начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Не получено обещ по чл. 224 за неползван годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не получено обещ по чл. 224 за неползван годишен отпуск

Мнениеот dolche » 05 Окт 2010, 15:41

Моля за съвет...
Имам заповед за прекратяване на трудов договор на 5.08.2010год. "съкращение в щата". В самата заповед пише ...- Да се изплатят обещетение по чл.224 ал1 от КТ -за неползван годиш отпуск -23работни дни за 2010г.
Искам да подчертая, че заповедта е подписана и подпечатана от работодателя. Но този скрънзосан работодател ми изплаща 13 работни дни. За това питам и моля за съвет има ли право работадателя да ми отнеме 10 дни от отпуската и ако не е в правото си мога ли да си търся по съдебен път? ....
dolche
Нов потребител

Re: Не получено обещ по чл. 224 за неползван годишен отпуск

Мнениеот n6391 » 05 Окт 2010, 17:00

Явно работодателят е решил, че понеже Ви е освободил преди изтичане на календарната година, отпуск се полага само за действително изработените месеци/т.е. ще ги изплати само до август/ .И НРВПО му дава основание да постъпи така.Съжалявам че съм "лошият вестител" :( .Дано поне по-скоро си намерите друга работа! :D
n6391
Потребител

Мнениеот dolche » 05 Окт 2010, 17:20

:( Имах поне малко надежда , че щом в заповедта е написано и гарантира с подписа си той е длъжен да го изплати /въпреки че е негова грешка/ но явно се усетил на време .... Благодаря за мнението Ви .....
dolche
Нов потребител

Мнениеот hamlet » 05 Окт 2010, 22:50

От изложеното по - горе и аз оставам с впечатлението, че тъй като работодателят е решил да Ви освободи преди изтичане на календарната година, отпуска се полага само за действително изработените месеци /т.е. само до август/. Фактът е обаче, че е отразено в заповедта повече дни платен отпуск и при по – голямо желание и малко хитруване можете да поискате от Инспекцията по труда да направи проверка, защо не са Ви заплати и останалите дни. Работодателят ще трябва да дава обяснения и т.н., но разбира се това не е гарантиран начин да получите нещо.
Ако приемате съвети оспореното заповедта с която е съкратен щата, повярвайте 70-80 .
% от случаите завършват в полза на работника и да не забравите обезщетението.
Успех.
hamlet
Младши потребител

Мнениеот dolche » 06 Окт 2010, 08:47

И това нещо като сламчица за която да се захвана...Въпреки,че не си заслужава да си хабя нервите като такъв работодател ... Много благодаря за мнението :)
dolche
Нов потребител

Назад към Трудово право