начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съкращния

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращния

Мнениеот paul04s » 20 Авг 2010, 15:03

Здравейте! Изчетох доста по темите в Google, свързани със съкращение на длъжността/щата. И все пак имам доста въпроси. Моля да ми помогнете, ако имате желание.

Наясно сте, че напоследък много се тръби в медиите, за съкращенията в ДА. Аз съм общински служител. Не ми е връчено предизвестието, но новата общинска структура е подписана от Областния управител.
Четох, че при съкращения в щата, се прави подбор между служителите. Как да се направи подбор на служители с еднакви длъжности, като аз съм единственият с тази длъжност в отдела. И длъжността, която заемам е изключително важен фактор. В отдела работим 5 човека и всички работят за развитието на определен отрасъл в региона. Разликата м/у нас обаче е, че сме трима на трудов договор и двама на граждански.
Аз съм с длъжност, ръководител на отдела, другите двама по длъжност се водят в други, различни по дейност от нашата отдели. За гражданските -ясно.
И как може другите двама да останат, а този, който е с единствена редовна, законна длъжност да се съкрати?! Не мисля, че е законно, защото погледнато документално, след месец например / след като аз си отида /, ще има съществуващ отдел / напр. отдел "Връзки с обществеността" /, ще има работещи лица в него, но никой по длъжност няма да заема място в него. Нядавам се да ме разбирате:)
Интересно е също така, че и други мои колеги от други отдели ще бъдат съкратени, които са също единтвена длъжност в отдела, общината...
Има, напр. счетоводство, и там работят повече от 10 човека, но те са хора на някой, нали... Както и да е...

Искам да попитам, четох, че по време на този един месец - предизвестие, нямат право да уволняват дисциплинарно, и че съкращаваният служител има право да си тръгва 1 час по-рано всеки ден, за да си търси работа. Това така ли е? А как стоят нещата с обезщетението?
В общи линии, виждате ли нещо нередно в написаното от мен и мога ли да претендирам пред Съда?

Предварително Ви благодаря!
paul04s
Нов потребител

Re: Съкращния

Мнениеот paul04s » 23 Авг 2010, 13:36

А всъщност, ако не подпиша, че съм приел заповедта за съкращение, какво следва? Предизвестието започва ли да тече?
paul04s
Нов потребител

Мнениеот paul04s » 30 Авг 2010, 16:12

Никой ли няма да ми даде съвет? Никой ли няма да ми момогне?
Моля Ви, не знаете колко объркан се чувтвам, още повече живеейки в град с нулеви възможности.
paul04s
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Авг 2010, 18:56

Във Вашия случай е необходимо да се успокоите, за да можете възможно най-добре да преценявате ставащото в бъдеще.Според казаното Вие сте ръководител на отдел, което по пътя на логиката означава най-висока квалификация.Защо мислите, че точно Вие ще бъдете "съкратен"? Има ли фектически данни, които да сочат проблеми при справянето с възложената работа? Също доколко имате точна информация по промяната на съществуващата структура на администрацията, в която работите, в т.ч. и за Вашия отдел.
Подбор по смисъла на чл.329 от КТ се извършва при служителите с еднакви или сходни функции.
Ако приемем, че прекратяването на трудовото правоотношение започва с връчване на предизвестие по чл.328 от КТ, при наличието на достатъчно тежки нарушения на трудовата дисциплина, работодателят може да упражни правото си на дисциплинарно уволнение на съответното лице по време на отработване на предизвестието.
През времето на отработването на предизвестие лицето има право на 1 час платен годишен отпуск. Добре е това време, което е част от работното, да бъде уточнено писмено с работодателя.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот paul04s » 31 Авг 2010, 08:42

Здравейте и благодаря за отговора Ви!
Точно ръководител в пълния му смисъм не мога да каза, но само аз съм с длъжност, съответстваща с отдела и затова другите са едно стъпало под мен и са подчинени. По трудов договр, по-скоро по дл. характеристика, в полето подчинени пише 0, но дефакто има 4-ма - двама на тр. договоти, които не се водят в отдела и двама на граждански.
След като видях решението, което е подписано от областния, видях, че длъжността ми не фигурира и разгоеарях с един от кметовете, който потвърди, че е сигурно. Сега очаквам предизвестието.
Фактически факти за несправяне с длъжността няма / забележки, устни или писмени, документи, доказващи, че не съм разботил и т.н./. Просто другите двама на трудов договор са "мазници" и постоянно канят шефовете на вечери, носят им разни подаръци и...значи те работят...
Не знам, кажете, мога ли да претендирам пред съда?
Чух, че на 01.09 ще получа предизвестието по 328 КТ.
Да го подписвам ли?
paul04s
Нов потребител

Мнениеот paul04s » 31 Авг 2010, 08:45

А по отношение на това, че съм с единствена длъжност, това е така.
Но това не се отнася само за мен, но и за колеги, които също са единствена длъжност в общината.
Къде е подбора?
paul04s
Нов потребител

Назад към Трудово право