- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
29 АВГУСТ - СЕКНОВЕНИЕ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
29 АВГУСТ - СЕКНОВЕНИЕ
29 АВГУСТ
ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН
Като най-велик сред пророците, и след кръщенетието на Иисус Йоан продължавал да покръства християните, да негодува срещу направидите и да отстоява истината, което никак не се харасвало на езичници и юдеи.
Когато цар Ирод се отрекъл от първата си съпруга и се оженил повторно, Йоан открито обвинил царя в неспазване на Моисеевите закони. Това разгневило царското семейство и Ирод заповядал да хвърлят светеца в тъмница. Но се боял да го погуби, защото народът уважавал и почитал дълбоко своя пророк. Тогава Иродиада, неговата втора жена, която мразела Йоан повече то всичко, решила да погуби Предтеча с хитрост.
По време на голямо тържество в двореца нейната дъщеря танцувала великолепно специално за царя. Възторгнат от това внимание Ирод обещал да изпълни всяко желание на прелестната девойка. А то било - да донесат главата на Кръстителя на златно блюдо.
Йоановите ученици погребали тялото на светия отец, а Иридиада скрила главата му в Иродовия дворец. Оттогава цар Ирод нямал покой и всички чудеса, които правел Спасителят, той приписвал на св.Йоан Предтеча, за когото той казвал, че е възкръснал от мъртвите.
След време главата на Кръстителя била взета от жената на Хуза, която я скрила в Елеонската планина. По-късно тя била намерена и пазена от един свят християнин. По времето на император Константин Велики главата на Йоан скрили в една пещера до град Емеса, от където през 5 в. я отнесли първо в Халкидон, а после в Цариград и оттам – в Комана.
На тази дата църквата почита памет и на свети мъченик Онастасий Струмишки.
Този ден в народния календар е наречен
СЕКНОВЕНИЕ,
Обсечение, Иван Коприван, Църн Св.Иван.
В представите на патриархалните българи на 29 август бил ден разделен, кахърен ден, черен ден. От този момент всички живи същества и целият видим свят започвали да се подготвя за предстоящата зима. На Секновение денят и ноща ставали равни, дните започвали ‘да се секат’, а нощите - да нарастват и да стават по-хладни. ‘Сечала се’ и водата, която била все по-студена. Змиите, гущерите и всички други влечуги се прибирали в леговищата си. Всички и бубулечки и други животинки напускали земята и се скривали дълбоко в почвата, в хралупи, дупки и пещери чак до следващия Благовец. Към своите зимни къщи тръгвали и всички тайнствени, невидими и зли сили – диви, самовили, змейове и змеици.
Затова на Секновение не се работело. Жените не подхващали нито домашна, нито кърска работа, защото каквото си започнал – ще бъде на вятъра или няма да има добър край. Особено лошо било да кроиш и шиеш дреха този ден. Старо поверие било, че тази дреха ще носи само болести и беди.
Не било добре да се яде храна, която имала черен цвят – черно грозде, къпини, боровинки и др., да се пие червено вино. За да си гарантират добро здраве и късмет, сутрин на гладно се хапвало бяло грозде или си пийвало по малко бяло вино.
Хубаво било също да запомниш на кой ден от седмицата е било Секновение. За да предпазиш семейството си от нещастия, добре било да празнуваш на този ден през цялата година.
ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН
Като най-велик сред пророците, и след кръщенетието на Иисус Йоан продължавал да покръства християните, да негодува срещу направидите и да отстоява истината, което никак не се харасвало на езичници и юдеи.
Когато цар Ирод се отрекъл от първата си съпруга и се оженил повторно, Йоан открито обвинил царя в неспазване на Моисеевите закони. Това разгневило царското семейство и Ирод заповядал да хвърлят светеца в тъмница. Но се боял да го погуби, защото народът уважавал и почитал дълбоко своя пророк. Тогава Иродиада, неговата втора жена, която мразела Йоан повече то всичко, решила да погуби Предтеча с хитрост.
По време на голямо тържество в двореца нейната дъщеря танцувала великолепно специално за царя. Възторгнат от това внимание Ирод обещал да изпълни всяко желание на прелестната девойка. А то било - да донесат главата на Кръстителя на златно блюдо.
Йоановите ученици погребали тялото на светия отец, а Иридиада скрила главата му в Иродовия дворец. Оттогава цар Ирод нямал покой и всички чудеса, които правел Спасителят, той приписвал на св.Йоан Предтеча, за когото той казвал, че е възкръснал от мъртвите.
След време главата на Кръстителя била взета от жената на Хуза, която я скрила в Елеонската планина. По-късно тя била намерена и пазена от един свят християнин. По времето на император Константин Велики главата на Йоан скрили в една пещера до град Емеса, от където през 5 в. я отнесли първо в Халкидон, а после в Цариград и оттам – в Комана.
На тази дата църквата почита памет и на свети мъченик Онастасий Струмишки.
Този ден в народния календар е наречен
СЕКНОВЕНИЕ,
Обсечение, Иван Коприван, Църн Св.Иван.
В представите на патриархалните българи на 29 август бил ден разделен, кахърен ден, черен ден. От този момент всички живи същества и целият видим свят започвали да се подготвя за предстоящата зима. На Секновение денят и ноща ставали равни, дните започвали ‘да се секат’, а нощите - да нарастват и да стават по-хладни. ‘Сечала се’ и водата, която била все по-студена. Змиите, гущерите и всички други влечуги се прибирали в леговищата си. Всички и бубулечки и други животинки напускали земята и се скривали дълбоко в почвата, в хралупи, дупки и пещери чак до следващия Благовец. Към своите зимни къщи тръгвали и всички тайнствени, невидими и зли сили – диви, самовили, змейове и змеици.
Затова на Секновение не се работело. Жените не подхващали нито домашна, нито кърска работа, защото каквото си започнал – ще бъде на вятъра или няма да има добър край. Особено лошо било да кроиш и шиеш дреха този ден. Старо поверие било, че тази дреха ще носи само болести и беди.
Не било добре да се яде храна, която имала черен цвят – черно грозде, къпини, боровинки и др., да се пие червено вино. За да си гарантират добро здраве и късмет, сутрин на гладно се хапвало бяло грозде или си пийвало по малко бяло вино.
Хубаво било също да запомниш на кой ден от седмицата е било Секновение. За да предпазиш семейството си от нещастия, добре било да празнуваш на този ден през цялата година.
- usra_ovcova
- Потребител
Re: 29 АВГУСТ - СЕКНОВЕНИЕ
usra_ovcova написа:След време главата на Кръстителя била взета от жената на Хуза, която я скрила в Елеонската планина. По-късно тя била намерена и пазена от един свят християнин. По времето на император Константин Велики главата на Йоан скрили в една пещера до град Емеса, от където през 5 в. я отнесли първо в Халкидон, а после в Цариград и оттам – в Комана.
Хм ... как тогава зъбът и лицевата кост са се озовали в Созопол ? Да не са почнали византийците да му трошат главата и да я раздават по манастирите ? А и тия части от ръка ... Нали е бил погребан отделно от главата си ?
- balance
- Потребител
.
Последна промяна aron_davidov на 03 Окт 2011, 19:41, променена общо 1 път
-
aron_davidov - Потребител
aron_davidov написа: Мощите на светиите са едни от най-важните реликви за вярата. Векове наред хората са търсили начин да се докоснат до тях. Постоянно са били местени.
Некрофилски страсти и сребролюбско лицемерие в 21-ви век.
aron_davidov написа:И за това нищо чудно частите от тяло намерени в Созопол да са на св. Йоан Кръстител.
Тялото погребано на едно място, главата разнасяна по света, и изведнъж 1000 годни по-късно си дават среща ръката и части от лицето. То и аз съм чувал, че за Второто пришествие ще си събираме кокалите от гробищата да се тътрим на Страшния съд, но Йоан Предтеча май малко е подранил с това ... а и комплектоването нещо не е потръгнало. Само с една ръка и един зъб останал завалията.
aron_davidov написа:А годните, от които датира находката и надписа на кутията намерена до реликварият доказва, че това са именно мощите на Йоан Предтеча.
Точно това нищо не доказва. Освен на тези, на които много им се иска да доказва нещо, за да лапнат нещо - къде от субсидии, къде от спонсорство, къде от некрофилски ... опс, извинете, поклонически туризъм.
- balance
- Потребител
.
-
aron_davidov написа:Без коментар
Мерете си приказките
а вие защо нарушавате Божиите заповеди
1. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мене.
2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
aron_davidov написа:Без коментар
Мерете си приказките
Защо да си ги меря ? Разгневихте се на моите приказки, а си затваряте очите пред пасмина търгаши със и без раса, развяващи човешки кости с измислен произход ? Защо да си меря приказките пред една лъжа, която навират в очите на хората за пари ? Вече обявиха и началото на "поклоннически туризъм", който щял да носи доходи. Значи не е важна истината, важното е да лапаме ... Мястото на човешките кости е на гробището, а не на панаирджийски мероприятия. Горкият човечец, и в земята не е намерил покой, а заради тая пуста лакомия разнасят костите му като псета.
Standbay написа:а вие защо нарушавате Божиите заповеди1. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мене.
2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
Само това да беше:
"И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,
И казваше им "Писано е: домът Ми дом на молитва ще се нарече, а вие го направихте разбойнишки вертеп"
Матей, 21:12-13, Марко 11:15-17, Лука 19:45-46
Като гледам, търговците пак са си там, само че под покровителството на Единната Света Съборна и така нататък църква. Е, и може би артикулите малко са попроменени - свещи, кръстчета, иконки ...
- balance
- Потребител
... написа: Вие как точно разбрахте, че намерените кости са с измислен произход и че всъщност всичко е една лъжа? Вероятно сте вещо лице, комуто е предоставено изследване на мощите? Не се заяждам, интересно би ми било, ако имате такава информация, да я споделите, ако това е възможно ...
Напротив, заяждате се. Ако сте следили изказванията, знаете, че до момента изследвания относно датировката на костите не са правени, а и няма да бъдат направени - сливенският митрополит Йоаникий, под чието "управление" са костите, заяви (мисля, че по БНТ преди около две седмици), че такива изследвания не бивало да бъдат правени, защото това щяло да накърни вярата и било грях. Интересен и много удобен довод. Всички останали "мнения" са на хора, свързани с църквата. А, извинете, смешно е да се прави категорично заключение за принадлежността на костите само и единствено по надписа там, където се съдържат, и по името на острова.
... написа:Мястото на човешките кости е там, където им отреди Бог/природата, историята и вещата или не, намеса на останалите живи - на едни в гробища, на втори в крематориуми, на трети в абатства и църкви, на четвърти по планини и долини и т.н.
Когато "останалите живи" използват кости на мъртвец за шоу, това се нарича гавра.
... написа:Много страшно ли е, ако някой, комуто традиционната медицина не дава надежда, повярва в "една лъжа, която навират в очите на хората за пари" и се поклони, пък случайно вземе, че се излекува, ако ще и по чисто аутосугестивния метод, който пък е съвсем научно доказан?
Ако вярата в Бог го излекува, нека се обърне към Бог. А не към попа, който му навира в носа купчина кокали за поклон и олигавен кръст за целувка.
... написа: Колко важна е истината всъщност?
Най-важното нещо. Поне Вие като юрист би трябвало да го осъзнавате.
... написа: И какво, като останалите живи биха могли да спечелят от поклонението пред костите на "горкия човечец", подобно на други такива останали живи - в Париж, Рим, Лондон, Падуа, Мюнхен, Истанбул, това дали ще смути или наруши вярата на най-обикновените вярващи/миряни ...
Ако "останалите живи" си позволяват да печелят от лъжа, това е нечестно спрямо вярващите.
... написа: Нищо му не е на Св. Йоан Предтеча - плътта е тленна, важен е духът и това, което е оставил за нас, такава ни е религията, че и не само нашата ...
Тогава защо трябва да заменяме почитта към духа с покланяне пред плът, за която дори не знаем чия е ?
... написа:Пък и ако някому горе не се хареса Созополската епопея, сигурно има начини да покаже това, както и преди се е случвало, според Книгата, от която Вие цитирахте ...
Ако вярваме в тези, които Му кадят носа с тамян и събират пари в Негово име - няма начин да не се хареса. Ако вярваме в Неговото слово - такива кощунства едва ли са Му по вкуса.
- balance
- Потребител
balance, странно ми е, че се мъчите да говорите за вярата, намесвайки експертизи и лабораторни анализи... "не ме подлагайте на съмнение" пишеше някъде...
ако някой има вяра, надежда и любов, кой сте вие, че да му я отнемате?!
некакси не ми се верва да ме разберете. останете със здраве.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
satir написа:balance, странно ми е, че се мъчите да говорите за вярата, намесвайки експертизи и лабораторни анализи... "не ме подлагайте на съмнение" пишеше някъде...
Вяра в Бог и вяра в лъжемощи са две различни неща. Първото най-общо е приемане на Бог със съзнание и чувство. Второто е съзнателно (и най-често користно) насаждане на обожествяване, насочено към предмети от материалния свят. Вярващият човек не подлага на съмнение съществуването на Бог, но това не пречи мислещият да се усъмни в достоверността на една или друга пробутана от църквата версия.
- balance
- Потребител
Не нарушавайте Божиите заповеди
1. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мене.
-
Standbay - Потребител
.
-
aron_davidov написа:Знаете ли какво означава кумир? Идолопоклонничество?
Аз няма да Ви обяснявам, а просто ще Ви кажа деликатно, че сте на грешен път
Знам! Просто вие не разбирате как превърнараха Християнството в иконопоклонничество ... Не случайно ислямистите не си слагат икони в джамиите ....
кумир - Обект на преклонение, обожаване и подражание
Идолопоклонничество
Ѝдолопокло̀нничеството (от гръц. εἴδωλον — изображение, видение, идея, кумир) или още идололатрия, идолослужение, е религиозен, богословски термин, означаващ един от основните грехове в авраамическите религии. В християнството е определяно като почитане, преклонение и служение на образ, идея или обект, в противовес на почитането и служението на върховно божество. Тези образи, идеи и обекти са наричани идоли или кумири.
и още мнооооого
balance написа:Вяра в Бог и вяра в лъжемощи са две различни неща.
Първото най-общо е приемане на Бог със съзнание и чувство.
Второто е съзнателно (и най-често користно) насаждане на обожествяване, насочено към предмети от материалния свят.
Вярващият човек не подлага на съмнение съществуването на Бог, но това не пречи мислещият да се усъмни в достоверността на една или друга пробутана от църквата версия.
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:...в противовес на почитането и служението на върховно божество...
и къде е противовеса- не питам за да ми отговорите, на много грешен път сте, определено... говорим за светец, за проповедник на божието слово...
вие така и мен ще ме наречете идол и кумир /оле мале/ щото проповядвам в конкретния случай
тоя спор е безсмислен... вие влагате свой смисъл в думите, отказвате да вникнете в нашите... напускам го
-
Да, нека да почитаме Светеца!
Но да се кланям на някакви вещи със съмнителен произход - о не, никога!
Що не им направят ескпертизи на всички тия мощи пръснати из целия свят, за които се твърди, че са на един или друг светия???
Науката е толкова напред, че без съмнение ще се установи дали всичките са от един и същ индивид или не.
Ето в това е проблема на църквата - че едва ли всички тия реликви са от един същ човек и митът рухва ....
Същото е и със светия кръст - толкова много частици има от него, че ще стигнат не за един и два кръста ....
пък отделно да се почита оръдието на убийството на Христос - това е пълна дивотия ....
Но да се кланям на някакви вещи със съмнителен произход - о не, никога!
Що не им направят ескпертизи на всички тия мощи пръснати из целия свят, за които се твърди, че са на един или друг светия???
Науката е толкова напред, че без съмнение ще се установи дали всичките са от един и същ индивид или не.
Ето в това е проблема на църквата - че едва ли всички тия реликви са от един същ човек и митът рухва ....
Същото е и със светия кръст - толкова много частици има от него, че ще стигнат не за един и два кръста ....
пък отделно да се почита оръдието на убийството на Христос - това е пълна дивотия ....
-
Standbay - Потребител
науката е толкова много напред с материала, че на японците им гръмнаха всичките сонита и панасоници, докато мъчеха да изследват Ванга. абе, спрете се бе, хора...
-
satir написа:...на японците им гръмнаха всичките сонита и панасоници, докато мъчеха да изследват Ванга...
не бяха ли на руснаците
щото те и до днес си я тачат повече от нас май ...
-
Standbay - Потребител
satir написа:науката е толкова много напред с материала, че на японците им гръмнаха всичките сонита и панасоници, докато мъчеха да изследват Ванга. абе, спрете се бе, хора...
За баба Ванга ли става дума ? Която представителите на Единната Света Апостолска и дрън дрън дрън църква обявиха за лъжепророчица и обсебена от демоните (справка - pravoslavie.bg форум) ? Същите тези представители на Единната и така нататък църква, които размятат пред носовете ви кокали с ... хм ... да го кажем по-меко, със съмнителен произход , та белким от миризмата на тление не усетите вонята на църковната нечистотия ?
Няма да се спрем. Вие се опомнете. Ако действително имате вяра (което не е задължително, свободна страна сме), обърнете се към Божието Слово. То няма нужда от купчини кокали. Защото е Словото. Ако вярвате в Християнския Бог, обърнете се към Словото в Библията. Ако вярвате в Пророка Мохамед - Коранът е ваш. Но не позволявайте една сбирщина търгаши в раса и без раса (не се сърдете, ianeva) да ви правят на глупци. Защото не сте. Бъдете вярващи (ако желаете), но и мислещи.
- balance
- Потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|