начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Промяна на име след сключване на брак в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на име след сключване на брак в чужбина

Мнениеот meggy__ » 24 Ное 2009, 16:22

Здравейте,
Най-вероятно подобна тема вече съществува и не съм единствената, нуждаеща се от информация по въпроса, но се надявам да ми помогнете и извините.

Моят казус е следния:
С партньора ми сключихме брак в Холандия. Когато подавахме заявлението си за брак в общината (Холандска община) подписах декларация, че след това желая да използвам неговата фамилия. Каква обаче беше изненадата, когато си получихме удостоверението?! Там е записано, че фамилното ми име след церемонията остава непроменена, като са приложили и бележка, че, ДА, мога да използвам фамилията на съпруга ми в ежедневния живот????? и когато правителството или държавните органи комуникират с мен, но не и официално и в докумените ми ще остане вписано моето собствено име. :shock:. Обърнах се към нашето посолство в Хага и жената на телефона ми обясни, че те нямат право да променят имена и каквото буквално е написано в удостоверението за брак, това ще фигурира и в издадения от българските власти акт.
Няма да коментирам колко глупаво ми звучи факта да използвам нечия фамилия за да си създам имейл адрес, но официално да бъда друг човек. Най-малкото желанието на двама ни е да приема фамилията на съпруга си.
Обърнах се към общината в Холандия където живеем и от там ми обясниха, че съгласно закона в Холандия жената не може да промени фамилията си, но ако в държавата на която съм гражданин го позволява и издаде удостоверение за брак в което се казва, че след брака ще приема това име, те от своя страна също ще издадат такъв документ и ще променят името.
Моля, ако някой е наясно и може да ми помогне с информация как трябва да постъпя, каква е процедурата и изискванията за регистрацията на брак в БГ и възможно ли е да заявя промяна на име при положение, че в оригинала на удостоверението за брак не е упоменато изрично?
Другият ми въпрос също е - възможно ли е да упълномощя роднина да регистрира брака и въпроса с имената, тъй като ми е невъзможно пътуването в момента поради здравословни причини?
meggy__
Младши потребител

Re: Промяна на име след сключване на брак в чужбина

Мнениеот rts » 24 Ное 2009, 16:46

Щом при сключване на брака в чужбина фамилията Ви е останала непроменена, не можете след това в България да искате промяна на фамилията поради сключване на брак. Другите основания за промяна на името според мен не са налице.
Тоест: оставате си с бащината фамилия.
Но това защо Ви притеснява ?
rts
Активен потребител

Мнениеот meggy__ » 24 Ное 2009, 17:08

Да, но след като никой не ни е обяснил ясно, че декларацията е само за използването на фамилията в обществото??? защо ще ми е да използвам друго име пред хората, а официално да съм друга личност???
Притеснява ме, защото на всичкото отгоре това не е бащината ми фамилия. Ако беше така въобще нямаше да го правя на въпрос, но ми се струва най-малко неприлично да продължа да нося фамилията на бившия си съпруг, която не съм променила поради факта, че към дадения момент в професията си бях позната с нея. Имала съм случаи в които въпреки развода ме свързват с въпросния господин и ме питат какви са ни отношенията. Нямам желание да ме асоциират с него след факта, че съм омъжена за напълно различен човек. Администрацията ни не гледа за кой си омъжена/женен. Не желая да получавам обаждания от този род. Надявам е това е някаква основателна причина човек да желае да бъде или с бащината си фамилия (като няма да му я променят) или с тази на съпруга си. Може би само моите принципи са такива!
meggy__
Младши потребител

Мнениеот rts » 24 Ное 2009, 17:39

Меги, предвид новия факт, който ни изнесохте (че носите фамилията на бившия си съпруг), Ви съветвам да се консултирате с адвокат относно възможността по съдебен ред в България да Ви бъде променена фамилията. Лично аз смятам, че имате шанс за това.
Не забравяйте, че на лекар всичко се показва, а на адвокат всичко се разказва (а в някои случаи и показва).
rts
Активен потребител

Мнениеот meggy__ » 24 Ное 2009, 19:19

За нещастие това ми е невъзможно към момента, а и едва ли преди лятото на 2010 г. бих могла да го направя, поради физическа невъзможност да пътувам.
Аз лично нямам съмнения относно въпроса дали имам шанс, защото не вярвам някой да ме възпре да си възвърна бащината фамилия, която ми е по рождение и е нещо лесно доказуемо. Въпросът, е че първо не беше коректно от страна на служителя в общината да ме пита ще си сменям ли името, да ми пробута декларация която подписвам и накрая да се окаже, че трябва да си правя всичко по съдебен ред. Компликации, които прекрасно щяха да бъдат избегнати само с едно семпло обяснение какъв е закона в Холандия. Но това да оставим на страна какви са моите лични чувства към администрацията в момента...
Във вербална нота от 25 сиптември 2008 г. на Посолството на Кралство Нидерландия в София се казва, че фамилното име в секцията "име след брака" може да се промени, ако българската гражданка предостави документ, че според законодателството на РБ фамилното име се променя в резултат на брака. Какъв е този документ?
Ето това не разбирам! От една страна не е възможно, но аз нямам вина, че в Холандското законодателство не е позволено промяна на име (смятам, че това също се взима предвид), следователно съгласно нашето законодателство аз имам пълното право да го направя.
Явно има процедура и без да се минава по съдебен ред. След краткото проучване, което направих дори открих и подобни случаи, но за съжаление никой не разяснява какво точно трябва да се направи.

Също така, възможно ли е да упълномощя друг от мое име да се занимава с този въпрос?
meggy__
Младши потребител

Мнениеот rts » 25 Ное 2009, 12:20

За Вашия случай в България няма извънсъдебна процедура за промяна на фамилията - необходимо е да се заведе дело.
Съдебната процедура е такава, че ще трябва да се разходите до България и може би не само веднъж.
rts
Активен потребител

Мнениеот meggy__ » 25 Ное 2009, 12:53

RTS извинявайте, но няма да се съглася с вас! Не само това, но и за Ваше сведение току що разговарях със съответните органи в България, които бях изключително приятно изненадана бяха напълно запознати със случаите на брак в Холандия и закона забраняващ промяна на фамилията, както и с документа, който споменах по-рано предоставен от Министерството на вътрешните работи на РБ, "Консулска служба", упоменаващ, че този въпрос може да се уреди и извънсъдебно. Разясниха ми относно необходимите документи и стъпки.
Също така не ми е въобще необходимо да се разхождам до България. Не че не бих желала да си уредя сама делата!
Благодаря за опита да ми бъде помогнато!
meggy__
Младши потребител

Мнениеот rts » 25 Ное 2009, 13:14

Меги, бихте ли споделили компетентните органи в България към какви по-точно извънсъдебни действия Ви упътиха за Вашия случай ?
rts
Активен потребител

Мнениеот milisto.jur » 25 Ное 2009, 13:37

Меги, може да си промените фамилията в БГ. Когато отидете да регистрирате брака в общината трябва да заявите, че искате смяна на фамилията. Тогава ви се издава нов акт за сключен брак с новата фамилия. Тогава тя се вписва и в ЕСГРАОН.
С генерално пълномощно може и ваш познат или близък да извърши нужното за тази промяна.
Абсолтно със сигурност знам, че се процедира така, тъй като само преди месец така си смених фамилията.
milisto.jur
Младши потребител

Мнениеот meggy__ » 25 Ное 2009, 16:29

milisto.jur, точно така е. Благодаря за потвърждението на информацията, която получих! Личния опит винаги е най-добрия източник!
RTS, разбира се, ще споделя, защото едва ли съм единствения случай и най-вероятно ще има други хора, които ще се интересуват от подобна информация.
При сключването на брака в Холандия, според Холандското законодателство и от Холандско длъжностно лице сме длъжни да следваме разпоредбите, но тъй като все още съм български гражданин, БГ законодателството ми разрешава да променя името си въпреки факта, че в издаденото удостоверение за брак не е вписано изрично.
Процедурата е следната:
1. В общината, където е сключен брака се издава втори оригинал с печат за чужбина.
2. Прави се легализация на документа + апостил, тъй като РБ няма спогодба с Кралство Холандия относно признаване на документи.
3. Прави се превод на документа (може и в БГ)
4. В моя случай след като няма да ми е възможно лично да присъствам, правя нотариално заверена декларация свободен текст, че след сключването на брака желая да използвам името на съпруга си.
5. Пълномощно, разрешаващо на роднина или познат да извърши процедурата от мое име.
6. Копие от ЛК и паспорта на съпруга ми.
7. Всичко това се занася в районната ритуална зала, където се подават документите.
8. Общината ми издава българско удостоверение за сключен брак упоменаващо, че след брака ще използвам фамилията на съпруга си.
9. Прави се легализация и превод на този документ в БГ.
10. Подавам БГ удостоверението в общината в Холандия къде го регистрират и издават вече ново копие на Холандсото удостоверение с променено име.
Информацията ми също в частта си засягаща процеса тук е потвърдена от администрацията.
Съгласна съм, че следва да се спазват законите на дадена държава, но те по между си също взаимно ги признават, затова и бях убедена, че воденето на дело за подобно нещо е напълно излишно и усложняващо обстоятелствата.
meggy__
Младши потребител

Мнениеот rts » 26 Ное 2009, 13:09

Не намирам законова опора на изнесената процедура - най-вече не намирам законово основание за смяна на фамилията в България при регистриране на брака: според българското законодателство смяна на фамилията може да стане ПРИ сключването на брака, а не след това. След като сключеният брак е факт, ЗАКОННО смяна на фамилията може да се извърши само на основанията и по реда на Закона за гражданската регистрация:
Чл. 14. (2) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
(2) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.
Чл. 19а. (1) Българските граждани, на които принудително са променени имената, могат по свое желание да възстановят предишните си имена.
(2) Възстановяването на имената по ал. 1 се извършва с решение на длъжностното лице по гражданското състояние по писмено заявление на молителя след нотариална заверка на подписа му. Решението на длъжностното лице подлежи на обжалване от заинтересуваните лица и от прокурора по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Въпреки всичко, желая Ви успех.
rts
Активен потребител

Мнениеот meggy__ » 26 Ное 2009, 13:33

Обърнете се към Министерство на Външните Работи на Република България, "Консулка служба" във ръзка с Вербална нота на Кралство Нидерландия от 25 Септември 2008 г. (превода на МВР е от 07 Януари 2009 г., за съжаление във форума не мога да прикача PDF в противен случай бих Ви я предоставила) и процедурата по свързаните с това случаи.
Смятам, че бъркате казусите! Всичко което ми цитирате се отнася към бракове сключени в България, а не извън страната. Както вече споменах НЯКОЛКО пъти страните се съобразяват със законодателствата си! Освен това аз имам подписана предбрачна декларация (готова форма, както се извършва и в България), че след сключването на брака си ще използвам фамилията на съпруга си, което е отразено и в гражданските ми данни към общината (нещо което също днес проверих и е на лице, видимо от всички органи в Холандия).
В случая смяната на фамилията е извършена ПРЕДИ брака, доказуемо, чрез втори оригинал на документа, единствено не е вписана директно в акта за брак, а упоменато в допълнителна нота към него.

Освен това цитирания чл. 19, ал. 1-2 и чл. 19а, ал.1-2 въобще не се и отнасят към моя случай, как ще намерите законова опора?
meggy__
Младши потребител

Мнениеот meggy__ » 23 Авг 2010, 11:39

Vrahimis, не сте си включили личните съобщения и не мога да върна отговор!
meggy__
Младши потребител

Мнениеот meggy__ » 23 Авг 2010, 11:43

Всъщнтост мога да отговоря и тук, надявайки се да прочетете написаното.

Да! Успях да сменя фамилното си име без никакви проблеми!
Не само това, но и не съм ходила лично, извадих пълномощно от посолството на майка ми. Документите, които изпратих бяха:
1. Пълномощното
2. Декларация свободен текст, че след сключване на брака с еди кой си, еди къде си ще нося фамилното име еди кое си.
3. Легализираното европейско копие от акта за брак.
4. Копие от паспортите ни.
Легализираното копие на акта за брак се превежда в БГ. С всички хартийки майка ми е отишла в районната зала, вписали са брака и оттам са изпратили тяхната документация в общината където след седмица издадоха българския акт за брак. Дори беше минала около половин година преди да регистрирам брака.
Нищо сложно и невъзможно! Имате право да го направите поради различията в законодателството на 2те европейски държави, а служителите нямат право да Ви откажат промяната.
meggy__
Младши потребител

Мнениеот mila_nova » 21 Сеп 2010, 22:41

meggy__ написа:Всъщнтост мога да отговоря и тук, надявайки се да прочетете написаното.

Да! Успях да сменя фамилното си име без никакви проблеми!
Не само това, но и не съм ходила лично, извадих пълномощно от посолството на майка ми. Документите, които изпратих бяха:
1. Пълномощното
2. Декларация свободен текст, че след сключване на брака с еди кой си, еди къде си ще нося фамилното име еди кое си.
3. Легализираното европейско копие от акта за брак.
4. Копие от паспортите ни.
Легализираното копие на акта за брак се превежда в БГ. С всички хартийки майка ми е отишла в районната зала, вписали са брака и оттам са изпратили тяхната документация в общината където след седмица издадоха българския акт за брак. Дори беше минала около половин година преди да регистрирам брака.
Нищо сложно и невъзможно! Имате право да го направите поради различията в законодателството на 2те европейски държави, а служителите нямат право да Ви откажат промяната.

Меггии, моля Ви, свържете се с мен. Аз съм точно с вашият казус, но служителките в БГ общината допуснаха грешка и вместо добавяне на фамилията на съпруга ми са записали, че приемам неговата. А това категорично не ме устройва по ред причини. Не са ми искали декларация за фамилното име, но сега (два работни дни след регистрацията на брака в БГ) отказват да поправят собствената си грешка и ми говорят за съдебна процедура, което е пълен абсурд. Защото, ако бях видяла тази грешка когато пресъздадоха брака в БГ, щяха да скъсат този лист и да го пренапишат. Не разбирам какъв им е проблемът да го направят 2 работни дни по-късно, още повече че и 3те служителки в ритуалната зала си спомниха, че съм искала добавяне на име/фамилия, а не подмяна/замяна. Така както си спомниха, че съм била с близнаците и че единият ревеше и трябваше непрекъснато да го дондуркам.

Нямаме много време, че трябва да направим паспорти на бебетата и да се връщаме в Холандия, но така аз не мога да подновя своите документи, чийто срок изтича и ще остана без валидни български документи и сгрешено име.

В Холандия подписах декларация, че добавям името на съпруга ми към своето.

За отговор може да използвате и моят e-mail: s.milanova@xs4all.nl

Предварително благодаря
mila_nova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси