начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

минимален осигурителен доход

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

минимален осигурителен доход

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 14:56

Колеги, в тази материя съм бос, моля помагайте.
Та, въпроса е: минималния осигурителен доход трябва ли да е равен /разбира се поне равен, може и по-висок/, на реалното възнаграждение по трудовия договор? Или е възможно възнаграждението по трудовия договор да е по-ниско от минималния осигурителен доход? Защото имам казус, при който има стар трудов договор, и счетоводителя, който води счетоводството на фирмата, решил, че трябва да начислява, заплаща, и привежда на служителя възнаграждение, което е по-високо от договореното, обаче в съответствие с този минимален осигурителен доход.
Безкрайно ще бъда благодарен на отзовалите се!
Бъдете здрави!
ivan2
Потребител

Re: минимален осигурителен доход

Мнениеот konik » 29 Сеп 2010, 15:25

минималния осигурителен доход трябва ли да е равен, на реалното възнаграждение по трудовия договор - не, не трябва. може БТВ да е по-малко от МОД, но не по-малко от МРЗ.
konik
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 17:37

Благодаря
ivan2
Потребител

Мнениеот inspectora » 29 Сеп 2010, 18:32

За повечето ... "неюристи" /ако мога така да се изразя/ ... а и за част от юристите, МОД="Мин.заплата" за длъжността ... което е съвършено невярно.

konik е напълно прав/а - "заплатата" не може да е по-малка от МРЗ, но няма никакъв проблем да е по-малка от МОД. "Проблемът" тук е, че осигуровките се внасят върху МОД за длъжността /а не в/у по-малката от него "заплата"/ и нямам представа в такъв случай как ще се "разпредели" /не съм мислил по въпроса/ разликата между реалния доход и МОД ;) ... после става малко каша и с данъка ... И в крайна сметка аз лично се съмнявам, че има счетоводна програма, в която да може да се "въведат" различни размери на ОД и действителен доход ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 19:54

току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.
Благодаря, бъдете здрави колеги.
ivan2
Потребител

Мнениеот inspectora » 30 Сеп 2010, 10:20

ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.

Значи "не всичко е загубено" :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот konik » 30 Сеп 2010, 11:39

ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.

Ами то хубаво Ви е обяснил счетоводителя как става, ама не "счетоводната програма" носи отговорността за действията на "Счетоводителя". Да вземе да си скъса дипломата за счетоводител.
Не знам Вие от каква позиция питате - дали сте ощетената или облагодетелстваната страна, но не е лошо да вземете мерки да се коригират нещата. Успех.
konik
Младши потребител

Назад към Трудово право