начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Как да докажа бащинство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да докажа бащинство?

Мнениеот billiana » 14 Сеп 2010, 22:46

Здравейте,
ще ме извините, че сигурно се повтарям,но поне аз не можах да открия тема по конкретния въпрос.
Живеех на семейни начала с мъжа от когото съм бременна / 4ти месец / в момента,
той отказва да поема всякаква отговорност и ангажимент към мен и най-вече бъдещото дете.
Как и кога най-рано мога да докажа , че той е биологичният баща?
Мога ли да го принудя за тест в случай, че откаже?
Какви са плюсовете за детето от доказването на бащинство?
А минусите?
Благодаря Ви!
billiana
Нов потребител

Re: Как да докажа бащинство?

Мнениеот law_master » 15 Сеп 2010, 01:04

Най-рано може след раждане на детето. Предявявате иск. Срокът е различен в зависимост от името на кой се предявява иска - за майката срокът 3 г. от раждането. За детето - 3 г. от навършване на пълнолетие.
Плюсовете - детето има установен произход и от двамата родители, съответно права които се полагат на на такова дете - издръжка, наследяване и т. н.
Минуси - според зависи, спря ми интернета на кристалната топка :?
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Pause » 15 Сеп 2010, 09:00

Аз,пък съм на мнение ,че докато не го припознае детето неможе да докажете,че е биологичен баща. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Pause » 15 Сеп 2010, 12:52

Здр. :D poli_g имаш предвид производството по ГПК глава 27 тази малко позната материя,и ако е правилно бащата ако откаже да даде изследване съдът може да признае този факт и да го обяви официално за баща. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот billiana » 16 Сеп 2010, 22:18

Благодаря Ви за отговорите!

А и още нещо - ако "татито" не е работил на трудов договор /няма и шанс да започне/, а е възможно и да побърза да прехвърли каквито имоти има на сина си от предишен брак...тогава?
billiana
Нов потребител

Мнениеот dimist » 16 Сеп 2010, 23:24

Последния пост ме хвърли в тъча - подхожда най вече за човек, който се е снабдил с изпълнителен лист и се чуди как да си събере вересиите. Меркантилно е слабо казано.
Единственото оправдание- по време на бременноста много жени ги хващат братята.
Издръжката няма да ви направи богата, не сме в САЩ.
Ако си мислите за имотите на таткото - каквото има, може да се разпорежда, както си иска. Единствен шанс е евентуално иск за възстановяване на запазена част след смърта му при дарения, ако нероден Петко отговаря на изисквания за иска. Ако е решил да не даде нищо на детето ви, и не се стиска за хонорари, ще пиете една студена вода.
А и въпроса ви е твърде подранил - човека може и да припознае детето, като се роди.
А сега не мислете за глупости и ви пожелавам да родите хубаво и здраво дете.
dimist
Потребител

Назад към Семейни казуси