начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ЩО Е ТО САМОТЕН РОДИТЕЛ?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЩО Е ТО САМОТЕН РОДИТЕЛ?

Мнениеот gitsa » 24 Апр 2010, 23:07

Здравейте,

Питането ми е свързано с факт, че социалните ме водят като самотна майка (понеже имам развод със съпруга ми, от който имам непълнолетна дъщеря, а имам и второ дете, с чиито баща нямам брак, но бебето е признато), а в яслите твърдят, че след като детето носи имената на баща си-не съм самотна майка. Подозирам, че и за в бъдеще ще имам този проблем с детска градина.

В кой документ е регламентирано що е то самотен родител?

Благодаря ви!
gitsa
Младши потребител

Re: ЩО Е ТО САМОТЕН РОДИТЕЛ?

Мнениеот katerinakuch » 25 Апр 2010, 16:18

gitsa написа:Здравейте,

Питането ми е свързано с факт, че социалните ме водят като самотна майка (понеже имам развод със съпруга ми, от който имам непълнолетна дъщеря, а имам и второ дете, с чиито баща нямам брак, но бебето е признато), а в яслите твърдят, че след като детето носи имената на баща си-не съм самотна майка. Подозирам, че и за в бъдеще ще имам този проблем с детска градина.

В кой документ е регламентирано що е то самотен родител?

Благодаря ви!

За да не Ви терзаят такива бъдещи евентуални дребни недоразумения между Вас и различни служби относно личния Ви семеен статус, най-лесно за Вас би било да си сключите брак с бащата, припознал бебето. Нали и без това живеете заедно. Не виждам пречки да го сторите.Това е най-изчистеният за Вас вариант. Тогава за пред всички служби/и банки/ Вие ще бъдете жена, която е сключила граждански брак и няма да има недоразумения, от които да се терзаете.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ivodrag » 27 Апр 2010, 10:06

С предимство при кандидатстване в детски ясли и градини(поне в София, за другаде- незнам) се ползват деца на родител с отнети родителски права, деца сираци, деца на инвалиди, деца в риск и т.н. За деца на разведени родители или на "самотни майки" предимства няма, поне по сега действащия регламент. Терминът "самотна майка" вече няма и легална дефиниция, същият беше уреден много подробно в Указа за насърчаване на раждаемостта, който беше отменен 2001 или 2002г. със Закона за семейните помощи за деца- типичен пример за закон- писан "на коляно". Там няма самотни майки и бащи, а само- "самотен баща осиновител"- абе нормативен акт- чудо. Иначе има легална дефиниция за "самотен родител" в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, но се ползва за нуждите само на социалното подпомагане и не касае реда за кандидатстване в детките ясли и градини.
ivodrag
Младши потребител

Мнениеот gitsa » 28 Апр 2010, 09:13

Благодаря!

Бях в общината и Гл. експерт "Соц. дейности" не даде дефиниция, но каза, че се ползвам с отстъпка от таксите и предимства при кандидатстване в ясла и градина. Нужните документи били удостоверение за сем. положение и членове на семейството от служба ГРАО (вече имам такава) и документ от Съда, че бащата не съм осъдила на издръжка. Дали, ако имах присъдена издръжка също се вписвам ... не ми стана ясно.
gitsa
Младши потребител

Мнениеот gracias » 27 Сеп 2010, 19:35

Здравейте. Аз съм разведена жена, детето ми е на 11 години. Родителските права са присъдени на мен. Значи ли, че съм самотна майка и мога ли да ползвам някаква социална помощ за отглеждане на дете (обучение, дрехи, храна...) до навършване на пълнолетие?
Предварително благодаря!
gracias
Нов потребител

Мнениеот n6391 » 27 Сеп 2010, 20:57

Не сте самотен родител-разведена сте и би трябвало съпругът Ви да участва в отглеждането на детето.Това той прави чрез плащането на издръжка и режима на отношенията баща-дете.А Вие сте родител, на когото са присъдени родителските права.Това е различно от самотен родител.Самотен е този родител, който отглежда сам детето си без то да е признато или другият родител е неизвестен.Вашето дете си има двама родители, които обаче вече не са едно семейство.
А що се отнася до социалните помощи-те зависят от доходите.Ако имате доход на член от семейството по-нисък от определен праг/уточнен в Закона за социалните помощи/ поже да подадете заявление до ТД "Социално подпомагане" за да Ви отпуснат такива.Има и други изисквания относно отпускането на помощи по този закон.Ако се интересувате може да се обърнете към съответната ТД.
n6391
Потребител

Назад към Семейни казуси