Здравейте,
Работя във фирма, в която за съжаление закъснението на заплатите с повече от месец се превърна в традиция през последната почти година.
Обичам си работата, но вече не се издържа! Питам се нормално ли е да работиш като луд, често и извънредно (без това да се заплаща) и в същото треме да си броиш стотинките и да не знаеш утре какво ще ядеш само защото мениджъра ти за нищо не става, а на гръцката компания-майка не и пука за българския клон...
Осигурявам се на пълна работна заплата - 800 лева, които според трудовия ми договор трябва да се изплащат между 5 и 10-то число всеки месец. В момента си чакам юлското възнаграждение, което трябваше по договор да получа между 5 и 10 август. Както сами разбирате това не се случи. Чакайки юлската си заплата обаче доиьйде и мина времето да получа августовската...
Днес разбрах, че в сряда шефът заминава в чужбина и ако утре не си получим поне едната заплата ще трябва да чакаме 2 седмици, с което ще се затворят почти 3 месеца закъснение... (казвам получИМ, тъй като ситуацията е еднаква за всички колеги, дори някои с по-големи заплати имат по-големи натрупвания).
И най-лошото е, че тези закъснения започнаха точно преди година. В началото бяха с по седмица- две, но ето че тенденцията се засили и не виждам начин, по който да бъде обърната. Ръководството твърди, че се прави всичко възможно, но очевидно не е така. От морална гледна точка съм напълно спокоен, тъй като подобна ситуация би тряявало да бъде разрешена за 2-3, макс 4 месеца. Мисля, че проявеното търпение от моя страна е вече вповече!
Моля за съвет, имайки предвид, че се намираме в България - недотам правова страна, има ли смисъл да търся правото си в съда и мога ли да получа разумно обезщетение, не просто дължимото до момента. Мога да изведа на преден план дълъг списък с морални и психически травми, нанесени от некоректното отношение на работодателя ми!
Забравих да отбележа, че плащания в НОИ не са правени от около 7-8 месеца!
Накрая бих искал да отбележа, че в конкретната ситуация за разумно обещетение намирам сума от порядъка на 100 000 лева, въпреки че и те са малко за унижението, на което съм подложен в следствие на некоректното отношение!
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
БАВЯТ МИ ЗАПЛАТАТА 2 МЕСЕЦА - ДА СЪДЯ ЛИ ФИРМАТА?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: БАВЯТ МИ ЗАПЛАТАТА 2 МЕСЕЦА - ДА СЪДЯ ЛИ ФИРМАТА?
Е, никой не показа отношение по темата, но за сметка на това аз си намерих адвокат и в петък ще направим първи стъпки по подаване на иска.
Искам само да попитам имате ли представа колко време ще се проточи делото?
- inglorious
- Нов потребител
inglorious написа:Е, никой не показа отношение по темата, но за сметка на това аз си намерих адвокат и в петък ще направим първи стъпки по подаване на иска.
За 100 000 лв. ли е иска!
- REVOLUTION
- Активен потребител
едва ли,4 000 лева държавна такса как ли ще му се видят?
плюс адвокатски хонорар още толкова горе долу.
дело /в софия предполагам/-година две.
плюс адвокатски хонорар още толкова горе долу.
дело /в софия предполагам/-година две.
- vetre
- Потребител
Че ще го осъдиш, ще го осъдиш...и ще си вземеш парите. После обаче не се надявай да останеш на работа в тази фирма, просто ще ти намери цаката и си аут, ако сам не напуснеш естествено.
- gandalf_bg
- Младши потребител
Трудовите дела са безплатни за работника, дори да го загуби държавните такси му се присаждат на работодателя а той си ги ударжа от работниака. можело е да поискаш помощ от сада да ти назначи адвокат да не палщаш ти адвокатски хонорар който също го присъждат на работодателя.
Нормално трудовите дела се разглеждат водят в 3 месечен срок.
Нормално трудовите дела се разглеждат водят в 3 месечен срок.
- kalo3
- Нов потребител
Днес има ново развитие. Един от акционерите във фирмата, който принципно няма отношение към работния процес донесе заплатите за целия екип - разбира се дадоха ни само по една заплата, което не решава проблема по никакъв начин, а само продължава тенденцията на закъснение.
Другото е, че шефът ми се обади от Китай и ме помоли да го изчакам да се върне в БГ следващия четвъртък, за да говорим по-подробно. Като цяло чаках повече от достатъчно, но реших да проявя последен жест на разбиране и реших да го изчакам да видим какво ще стане.
Другото е, че шефът ми се обади от Китай и ме помоли да го изчакам да се върне в БГ следващия четвъртък, за да говорим по-подробно. Като цяло чаках повече от достатъчно, но реших да проявя последен жест на разбиране и реших да го изчакам да видим какво ще стане.
- inglorious
- Нов потребител
Не се ядосвай много, сега в кризата е така шефа ходи навсякъде и си харчи пари , а за работника няма, и това е защото шефа работи и то много и това си е закон който го няма никъде .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|