начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение

Мнениеот enigma9871 » 01 Окт 2010, 09:19

бях назначена на работа с временен трудов договор който след това трябваше да премине в постоянен последния ден от времения договор без никакви причини ми съобщиха че няма да ми продължат договора моля да ме посъветвате как да си търся правата
enigma9871
Нов потребител

Re: уволнение

Мнениеот konik » 01 Окт 2010, 09:41

Здравейте. Най-добре си потърсете нова работа. Освен ако в документите има някакъв сериозен пропуск, което може да се установи ако се консултирате с компетентно лице, не са нарушени правата Ви като е прекратен срочния Ви трудов договор. Успех.
konik
Младши потребител

Мнениеот nina6666 » 01 Окт 2010, 18:21

На 01.10.10г-. ми връчиха заповед за дисциплинарно уволнение.Като директор на детска градина съм назначена с конкурс и на постоянен трудов договор.Не би ли следвало като конкурсна длъжност и налагането на ``дисциплинарно уволнение``да не бъде еднолично решение на Кмета , а да бъде решение след изслушването ми пред комисия,която да излезе с предложение до него за налагането на ``дисциплинарно уволнение``?Моля да ми отговорите имам ли правно основание за това, тъй като ми предстои трудна битка !
nina6666
Нов потребител

Мнениеот ovasilev » 01 Окт 2010, 18:33

Кметът Ви назначава и прекратява трудовия договор. Комисията има "помощни" функции.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 01 Окт 2010, 18:41

Здравейте,

Това, че кметът сключва и прекратява ТД (вкл. чрез наказание уволнение) е вярно, но иначе разбира се Вие имате право да оспорите законността на уволнението, като подадете искова молба до съответния районен съд, с която поискате съдът да признае уволнението за незаконно и да го отмени, а може да искате и възстановяване на предишна работа, както и обезщетение за времето, през което сте останали без работа, но не повече от 6 месеца. Справка: чл.344, ал.1, т.1, 2 и 3 от КТ и чл.225 от КТ.
Но помнете, че давностния срок е 2-месечен, считано от деня на прекратяване на трудовото Ви правоотношение т.е. от деня на налагане на наказанието, който е деня на връчване на заповедта !!!
Най-добре е да се обърнете към адвокат, който да Ви даде повече информация и евентуално - да заведе делото след като го упълномощите.
fetisov
Потребител

Мнениеот n6391 » 01 Окт 2010, 19:37

От поста Ви не става ясно спазена ли е процедурата за налагане на дисциплинарно наказание.Искани ли са от Вас обяснения и изобщо-ако не са Ви дали право да се защитите обърнете се към адвокат.Шансовете са добри особено ако има грешки в процедурата.
Успех!
n6391
Потребител

Назад към Трудово право