- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работа без трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
Работа без трудов договор
Здравейте. Не знам дали е най-подходящия раздел, но реших, че е за тук тази тема. През лятото си намерих сезонна работа - продажба на сладолед от известна търг. марка. Заплащането изглеждаше прилично с оглед на работата, която предполагаше достатъчно свободно време за четене и прочее неща, които ме накараха да започна. Собственика на фирмата (ООД) не вдъхваше доверие, но въпреки всичко не се отказах. Впоследствие се оказа, че сам си върти нещата и има амбиции да си разширява бизнеса и да взема още витрини (започна с една, впоследствие отвори още 2). Размаха с, който хвърляше пари и назначаваше хора предполагаше, че или знае какво прави и е уверен или е адски безотговорен. Оказа се второто. Работата се оказа много по-ангажираща отколкото предполагах....а когато стана въпрос за договор той ми каза, че в началото правел граждански и впоследствие трудов, ако се задържим...Това впоследствие така и не дойде...Понеже почнах да обяснявам доста обширно ще посъкратя....значи всичките "служители" бяхме студенти точно 6 човека и понеже бизнеса не му вървеше се почнаха едни крайно несериозни уговорки по повод на плащането от рода на "Днес, утре..." Когато дойде време да напускаме последователно започна да се крие от всички ни и към моменти нито си вдига телефона, нито отговаря на смс, напълно неоткриваем. В процеса на работата идваха по витрините някакви хора, бивши работници от миналите години да питат за него с уговорки, че още им дължи пари...както и постоянно идваха със заплахи доставчици, хора от които взема ток, общинари...абе отвсякъде го търсеха за непокрити дългове, което ме увери, че тва е безотговорен човек на който въобще не му пука, че пържи хората. За момента сме получили някъде около 30 процента от изработените пари и няма изгледи да ни се издължи. Прекарахме цяло лято, по цял ден на тея витрини, закъсах брутално заради него и съм твърдо решен да не се отказвам...другите също. Проблема разбира се, е че освен с фиктивния граждански договор, с записан вътре минимален хонорар с друго писмено доказателство, че действително съм работил за тази фирма на уговорената в началото заплата нямам, както аз така и другите. Не смятах, че можем да заведем иск поради тази причина, но преди няколко дена си споделих проблема с един по-буден колега в унито (стажант в кантора на ЧСИ) и той ми каза, че има някаква възможност да заведа иск, като посоча и свидетели, които да потвърдят, че съм работил там. Пиша Ви тук първо, ако може да ни кажете какви точно са ни възможностите и има ли смисъл, тъй като сме твърдо решени заедно да се опитаме да си вземем дължимото и ако отговора е положителен, ако може да ни препоръчате някой адвокат да насрочим една групова консултация, че пък всичките сме студенти и сме крайно скъсани. Благодаря ви предварително.
Trans penem mihi est!
- toten14
- Младши потребител
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|