начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

защо да си изберем професионален домоуправител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: защо да си изберем професионален домоуправител

Мнениеот toni_sf » 16 Сеп 2010, 18:25

Основната идея на професионалния домоуправител е да осигури спокойствие на собствениците на сградата за която се грижи като им спести време, пари и стрес. Това става, като фирмата поема всички грижи по поддръжката на сградата: почистване на общите части, плащане на сметки, поддръжка на зелените площи и детските съоръжения, обезпаразитяване, извършване на ремонти и саниране, охрана на жилището, подмяна на крушките, поддръжката на асансьорите и електроинсталацията на общите части, събиране на плащанията, анализ на разходите и предлагане на идеи за тяхното намаляване.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 08:41

Едно от най-големите предимства на този вид услуга, добила широка популярност в Европейския съюз, е комплексната грижа, която фирмата може да осигури. В резултат на полаганите грижи за сградата се повишава нейната стойност, респективно стойността на имотите на всеки един съсобственик. Сред другите плюсове на предлаганата услуга е осигуряване на спокойствие и комфорт за живеещите в сградата, което от своя страна повишава жизнения им стандарт.

За изпълнение на посочените цели се назначава професионален домоуправител. Лицето, заемащо тази длъжност, трябва да се назначи от компанията, управляваща конкретния имот.

Професионалният домоуправител извършва всички дейности, които се включват в задълженията на един домоуправител, като същевременно отделя на всяко от тях необходимото време и внимание с цел постигането на максимални резултати. В задълженията му се включва да организира събранията на блока, да събира месечната такса за поддръжката му, да координира ремонтите и да дава професионалното си мнение относно бъдещото развитие на етажната собственост. Професионалният домоуправител е запознат с всички законови и нормативни уредби, информира се своевременно за техните промени и нововъведения и в резултат на това има компетенцията да изказва своето становище по спорни въпроси, а също така да организира отношенията с компаниите, доставящи услуги на сградата (вода, ток, отопление и др.).
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Сеп 2010, 23:11

Чл.19(7) от ЗУЕС По решение на общото събрание на членовете на управителния съвет (управителя) може да се заплаща възнаграждение.
Законът позволява да се заплаща възнаграждение на управителя на ЕС. И оттук вече сме в полето на предлагането на този вид услуга-управление на етажната собственост. Следва представяне на оферта и т.н.
Ще дам пример със себе си. Живея в жилищна сграда с 40 апатамента по 5 на етаж. Имаме такива собственици, които не виждат пред носа си. Имаме излязъл от строя товарен асансьор от 8 месеца. Имаме обитаване на общи части безконтролно. Имаме лошо почистване на стъбища и коридори. Имаме отъпкани зелени площи, които са нечии/а са общински т.е. наши/. Имаме неправилно събиране на съответните такси/консумативи, за подръжка и разходи за ремонт/. Имаме необитаеми мазета, защото някои обитатели си изхвърлят отпадъците, където не трябва, а оттук и запушване съответните канализации. И т.н. и т.н.. Има и още проблеми.
Като чета темата и отделните постове стигам до мнението на toni_sf за професионалния управител на етажната собственст.
Той е необходим, според търсенето и предлагането на тази услуга, която от една страна формира от съответните законови изисквания, а от друга според платежоспосбността на собствениците.
Ето аз не мога да убедя съседите над мен, че трябва да изберем професионални ВиК услуги за ремонта на канализацията за отходните води, но срещу себе си имам един дребнав манталитет.

Та професионалния домоуправител е необходим, но зависи от срещу каква цена.
Ще оспоря мнението на юристите по тази тема за минималните такси на адвокатските хонорари. Зная как се формират минималните прагове на тези такси.
Остава открит въпросът с надзора на дейността на професионалния домоуправител.
В забързаният ритъм на живота пропускаме общите неща между нас и ставаме все по-егоисти.
Аз съм за професионалния домоуправител. :D
Последна промяна todorb2000 на 25 Сеп 2010, 12:49, променена общо 2 пъти
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот namakak » 25 Сеп 2010, 00:25

Професионалният домоуправител,който защитава и своите лични интереси,не би трябвало да приема заплащане.За да няма интриги и злепоставяне.
Всъщност всеки трябва в собствеността си и даради нея да има гражданска отговорност и малко допоуправителска свян.Когато някой в свободното си време си жертва спокойствието в името на всяка добродетел сградна,човешка и животинска,то с доброта трябва всеки да се отзове,притече и докаже ,че е собственик в съсобствеността си.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот trando58 » 25 Сеп 2010, 00:33

Ай сега поредният бисер:):):) Докога да ви повтарям,че първо трябва да напишете(колкото и да ви е зор) по няколко чернови,после да ги дадете на децата си да направят проверка и чак тогава да пуснете беловата в сайта.
"Имаме обитаване на общи части без КРИТЕРИИ за обитаване"
"Имаме Отъпкани площи зелени площи,които са НЕЧИИ а са ОБЩИНСКИ т.е. НАШИ"
"Имаме НЕОБИТАЕМО МАЗЕ,защото някои обитатели си изхвърлят отпадъците,където не трябва,а оттук и запушване на съответните канализации. И тъй на...И тъй на...."
:):):) Ще умра от смях! Абе Тодоре! Ти си само за дописник във вестник "Стършел" само дето има опасност редколегията да умре от смях,преди да те е публикувала.
Иначе,горещо ти препоръчвам услугите на toni_sf ,той знае много добре как да те действа. А как...ще разбереш,ама ще е късно:):):)
trando58
Потребител

Мнениеот trando58 » 25 Сеп 2010, 00:46

namakak написа:Професионалният домоуправител,който защитава и своите лични интереси,не би трябвало да приема заплащане.За да няма интриги и злепоставяне.
Всъщност всеки трябва в собствеността си и даради нея да има гражданска отговорност и малко допоуправителска свян.Когато някой в свободното си време си жертва спокойствието в името на всяка добродетел сградна,човешка и животинска,то с доброта трябва всеки да се отзове,притече и докаже ,че е собственик в съсобствеността си.

Е това е вече върхът.Предлагам на модераторите на сайта и конкретно на тези в тази тема,да организират конкурс за "най-смислен пост" и незабавно да провъзгласят горният текст за победител.Не вярвам да се намери нещо по-печелившо.
Нямам думи! Остана ми само болката в диафрагмата от смях.:):):)
trando58
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Сеп 2010, 01:31

До trando58,
Аз подкрепям темата на toni_sf, като алтернатива на сегашните управители-аматьори. Има бъдеще този вид услуга, ако искаме да имаме добре подредени междублокови пространства, както и самата етажна собственост.

trando58, такива като Вас ги имаме в нашата етажна собственост, които си правят пас по отношение на други, които заграбват общи части, чупят и къртят. Това е статуквото в повечето сгради тип-етажна собственост.
А на Вас ще Ви преложа да ми бъдете редактор, плащане по договаряне :D
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот trando58 » 25 Сеп 2010, 13:10

До todorb
Ако си правех пас,никой нямаше да ме търпи 10г. Управител.Аз в "Моята къща",такива работи ,не позволявам.Въпрос на правото да упражняваш власт.
trando58
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Сеп 2010, 14:39

trando58 написа:До todorb
Ако си правех пас,никой нямаше да ме търпи 10г. Управител.Аз в "Моята къща",такива работи ,не позволявам.Въпрос на правото да упражняваш власт.

А в етажната собственост, как е положението? Аз не мога да Ви давам оценка и не ми е в правото, защото не Ви познавам.
Заставам зад тезата на toni_sf, защото управлението на етажната собственост на много места е под всяка критика, ако при Вас е супер, споделете опита си тук.
Хубав ден!
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Сеп 2010, 20:18

trando58 написа:До todorb

Това е интересно ,много ми хареса цитата.Ще се отклоня малко от темата ,значи според Вас трандо58 важното е да си като кмет във Вашата кооперация и който не слушка да му дърпаш ушите или го изкарваш на другарски съд и порицание :D и сложил ли си поне две табла във входа ,едното да е ;те са наша гордост;а другото ;те са врагове на нашата общност; и ако си сложил дано си им направил хубави снимки. А и Вие уважаеми трандо 58 сам разбрахте ,че от май 2009г сте избран незаконно за Управител на ЕС и явно не сте прочели правилно ЗУЕС. И явно не можете да разберете разликата между Вашата длъжност Управител на ЕС и моята.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Сеп 2010, 21:32

До toni_sf,
Вярно е, че този сайт е юридически т.е. предмет на спора или дискусията е юридическата тема в различните й аспекти.
Законът за управление на етажната собственост е още неразбираем закон. Защо?
От една страна много хорица говорят, псуват и мърморят, но една жалба не са написали срещу съседа си. А друга страна темата за управлението е много сложна за сегашния българин, което иска познаване на обекта на управление т.е. да съчетаем личния ангажимент с общите цели на управлението на една жилищна сграда. Е, няма да стане, ако не спазваме духа на закона. Не можеш да се хващаш за запетаите, а целите на управлението на етажната собственост, да ги няма. Аз още не съм видял одобрен бюджет за управлението на етажната соственост.
Та дали е законен или не един управител на ЕС, да му мислят тези, които го търпят. Има една поговорка: "На сила, хубост не става".
По-важното е да си помагаме, и да търсим общи цели, но не прякори, а с истински имена.
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Сеп 2010, 22:37

до-todorb2000 Да прав сте,но не видях юридически аргументи в дебата по темата ,само с едно изключение което малко беше свързано с темата.Отговора беше такъв " юристите са се заели да оправят статутите по новите комплекси и жил. кооперации".Е нали има друг закон за това нещо.И никой все още не е помислил ,че като е купил жилище в нова кооперация или комплекс и кога може да се възползват от ЗУЕС.Да донякъде са прави няколко форумци да негодуват и да си имат позиция по темата, но за съжаление е така, всеки си мисли ,че новото което идва е все да се прекара някой и не им се сърдя ,защото и на мен ми писна от това което направих за 5-6г в тази дейност и изгубено време в разговори и срещи за нещо по добро. Но уви оказва се ,че който е купил земята и правата ,реши да командва и да си върне инвестициите. :D Едно време помните сигурно ,имаше в училище един така наречен кръжок " направи си сам".
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Сеп 2010, 22:52

Ще ме извинява trando58, но и при него нещата, едва ли са както трябва. Колко неща се пропускат. Затоаа има нужда от професионален домоуправител,
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Сеп 2010, 09:41

до- todorb2000 Е винаги има неща които се пропускат бавят , а и той е добре,каза си ,че е Управител на 12 апартаментчета. Не би трябвало да има кой знае какви нерадозумения.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 28 Сеп 2010, 09:53

toni_sf написа:до- todorb2000 Е винаги има неща които се пропускат бавят , а и той е добре,каза си ,че е Управител на 12 апартаментчета. Не би трябвало да има кой знае какви нерадозумения.

Така, да. Но при мен са 40 апартамента и ела да видиш, какво е! :) Всичко е специфично, и пак се връщаме на културата, която не се променя току тъй бързо, а много бавно.
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Сеп 2010, 10:06

до-todorb2000 Това за културата по добре да не се коментира тук,знаеме си я.Не можем да се отърсим от много стари порядки и съмнения.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 29 Сеп 2010, 20:44

Защо да си изберем професионален домоуправител?
Защото все повече се убеждавам, че няма "комшолук" при големи етажни собствености, като нашата е 40 апартамента. Управлението на етажната отговорност изисква отговорност, а тя може да се търси при разписани задължения и права.
Споменах това, защото при нас се случват неприятни неща.
Та хубава вечер :)
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Сеп 2010, 10:53

до-todorb Tи защо не работиш по старият правилник :D и така можеш да държиш в подчинение тия 40 апартамента с този член;Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Управителят или председателят на управителния съвет може да вземе мерки за запазване на вътрешния ред както спрямо обитателите, така и спрямо външни лица. В това отношение полицейските органи са длъжни да оказват необходимото съдействие.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот cholacova » 01 Окт 2010, 10:23

Моля да ми помогнете. Домоуправител съм в нашият вход. Никой не желае да участва в управителния съвет. Може ли да има само управител? Благодаря предварително!
cholacova
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 01 Окт 2010, 10:24

cholacova написа:Моля да ми помогнете. Домоуправител съм в нашият вход. Никой не желае да участва в управителния съвет. Може ли да има само управител? Благодаря предварително!

ДА! - СОБСТВЕНИК! - ИЗБРАН ОТ СОБСТВЕНИЦИ на ОС, съгл. ЗУЕС! 8)

-----------------------------------------
П.П. Съгл. ЗУЕС, няма длъжност "домоуправител"!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Етажна собственост