начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Въпрос за отпуск и болничен...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за отпуск и болничен...

Мнениеот naskomimi » 30 Сеп 2010, 20:53

Здравейте! Съжалявам ако някъде във форума има отговор на моя въпрос, но аз не успях да открия и просто не съм наясно с проблема. Надявам се да ми внесете малко яснота.
Работя в една фирма от ноември миналата година. Реших да напусна и на 14-ти този месец си подадох молбата. Естествено работодателят ми реши да ме задържи 1 месец предизвестие. От два месеца съм "преназначена" на друга позиция на 12 часови смени. Бях си взела два дни болничен за два работни дни. Имах извънредни часове, които трябваше да се компенсират до края на месеца. В последствие ми се обявява, че съм на минус часове, защото болничният ми покривал само 8 часа, а трябвало да съм по 12 часа и затова вместо на плюс, съм на минус 6-7 часа. Това ме учуди, защото по принцип в болничния лист пише от дата до дата - след като работя 12 часови смени би трябвало да поема целите ми дни. Както и да е - ходих да си ги изработя.
Бях си взела общо 14 дни платен отпуск и сега трябваше да са ми останали още 9. Така говорим от две седмици, дискутира се с личен състав, преките ми работодатели....Подадох си молба за платен отпуск от 1 до 13-ти октомври, защото така или иначе това са си точно 9 дни. В последния момент ми се обадиха, че всъщност нямам право на 9 дни, а само на 4, защото са 9 дни ако работя до края на годината в тази фирма.
Има известна логика в това, но защо чак сега се сетиха...и нещо не ми е ясно. Та нали ако си бях взела цялата отпуска през лятото, а бях решила да напусна сега как щяха да стоят нещата с дните, които съм взела?
Много съм объркана и просто не знам как да реагирам, защото всеки ден ми се казва нещо ново...
naskomimi
Младши потребител

Re: Въпрос за отпуск и болничен...

Мнениеот naskomimi » 01 Окт 2010, 10:15

Обаждах се във фирмата много ядосана, защото наистина това си е чисто разиграване .
Прекият ми началник говорил на управителя и той се съгласил да пуснем отпуската ми - 4 дни - от 1-ви до 6-ти и на 7-ми щял да ме освободи по взаимно съгласие предсрочно. Знам, че ми остават само 4 дни работни до 13-ти, но не искам и час да работя повече там. Просто...никъде не намерих това за предсрочно приключване преди да е изтекло предизвестието по взаимно съгласие. Нали ако е по взаимно съгласие просто няма да ми се изплатят тези дни след 7-ми, защото няма да съм на работа?
Нали не би трябвало да дължа някаква неустойка?
Моля ви, помогнете ми, защото след час-два ще ходя и не знам как да реагирам..
naskomimi
Младши потребител

Назад към Трудово право