начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

относно граждански договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно граждански договор

Мнениеот goshun » 01 Окт 2010, 17:00

Здравейте!

Бих искал да получа мнение и съвети относно ситуацията която ще опиша. Благодаря ви предварително :)

Работя във фирма, чиято основна функция е изработване на специални и визуални ефекти за чуждестранни филмови продукции. Освен мен към тази фирма са назначени още около 40 човека на граждански договори, реализиращи въпросните ефекти, като работата е изцяло на компютър. Заплащането е почасово.
Проблемът е, че ние сме задължени да престираме работна сила на точно определено място (офисите на въпросната фирма), с точно фиксирано работно време и получаваме заплащането си на конкретни дати (1-во и 15-то число на месеца, заплащането е в размер на изработените часове). Доколкото съм запознат това са характеристиките на трудов договор и Възложителят на договорите ни е в нарушение, сключвайки с нас привиден трудов договор. Нямаме право на отпуски и болнични, а официалните празници не се заплащат.
Преди 4 месеца поискахме да ни бъде съставен трудов договор, тъй като някои от нас работят от 4 години, а други от 2 за съответния Възложител, който от реална гледна точка си е Работодател, тъй като се подчиняваме и на йерархическа зависимост(както при трудовите договори). Получихме уклончив отговор и резултат все още няма. Бихме могли да напуснем и да си потърсим нова работа но ситуацията в нашия сектор е усложнена и няма алтернатива.

Въпросът ми е, коя е компетентната институция или орган към които бихме могли да се обърнем, за да бъде разгледана конкретната ситуация, ако не в наша полза, то поне за тези които биха дошли на наше място.

Отново ви благодаря, лек и успешен ден
goshun
Нов потребител

Re: относно граждански договор

Мнениеот Melly » 01 Окт 2010, 19:11

Компетентното лице да установи прикрито трудово правоотношение е съответната териториална дирекция Инспекция по труда. Имайте впредвид, че следва да я сезирате с жалба в писмен вид - с копие за Вас, с входящ номер.
Анонимни сигнали не се разглеждат!

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право