Колеги, в тази материя съм бос, моля помагайте.
Та, въпроса е: минималния осигурителен доход трябва ли да е равен /разбира се поне равен, може и по-висок/, на реалното възнаграждение по трудовия договор? Или е възможно възнаграждението по трудовия договор да е по-ниско от минималния осигурителен доход? Защото имам казус, при който има стар трудов договор, и счетоводителя, който води счетоводството на фирмата, решил, че трябва да начислява, заплаща, и привежда на служителя възнаграждение, което е по-високо от договореното, обаче в съответствие с този минимален осигурителен доход.
Безкрайно ще бъда благодарен на отзовалите се!
Бъдете здрави!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
минимален осигурителен доход
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: минимален осигурителен доход
минималния осигурителен доход трябва ли да е равен, на реалното възнаграждение по трудовия договор - не, не трябва. може БТВ да е по-малко от МОД, но не по-малко от МРЗ.
- konik
- Младши потребител
Благодаря
- ivan2
- Потребител
За повечето ... "неюристи" /ако мога така да се изразя/ ... а и за част от юристите, МОД="Мин.заплата" за длъжността ... което е съвършено невярно.
konik е напълно прав/а - "заплатата" не може да е по-малка от МРЗ, но няма никакъв проблем да е по-малка от МОД. "Проблемът" тук е, че осигуровките се внасят върху МОД за длъжността /а не в/у по-малката от него "заплата"/ и нямам представа в такъв случай как ще се "разпредели" /не съм мислил по въпроса/ разликата между реалния доход и МОД ... после става малко каша и с данъка ... И в крайна сметка аз лично се съмнявам, че има счетоводна програма, в която да може да се "въведат" различни размери на ОД и действителен доход ...
konik е напълно прав/а - "заплатата" не може да е по-малка от МРЗ, но няма никакъв проблем да е по-малка от МОД. "Проблемът" тук е, че осигуровките се внасят върху МОД за длъжността /а не в/у по-малката от него "заплата"/ и нямам представа в такъв случай как ще се "разпредели" /не съм мислил по въпроса/ разликата между реалния доход и МОД ... после става малко каша и с данъка ... И в крайна сметка аз лично се съмнявам, че има счетоводна програма, в която да може да се "въведат" различни размери на ОД и действителен доход ...
- inspectora
- Активен потребител
току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.
Благодаря, бъдете здрави колеги.
- ivan2
- Потребител
ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.
Значи "не всичко е загубено"
- inspectora
- Активен потребител
ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.
Ами то хубаво Ви е обяснил счетоводителя как става, ама не "счетоводната програма" носи отговорността за действията на "Счетоводителя". Да вземе да си скъса дипломата за счетоводител.
Не знам Вие от каква позиция питате - дали сте ощетената или облагодетелстваната страна, но не е лошо да вземете мерки да се коригират нещата. Успех.
- konik
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|