Здравейте
искам да запитам има ли наредба закон или кодекс за езика с които трябва да се говори в общинските администрации и кои е тои?
Случаят които ме възмути е разговорът ми с длъжностно лице, държавен служител които запита колегата си на чужд език които не владея по моя въпрос и отговорът съответно беше на същия език.
Като им направих забележка, че не разбирам за какво говорят и че ако е възможно да коментират пред мен на български които е официалния език бях изгледан злобно и изкоментиран на същия език пак.....
ще съм много благодарен ако има хора тук изпадали в такава ситуация да ме насочат към съответния нормативен акт да се запозная с него и да знам правата си в такава ситуация
благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Официален език в общините
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Официален език в общините
Официалния език с който служителя на администрацията е българския, и трябва да комуникират с вас само на този език, когато сте от другата страна на гишето. Но в случая мисля, че малко преигравате - "вътрешнофирмената" комуникация може да се води на какъвто и да е език. Ако служителката отиде да се консултира за нещо по вашия случай с началника си, вие ще настоявате ли да я придружите и да присъствате на разговора? Ще настоявате ли да надзъртате в монитора й, докато тя въвежда дадена информация или чете дадена справка по вашия случай?
Така че оставете служителите да вършат работата си така, както сметнат че е най-добре. Ако смятате, че не сте обслужен качествено, подайте жалба. Но оставете етническите задявки.
Така че оставете служителите да вършат работата си така, както сметнат че е най-добре. Ако смятате, че не сте обслужен качествено, подайте жалба. Но оставете етническите задявки.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Чувал съм, че в Търговище в Общината по коридорите рядко се чува българска реч. И от страна на държавните служители, и от страна на гражданите.
Аз пък не мисля, че е етично да се разговаря на чужд език между две лица, при присъствие на трето, при положение, че и трите лица владеят един език. А в държавно учреждение..... че те може да са си говорили за пазвата на клиентката, за краката й, за майка й, за семейното й положение и т.н. ?
Аз пък не мисля, че е етично да се разговаря на чужд език между две лица, при присъствие на трето, при положение, че и трите лица владеят един език. А в държавно учреждение..... че те може да са си говорили за пазвата на клиентката, за краката й, за майка й, за семейното й положение и т.н. ?
- nikiboy
- Потребител
Малко демонстративно ми се вижда да го правят пред "клиента", който е от българска народност. Но след като с него са общували на български, и аз мисля, че той няма основание за претенции относно езика. Е, това със злобното гледане и коментиране "на същия език" след забележката си е малко нещо невъзпитано от страна на общински служител.
Иначе надали са си говорили за пазви и крака.
Иначе надали са си говорили за пазви и крака.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
по тази тема ще ви каза един виц двама катаджии стоят на едно кръстовище при тях спира един чужденец и ги пита дали говорят анг език двамата се споглеждат и вдигат рамене човека ги пита дали знаят немски пак същото после френски пак същото после руски пак същото,накрая човека махнал с ръка и си тръгнал .Тогава по младият катаджия казал на по старият ей трябва да почнем да учим някой език за да може да се оправяме а старият му казал а тоя като ги знаеше 5-6 можа ли да се оправи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
и тук по темата в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ във всяка дьржавна институция се говори на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК недопустимо е чиновник които работи в такава институция като обслужва БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН да говори на друг език независимо с кой, така че уважаеми адвокати кажете на питащият точно къде да се жалва защото може да се случи и на вас. но не се и учудвам вече след някоя и друга година ще имаме ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК издаван на няколко езика
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|