- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължително вероучение в българското училище?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Задължително вероучение в българското училище?
Интерсно защо в България е малко по-застъпен от останалите страни
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Интерсно защо в България е малко по-застъпен от останалите страни
Бихте ли посочил някакви достоверни данни за такова сравнение? От 1991 г. насам в Конституцията на България е записано, че традиционна религия е източноправославното вероизповедание, така че днес аз намирам много повече основания да се твърди, че е застъпено покровителстване на една религия, ползваща се със специални протекции и привилегии
- kostadin_yordanov
- Потребител
Ами по лични наблюдения, многоуважаемий г-н Йорданов
Е, вижте и в тази тема само satir и аз сме "за".
Аз на Вас не Ви обръщам внимание отдавна, говорете си, не ми пречите
Е, вижте и в тази тема само satir и аз сме "за".
Аз на Вас не Ви обръщам внимание отдавна, говорете си, не ми пречите
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
Привет на всички!
Интересно ми е как разбрахте, че въвеждането на вероучение няма да бъде от полза? Как така го опрелечихте с "промиване на мозъци" ? По какво съдите?
Аз мога да ви дам пример, че пък наистина има полза.
Но и също мога да бъда сигурен, че от досегашния ред на "демократечен атеизъм" не произлиза нищо хубаво! Искате свобода, на ви я ! Агресията в училищата расте, развратът също. А и виждате какво се случва с държава, която е управлявана от атеисти с години!
Интересно ми е как разбрахте, че въвеждането на вероучение няма да бъде от полза? Как така го опрелечихте с "промиване на мозъци" ? По какво съдите?
Аз мога да ви дам пример, че пък наистина има полза.
Но и също мога да бъда сигурен, че от досегашния ред на "демократечен атеизъм" не произлиза нищо хубаво! Искате свобода, на ви я ! Агресията в училищата расте, развратът също. А и виждате какво се случва с държава, която е управлявана от атеисти с години!
- _goodfellas
- Младши потребител
_goodfellas написа:Привет на всички!
Искате свобода, на ви я ! Агресията в училищата расте, развратът също. А и виждате какво се случва с държава, която е управлявана от атеисти с години!
Нещо бъркате. "Ключът от бараката е под черджето" - преведено на достъпен език, причината се дължи основно на липсата на възпитание в първите 7 години!
-
Melly - Старши потребител
Здравейте,
Тази тема явно вълнува много родители. Като родител на дете което учи в една от западно европейските държави в която се изучава вероучение искам да кажа, че разбирането на повечето изказали се тук е много погрешно спрямо европейските стандарти. Въпреки че празниците като Великден и Коледа се отбелязват и празнуват от всички в училищата, предметът вероучение служи само да даде на децата знание за религиите по света, основно собствената, но и многото други. Учи на толерантност и уважение към различните вярвания и разбирания. Всяка религия се представя по положителен и интересен начин. Този предмет учи децата да познават по-добре света и неговата разноличност. Въпреки че държавата за която говоря е строго християнска, предметът вероучение, цели да подготви децата за бъдещето, което не е изцяло пълно с християни, а с много и различни религии, които би трябвало да живеят в мир.
Нямам представа за какъв тип вероучение се говори в България, но предметът вероучение не е неделно училище, който иска да ходи на неделно училище посещава църквата. Предметът вероучение прилича повече на предметът история в комбинация със социология и философия и учи за различните вярвания в света, разбира се набляга се на официалната религия в страната.
По вече прочетеното знам че мнението на повечето пишещи тук доста се различава от моето и ще кажа, че имигранти от цял свят са залели западно европейските държави и ако техните и местните деца не се обучават да живеят в толерантност, бъдещето на Европа не е от най-светлите. Така че не би трябвало да се изказваме представяйки само собствените си вярвания, а да помислим за влиянието което оказва подобен предмет върху децата ни. Мисля, че и министерството на образованието трябва да се водят от този принцип когато решават какво ще се включва в учебната програма, защото училището е много силен фактор който формира възгледите на децата, незвисимо от семейната среда и резултатите от него се виждат след много години и в различни условия от тези в които учебните програми са създавани.
За атеистите искам да спомена, че игнорирането на религията не означва че тя ще спре да съществува, религията е оказала голямо значение в развитието на нашата цивилизация, и това въздействие е както положително, така и отрицателно. По мое лично мнение и от опит, теоритичното знание независимо от характера си никога не трябва да се пренебрегва, то само ни подготвя за реалността.
Тази тема явно вълнува много родители. Като родител на дете което учи в една от западно европейските държави в която се изучава вероучение искам да кажа, че разбирането на повечето изказали се тук е много погрешно спрямо европейските стандарти. Въпреки че празниците като Великден и Коледа се отбелязват и празнуват от всички в училищата, предметът вероучение служи само да даде на децата знание за религиите по света, основно собствената, но и многото други. Учи на толерантност и уважение към различните вярвания и разбирания. Всяка религия се представя по положителен и интересен начин. Този предмет учи децата да познават по-добре света и неговата разноличност. Въпреки че държавата за която говоря е строго християнска, предметът вероучение, цели да подготви децата за бъдещето, което не е изцяло пълно с християни, а с много и различни религии, които би трябвало да живеят в мир.
Нямам представа за какъв тип вероучение се говори в България, но предметът вероучение не е неделно училище, който иска да ходи на неделно училище посещава църквата. Предметът вероучение прилича повече на предметът история в комбинация със социология и философия и учи за различните вярвания в света, разбира се набляга се на официалната религия в страната.
По вече прочетеното знам че мнението на повечето пишещи тук доста се различава от моето и ще кажа, че имигранти от цял свят са залели западно европейските държави и ако техните и местните деца не се обучават да живеят в толерантност, бъдещето на Европа не е от най-светлите. Така че не би трябвало да се изказваме представяйки само собствените си вярвания, а да помислим за влиянието което оказва подобен предмет върху децата ни. Мисля, че и министерството на образованието трябва да се водят от този принцип когато решават какво ще се включва в учебната програма, защото училището е много силен фактор който формира възгледите на децата, незвисимо от семейната среда и резултатите от него се виждат след много години и в различни условия от тези в които учебните програми са създавани.
За атеистите искам да спомена, че игнорирането на религията не означва че тя ще спре да съществува, религията е оказала голямо значение в развитието на нашата цивилизация, и това въздействие е както положително, така и отрицателно. По мое лично мнение и от опит, теоритичното знание независимо от характера си никога не трябва да се пренебрегва, то само ни подготвя за реалността.
- annaa
- Нов потребител
По мое лично мнение и от опит, теоритичното знание независимо от характера си никога не трябва да се пренебрегва, то само ни подготвя за реалността.
Именно! Но не и обучение във вяра, каквато и да е тя! Няма никаква гаранция че която и да е вяра е нещо различно от "вярата в светлото бъдеще", към което се опитваха да ни огъват в близкото минало!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
_goodfellas написа: Но и също мога да бъда сигурен, че от досегашния ред на "демократечен атеизъм" не произлиза нищо хубаво! Искате свобода, на ви я ! Агресията в училищата расте, развратът също. А и виждате какво се случва с държава, която е управлявана от атеисти с години!
И откъде си го измислихте този "демократичен атеизъм" ? Нека се уточним - от 1989 г., т. е. от близо 21 години в България практически няма атеистична пропаганда. На първите демотратични митинги на трибуната се беше курдисал йеромонах Христофор Събев, последваха нощни бдения, протести, водосвети наляво надясно, алтернативни и безалтернативни синоди, Българска православна архиепископия (много хора може би не си спомнят, но и такова животно имаше мисля някъде през 1991-1994 г., продукт на същата личност). Тй че не товарете всички грехове на атеизма, защото него го няма вече от много време.
- balance
- Потребител
Съгласна съм напълно. Нали правим разлика между явленията набожност и атеизъм?
На мнение съм, че съвсем не е нужно да си набожен, за да изповядваш морални ценности такива, каквито и различните религии проповядват. Ако с въвеждането на този предмет за изучаване се цели да бъдат възродени моралните цености у хорта, да, съгласна съм. Но силно се съмнявам. На изчезване са онези учители, които са такива по призвание. По тази причина и днешните ученици не възприемат учебния процес като необходимост за познание, а по-скоро като задължение...
На мнение съм, че съвсем не е нужно да си набожен, за да изповядваш морални ценности такива, каквито и различните религии проповядват. Ако с въвеждането на този предмет за изучаване се цели да бъдат възродени моралните цености у хорта, да, съгласна съм. Но силно се съмнявам. На изчезване са онези учители, които са такива по призвание. По тази причина и днешните ученици не възприемат учебния процес като необходимост за познание, а по-скоро като задължение...
-
Melly написа:Съгласна съм напълно. Нали правим разлика между явленията набожност и атеизъм?
На изчезване са учителите по призвание. Липсва аромата на познанието, а директорите са се превърнали във финансисти. На педагогически съвети се разглеждат повече теми за дисциплинарното поведение на ученика, на този или онзи. Абе скучна работа. Днешните учители са повече преподаватели, отколкото да са пример за подражание.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
- todorb2000
- Потребител
,,философът сочи луната-глупакът гледа пръста!''
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
"Глупакът вижда като клечка дървото, отразено в окото на другия "...
-
todorb2000 написа:Melly написа:... На изчезване са онези учители, които са такива по призвание. По тази причина и днешните ученици не възприемат учебния процес като необходимост за познание, а по-скоро като задължение...
На изчезване са учителите по призвание. ...
И като имате предвид какъв е приоритета за образование през следващата година
...
СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Аз също рядко вземам думата обаче съм изключително притеснен от ситуацията, бюджетът за образование и наука е 3,3%, беше 4,2%. Статистиката е следната – под 3,5% са само неразвитите страни, тоест – с бюджет 3,3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. ... ... да паднем за една година под границата 3,5% е много притеснително нещо. Това са неразвити страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3,5%.
...
...
БОЙКО БОРИСОВ: ... ... Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате. ...
...
Из Заседание на Министерския съвет на 29 септември 2010 г.
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/ ... 236&n=2&g=
, докато същевременно, повтарям, парите за църквата се увеличават
А дали е възможно децата да бъдат възпитавани добре, когато самите учители са притиснати и нещастни, стана дума още през януари -- viewtopic.php?p=385329#p385329
- kostadin_yordanov
- Потребител
Melly написа:"Глупакът вижда като клечка дървото, отразено в окото на другия "...
Ооо...! Мъдра... Ти ме разби! Умееш да не казваш нищо.
-
satir написа:Melly написа:"Глупакът вижда като клечка дървото, отразено в окото на другия "...
Настъпваш линията, момко.
-
Melly написа:satir написа:Melly написа:"Глупакът вижда като клечка дървото, отразено в окото на другия "...
Настъпваш линията, момко.
що моля!?има ли линия? И ме заплашваш!?ц, ц, ц... Умна, ей!
-
satir написа:Ооо...! Мъдра... Ти ме разби! Умееш да не казваш нищо.
Еее ... Вашите лунно-философски разсъждения трудно могат да бъдат достигнати откъм празнота на съдържание. Особено в контекста на тази тема.
Явно аргументацията Ви издиша, щом почнахте и с обидите ...
Последна промяна balance на 02 Окт 2010, 19:12, променена общо 1 път
- balance
- Потребител
balance написа:satir написа:Ооо...! Мъдра... Ти ме разби! Умееш да не казваш нищо.
Еее ... Вашите лунно-философски разсъждения трудно могат да бъдат достигнати откъм празнота на съдържание. Особено в контекста на тази тема.
Явно аргументацията Ви по издиша, щом почнахте и с обидите ...
balance, остави го да се върти в орбитата си.
Само да внимава да не прекрачва линията...
-
Melly написа:balance, остави го да се върти в орбитата си.
Само да внимава да не прекрачва линията...
Боже, нищо против satir, да се върти, където иска и да прекрачва каквото иска. Жалко, че по темата спря да пуска смислени постове.
- balance
- Потребител
Някъде бях прочел,че в бъдеще време най-вероятно ще има един бог за всички и неговото име ще е Google ...
- apfel
- Активен потребител
|
|