начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Мнениеот zupi1970 » 19 Сеп 2010, 09:30

При прекратяване на брака ми -м.август,2004 г.родителските права бяха дадени на мен.Години наред-до м.май,2008г бащата не плащаше присъдената издръжка.Заведох дело,търсейки правата на децата си.Излезе решение на Районен съд-гр.Разград,постановяващо задълженията на ответника.Вследствие на което вече комуникирах със съдия-изпълнител.Не бих могла да опиша изумлението си,когато преди 1г.,проверявайки дали е приведена издръжката,се установи,че държавният съдия-изпълнител Димитър Василев удържа таксите си по ИД за издръжка от превода на издръжката,получавана от децата ми,тъй като сумата-110 лв.за двете деца,се превежда от работодателят на бащата по сметка на РС.Потърсих среща за изясняване на случващото се.Обяснено ми беше,че тази сума-80 лв.ще се удържа от сумата,получавана от децата през 6м.,тъй като реалният длъжник нямал доходи .Не видях документ,вкарващ в рамки точната дължима такса,нито уведомяващ ме за предприетите действия.Съдия Василев ме посъветва да проуча лично каква собственост има бащата към днешна дата,за да се предприемат действия . Всичко това е в ущърб на интересите на децата.Кой пази законово правата им?И,кой контролира действията или бездействията на съдия-изпълнителя?
zupi1970
Нов потребител

Re: за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Мнениеот marinov » 19 Сеп 2010, 12:41

Съдебния изпълнител в случая е постъпил напълно законосъобразно. Държавна такса се събира за образуване на изпълнително дело и за всяко едно действие на съдебния изпълнител във връзка със събирането на дълга. Пример за образуване на дело - 20 лв., пълно проучване на имуществото на длъжника 50 лв., 15 лв запор и т.н . Тези такси следваше да заплатите вие, но закона в случая е направил компромис и като взискател по издръжка ви е освободил от заплащането на такава предварително. Това не означава, че такива не се дължат - държавата така да се каже е платила вместо вас, и сега след като са постъпили суми от длъжника дължимите такси следва да и бъдат възтановени на държавата. И да уточня СИ не събира "своите" такси, а тези на държавата. Ако съдебния изпълнител не постъпи по този начин при една проверка може да бъде задължен да внесе тия такси от джоба си и да бъде глобен с глоба до 3 кратния размер на невнесената такса. Нали не очаквате СИ да плаща вместо вас? Ако не постъпват редовно суми - потърсете неплатената издръжка от държавата по реда на НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА
marinov
Потребител

Мнениеот zupi1970 » 24 Сеп 2010, 12:29

Благодаря за изразеното мнение!Но не смятам,че е коректно.Може би Вие също сте СИ?Така звучите.Какво имам впредвид?Пояснявам веднага.Конкретиката на въпроса ми явно Ви е убягнала.Ще го задам отново.Защо не бях уведомена за предприетите действия за удържане на сумите?Защо не получих отговор,колко точно лева е дължимото.До момента са удържани 240 лв. До кога ще продължава това.Искам да чуя и да прочета черно на бяло-"Г-жо,сумата,която дължите за такси по заведено от Вас ИД е 1000 лв.Ще се удържат на период от 6м. по 80 лв.до изчистване на дължимото."Примерно.Дали сега обясних точно?
zupi1970
Нов потребител

Мнениеот ludi » 26 Сеп 2010, 06:57

Доколкото виждам всичко сте разбрали и не е нужно да ви пишат каквито и да е било писма/ДСИ няма такова задължение, прочитети си тарифата за д.т. на съдилищата/. Единственото което не сте разбрали, е че таксата не я дължите вие, а бившият ви съпруг. Поискайте от ДСИ с едно дъпълнително писмо до длъжника или работодателя да изиска на 6 м. да внасят по 80 лева допълнително за държ.такса. Поискайте и пълно проучване/не дължите такси/ и при установяване на имущество да се наложат обезпечителни мерки. ДСИ не ви е враг, а тъкмо обратното, използвайте правомощията му вместо да се конфронтирате с него.
ludi
Потребител

Мнениеот zupi1970 » 30 Сеп 2010, 11:45

Благодаря,че сте отделили време на моя проблем.Ще опитам отново да проведа разговор с ДСИ.
zupi1970
Нов потребител

Назад към Семейни казуси