Баща ми е осъден през 2004 да плати 3100 лв на лицето Х. Той почина преди 20 дни . Минала седмица аз и майка ми получихме "Покана за доброволно изпълнение" в която се казва че трябва да внесем по 1593 лв в срок от 14 дни. Имам и сестра, но тя няма такава покана.
Правомерно ли е това? Какво ще стане ако не внесем сумата?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследяване на задължения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследяване на задължения
Семейният ни апартамент след смъртта на дядо ми се раздели на : баба ми, баща ми и леля ми. Баща ми се отказа от своя дял и го прехвърли на мен през 2009г чрез покупко-продажба, но в момента апартамента се води на баба ми и след смъртта и аз наследявам нейния дял, а 1/3 остава на леля ми. При смъртта си баща ми нямаше никакво имущество
- miro7874
- Нов потребител
обърках се прихвърлянето на апартамента е през 2002г и тогава той е нямал задължения нито е бил съден
- miro7874
- Нов потребител
Много омотан ,ми изглежда въпроса събери си мислите.
-
Pause - Активен потребител
А може ли да ми подскажеш ,какви са заплахите.Дали и кредиторът няма да предяви Павлов иск?
-
за отказ от наследство ли говорим?
- vetre
- Потребител
Здравейте
Добре ,ако приема че така е станало вземането на кредитора като страничен въпрос не се ли погасява с 5 давност най общо казано и могат да откажат да изпълнят без неблагоприятни последици?И наследниците могат ,да предприемат предохранителна мярка т.е. да го приемат по опис.
Добре ,ако приема че така е станало вземането на кредитора като страничен въпрос не се ли погасява с 5 давност най общо казано и могат да откажат да изпълнят без неблагоприятни последици?И наследниците могат ,да предприемат предохранителна мярка т.е. да го приемат по опис.
-
miro7874 положението според мен е следното- наследството включва в себе си не само имуществените права на наследодателя, но и задълженията които е имал към момента на смъртта си. За това, когато наследявате някого вие получавате съответно имущество но и бивате обременен от въпросните задължения т.е те вече се дължат от вас. Вие имате като цяло два основни въпроса. Първо интересувате се дали е допустимо да искат от вас изпълнение на задължения, които са били поети приживе от покойния ви баща. Отговорът е да именно, защото сте негови законни наследници заедно с майка си. Втория ви въпрос е какво ще се случи ако не изпълните доброволно задължението за което сте получили ПДИ- в такъв случай ще изпълните принудително по реда на ГПК. Имайте предвид, че ЗН предвижда възможност за отказ от наследство. Най-просто това означава че вие няма да получите нищо от имуществото на баща си но пък и няма да плащате сумата по съдебното решение. За вас това е изгодно още повече че баща ви няма никакво имущество така че от една страна няма да плащате въпросната сума а от друга нищо няма да загубите просто защото баща ви нищо не е притежавал. Консултирайте се обаче с адвокат който да ви обясни как точно се извършва отказа. Това е моят съвет. Не съм практикувал все още и не претендирам че съвета ми е възможно най-добрият, но тук има и други колеги които се надявам да предложат нещо по-добро
- bobi_vasilev
- Потребител
Нещо ,не го вдянах значи ако приеме наследството по опис наследникът ще получи остатъка от осребряването на наследствената маса ако има тъкъв и ще отговаря до получения дял,а ако се откаже държавата ще си прибере остатъка ако е един или както е казано в Чл11от ЗН пак ако има,а в случая частта на отреклия уголемява дела на останалите наследници Чл53 от ЗН ако го приеме не по опис може и да загуби ако не стигне да удоволетвори взискателя по ИД.Моля поправете ме ако греша. И аз се оплетох.
Последна промяна Pause на 06 Сеп 2010, 16:52, променена общо 1 път
-
има логика защото отказа изисква заинтересования да поиска от районния съдия да му определи срок в който да заяви приема ли наследството или не. така че да има логика в позицията на poli.
- bobi_vasilev
- Потребител
напълно вярно. предложението е добро
- bobi_vasilev
- Потребител
Благодаря на мен също ми беше приятно poli_g . Надявам се поне малко да съм бил полезен на питащия, защото много отдавна вече се откъснах от частноправните дисциплини. Наистина срещата с адвокат за него е просто задължителна макар да мисля, че ти предложи възможно най-доброто и едва ли ще го посъветват нещо различно. За мен беше удоволствие да дискутираме.
- bobi_vasilev
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|