начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работодателят не ми изплаща обезщетението

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодателят не ми изплаща обезщетението

Мнениеот manager_pif » 08 Сеп 2010, 11:06

Здравейте,

Преди месец и половина бях съкратен по чл. 328 ал. 6, но бившият ми работодател не ми изплаща обезщетението, което ми дължи. Оправданието му е, че няма пари, но въпреки това плаща заплати на 2-ма служители (единият от които е на моето място).

Работодателят има ли краен срок, в който трябва да изплати обезщетението и към коя институция да се обърна, за да ми плати дължимата сума, ако е трябвало да ми даде парите досега?
Задължително ли е да се води дело?
manager_pif
Младши потребител

Re: Работодателят не ми изплаща обезщетението

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2010, 11:09

Moже да пуснете жалба до Инспекцията по труда или адвокат и гражданско дело.Това са вариантите.

П.П-чл.328 няма ал.6
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот manager_pif » 08 Сеп 2010, 11:33

REVOLUTION написа:Moже да пуснете жалба до Инспекцията по труда или адвокат и гражданско дело.Това са вариантите.

П.П-чл.328 няма ал.6

Инспекцията по труда въобще има ли някакви мханизми да го накара да ми изплати възнаграждението или само може да го съветва?
manager_pif
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2010, 11:36

manager_pif написа:
REVOLUTION написа:Moже да пуснете жалба до Инспекцията по труда или адвокат и гражданско дело.Това са вариантите.

П.П-чл.328 няма ал.6

Инспекцията по труда въобще има ли някакви мханизми да го накара да ми изплати възнаграждението или само може да го съветва?

Ще му даде задължително предписание , което ако не бъде изпълнено ще му бъде наложена глоба(ако са налице основанията) , но ако въпреки глобата работодателят не плати , ИТ няма правен механизъм да принуди да Ви бъде платено обезщетението.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот manager_pif » 08 Сеп 2010, 13:17

REVOLUTION написа:Ще му даде задължително предписание , което ако не бъде изпълнено ще му бъде наложена глоба(ако са налице основанията) , но ако въпреки глобата работодателят не плати , ИТ няма правен механизъм да принуди да Ви бъде платено обезщетението.

Чух за някакви възможности за нотариална покана за доброволно изплащане. Има ли такова нещо и трябва ли да минавам през тази стъпка или направо в съда, защото като гледам, ИТ няма да свърщи работа?
manager_pif
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 08 Сеп 2010, 15:46

Здравейте,

Нотариалната покана си е всъщност покана за доброволно изпълнение, с която каните работодателя да изпълни доброволно задължението си към Вас, като му дадете някакъв разумн срок. При нея нотариусът обаче официално удостоверява връчването й (вкл. и при условията на отказ да бъде приета, което се счита също за редовно връчване) и датата на връчването. Може да се разчита предимно на "стресиращия" за получателя й ефект (все пак не всеки ден на вратата Ви звъни служител на нотариус, за да Ви връчи покана :) ). Дали обаче това ще има подобен ефект върху Вашия работодател, за да го подтикне да Ви плати доброволно - не е ясно. Освен това тази услуга си е малко скъпичко удоволствие - нотариусите днес взимат над 60 лв само за да връчат поканата, а ако трябва да се изготвя и от адвокат - тя дебела ще стане работата :wink: , а на фона на обезщетение по КТ .... не знам дали си заслужава? ). Друг вариант е да опитате просто с покана за доброволно изпълнение, изпратена по куриерска фирма или по пощата с обратна разписка, но надали и това ще има ефект за работодателя Ви.
Иначе - най-добре е направо да се отиде на съд, НО: само ако възможностите за разбирателство и споразумение с работодателя Ви са окончателно изчерпани (пробвайте каквото може, за да уредите нещата извън съдебната зала, защото едно дело ще Ви отнеме много сили, време и средства, а както се казва: "И най-лошото споразумение е по-добро и от най-доброто съдебно решение!" ).

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот toni_sf » 09 Сеп 2010, 11:34

fetisov написа:Здравейте,

Нотариалната покана си е всъщност покана за доброволно изпълнение, с която каните работодателя да изпълни доброволно задължението си към Вас, като му дадете някакъв разумн срок. При нея нотариусът обаче официално удостоверява връчването й (вкл. и при условията на отказ да бъде приета, което се счита също за редовно връчване) и датата на връчването. Може да се разчита предимно на "стресиращия" за получателя й ефект (все пак не всеки ден на вратата Ви звъни служител на нотариус, за да Ви връчи покана :) ). Дали обаче това ще има подобен ефект върху Вашия работодател, за да го подтикне да Ви плати доброволно - не е ясно. Освен това тази услуга си е малко скъпичко удоволствие - нотариусите днес взимат над 60 лв само за да връчат поканата, а ако трябва да се изготвя и от адвокат - тя дебела ще стане работата :wink: , а на фона на обезщетение по КТ .... не знам дали си заслужава? ). Друг вариант е да опитате просто с покана за доброволно изпълнение, изпратена по куриерска фирма или по пощата с обратна разписка, но надали и това ще има ефект за работодателя Ви.
Иначе - най-добре е направо да се отиде на съд, НО: само ако възможностите за разбирателство и споразумение с работодателя Ви са окончателно изчерпани (пробвайте каквото може, за да уредите нещата извън съдебната зала, защото едно дело ще Ви отнеме много сили, време и средства, а както се казва: "И най-лошото споразумение е по-добро и от най-доброто съдебно решение!" ).

УСПЕХ!

незнам колко взима нотариуса за такава покана но знам че призовкаря които я връчва преди 5г взимаше по 50лв за връчена нотариална покана но трябваше да запише на кои я е връчил и да се подпише този които я е взел ,иначе съм бил свидетел как ги изхвърлят от офиси и те ги хвърлят пред вратата ,това води ли се връчена нотариална покана
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Трудово право