.

Pause, какво общо има издаване на документ за самоличност и визираната норма на ЗБЛД?

п.п. Съжалявам, но почти цялата ми литература е в офиса и не бих могла да погледна становището на цитираните автори. Ще прочета обезателно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 08 Фев 2011, 19:39

Да изразя възмущението си от асистентката по семейно и наследствено право. Водих спор с нея, че брак между лице под 16 години е абсурдно да се случи, а ако все пак това стане то той е абсолютно нищожен, тя ми се хванала за чл. 46 и го води унищожаем. Цел и смисъл на закона и нормата на ал. 6 - забрави, не пишело изрично. Просто да знаете, че има хора, които приемат за съвсем нормално такъв брак да бъде унищожаем, разбирайте възможност да бъде саниран. Евала.... :mrgreen:
whiskey
Потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси