начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Недействителност на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недействителност на брак

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 18:30

Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително
magistrat1988
Младши потребител

Re: Недействителност на брак

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 18:48

magistrat1988 написа:Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително

Прощавайте, но.... такъв въпрос, magistrat1988, бива ли? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 18:51

Не бива, :D ,да, но сега го уча, и ми се струва, че има лека несъгласуваност между учебника и преподавателя.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 18:58

Абе я си отвори закончето. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 18:59

magistrat1988 написа:Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително

Брачната възраст е положителна предпоставка за сключване на брак.
Нищожен!

Какво твърди преподаващият?
Всъщност- няма значение. Прочетете нормата на чл. 46 от СК и ще се убедите сам.
Разбира се следва правилно да осмислите нормата на ал.2 от чл. 6- РС е компетентен да дава съгласие, с което ще се преодолее липсата на възраст, но съгласието се дава само за младите непълнолетни ( 16-18).
Последна промяна poli_g на 16 Окт 2010, 19:06, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:04

Поли, тенкс! А ще може ли, ако не ставам досаден :wink: , да ми обясниш защо не ми е правилна логиката: поставените под пълно запрещение се приравняват на малолетни. Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем. В този ред на мисли и малолетните би трябвало да "сключват" унищожаеми бракове.
Къде бъркам? :D
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:07

Да видим- дееспособността дали е основателен аргумент според вас? :)( чл.6, ал.4)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:12

Сори, малолетните изобщо не могат да сключват брак. Поли ти го е обяснла, а и е посочила нормата. Причината е в липсата на дееспособност у малолетното дете. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:14

Чл. 46 посочва като основание за унищожаване нарушение на чл. 6 и 7. Не посочва конкретно какво нарушаване, от което ме въвежда в явно заблуждението, че се има впредвид каквото и да е нарушение на възрастовото ограничение. А преподавателят твърди, че е нищожен. :D
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:19

:) Живеем в страната на чудесата, което предполага и моженето. :oops: По неведоми пътища някакви е възможна тази хипотеза( нищо не бива да се изключва в този живот)
Но, дори да има съставен акт за сключен ГБ- ако е с лице под 14, то той би бил нищожен. По-точно казано.

Законодателят е преценил и въздигнал в условие за валидността на брачната връзка, че лицата под 18 не могат да дадат правно валидно съгласие за сключване на брак. Направил е една стъпка назад, когато е допуснал едно изключение от правилото, но това изключение е валидно само за лица на 16 и повече години, като със СР се замества съгласието на детето.
Е, да- детето силно казано с тази акселерация.

Съгласи се с преподаващият- наистина е прав. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:23

ОК, Поли. Съгласен съм :D . И благодаря за консултацията.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:27

Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем.

Тази категория лица (при навършено пълнолетие), са правоспособни и дееспособни, но поради други причини от медицински характер законодателят ги е приравнил към недееспособните. В случаите, че съответното заболяване не е опасно за възпроизводството на индивида, тогава изискването е другият брачен партньор да е информиран за това заболяване (предварително се попълват декларации разни) и да е дал съгласието си пред длъжн. лице за сключване на брака. Ако съгласието е дадено без информираност за вида заболяване на партньора, тогава бракът е унищожаем, не и нищожен.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2010, 19:30

magistrat1988 написа:защо не ми е правилна логиката: поставените под пълно запрещение се приравняват на малолетни. Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем. В този ред на мисли и малолетните би трябвало да "сключват" унищожаеми бракове.

Защото не съществува пряка връзка:
пълна недееспособност-нищожност;
частична (не)дееспособност-унищожаемост
Нищожни са тези правни актове, които са извършени при толкова тежък порок на волята, че техните правни последици не могат да се санират, а унищожаеми са тези актове, които макар и извършени с порок на волята, същите могат да се санират.
Не съществува норма, която приравнява малолетните на поставените под пълно запрещение. Законодателят е преценил, че порокът във волята на поставения под пълно запрещение не е толкова голям, че да обяви брака за нищожен.
Причината най-вероятно се корени в разбирането, че макар и под пълно запрещение, същите са пълнолетни и бракът няма да се отрази толкова негативно на тяхното физическо, интелектуално и социално функциониране така, както на малолетните.
Същото разграничение между двете групи напълно недееспособни лица (малолетни и такива, които не разбират свойството и значението на деянията си) е направено и в чл. 151 НК - санкцията в ал. 1 и ал. 3 е различна по размер за двете групи.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:35

magistrat1988 написа:ОК, Поли. Съгласен съм :D . И благодаря за консултацията.

Това не е консултация, защото ти си колега. Бърборим си, но бързо абдикираш.
Подхвърлих аз нещо за акселерацията, очаквайки да се закачиш ( защото условието е било продиктувано не само заради "волята", за която спомена), а и заради чисто физическото съзряване ( недоразвита полова система и прочие пригодност у жената за интимни контакти и даване на живот).
Преценката се е свела и до опазване живота, като най-висше благо, на жената-съпруга- бъдеща майка. Но все пак дете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:43

Е, и на мен ми се лафи, просто не искам да отегчавам хората с безсмислени упорства. :) В такъв случай брак, сключен от, да кажем, 14-годишно дете? Унищожаем ще е, нали така?
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:45

magistrat1988 написа:Е, и на мен ми се лафи, просто не искам да отегчавам хората с безсмислени упорства. :) В такъв случай брак, сключен от, да кажем, 14-годишно дете? Унищожаем ще е, нали така?

НИЩОЖЕН! :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:48

:) De lege lata :arrow: нищожен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:55

Така се получава, че напълно недееспособният има възможност да сключи унищожаем брак, а ограничено дееспособният - нищожен. Честно, наистина ми се вижда несъразмерно.
А за половата система на момичетата - хаха :) , мисля, че 14-годишна възраст е ПРЕдостатъчна.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 13:16

Ако лице от мъжки пол се съвкупи с противоположният но към момента на деянието лицето от женски пол не изглежда ,като малолетно даже например лъже за годините си и се съвкупи .Следва ли лицето от мъжки пол да носи НО по 151от НК? :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2010, 14:35

Ако се повдигне обвинение по този състав- вероятността да се чете оправдателна е голяма. Има съдебни решения в тази насока от които ще установиш защо.
Не разбирам мястото на този въпрос в раздел "семейно". :roll:
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси