начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос относно напускане и натрупани отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно напускане и натрупани отпуски

Мнениеот pradeva » 04 Авг 2010, 14:45

Здравейте!
Предварително благодаря за отделеното време!
На 1.09 дъщеря ми, която е на 1г и 8м тръгва на ясла. От тук следва аз да се върна на работа, тъй като няма друг вариант, който да ме устройва финансово. За жалост обаче, работата не ме устройва, а още повече и работното време. Т.е. ще поискам да бъда освободена, за да мога да си търся нова работа. Това което ме интересува е, дали преди първи септември мога да си пусна платена отпуска ( имам натрупани 60дни), докато детето е все още не е тръгнало на ясла, на базата на какво ще се определя изплащането на отпуската и дали има право работодателя ми да ми откаже. И съответно, ако не позволи да си взема натрупаната отпуска, как мога да реагирам? От друга страна пък ако ползвам отпуската и успея да си намеря работа за тези 60 дни, дали остатъка ще ми бъде изплатен?
Надявам се въпросите ми да не са прозвучели малоумно, боса съм в областта и искрено се надявам някой да ми даде яснота по проблемите.
pradeva
Нов потребител

Re: Въпрос относно напускане и натрупани отпуски

Мнениеот kazimirc4 » 04 Авг 2010, 15:33

1.Съгласно КТ-Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.)" За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни" .
Ако трудовото Ви възнаграждение е актуално при завръщането на работа, то ще е основа за изчисляване. Ако не е, предстои Ви неговото
предоговаряне с работодателя.Но всичко това ще стане след като получите съгласието му да ползвате платения годишен отпуск. А и според последните разпоредби в КТ/чл.173/, работодателят следва! да е изготвил график за ползването на отпуските за 2010 г., в т.ч. и Вашата, а Вие трябва да ползвате отпуска си до края на годината.
2.При условие, че намерите нова работа, при прекратяване на ТД получавате неползвания платен годишен отпуск под формата на обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ. Правото Ви е неотменимо, давностния срок на погасяването му е 3 години след като същото е станало изискуемо!
П.п.Форумът е за да се осведомят питащите и да се посочи къде могат да прочетат законодателните текстове по интересуващите ги проблеми.
Никой не се е родил научен!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот pradeva » 25 Авг 2010, 22:23

Бих искала да попитам още нещо, за това ще използвам темата си. Та съпругът ми беше съкратен в края на предния месец. Сега, след 20-то число очакваме да му бъде преведена последната заплата. Възможно ли е работодателя по някакъв начин да го изиграе, и до какъв срок да чака изплащането на заплатата, преди да си търси правата. А, и какви са те???
pradeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2010, 09:04

А според Вас ние как да познаем дали ще го изиграе икакви са всички варианти?
Той да се регистрира междувременно в Бюрото по труда и НОИ. Най-общо казано, ако го изиграе , ще го съди.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pradeva » 26 Авг 2010, 13:21

Той вече си намери нова работа. интересува ни обаче в какви срокове бившия работодател е длъжен да изплати последната заплата, до кога да изчака и какво да стори, ако не му бъде изплатена
pradeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2010, 13:50

pradeva написа:Той вече си намери нова работа. интересува ни обаче в какви срокове бившия работодател е длъжен да изплати последната заплата/в каквито са уговорили по договора/, до кога да изчака и какво да стори, ако не му бъде изплатена
/ при адвокат и после в съда/
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pradeva » 26 Авг 2010, 14:00

Благодаря! Ще погледнем довечера договора и дано все пак се окажат безпочвени притесненията ни!
pradeva
Нов потребител

Назад към Трудово право