начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Извличане статистика за сделки с недвижими имоти

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Извличане статистика за сделки с недвижими имоти

Мнениеот mariotanev » 20 Авг 2010, 22:34

Здравейте,

Интересува ме дали по закона за достъп до обществена информация или по друг закон на Република България е предвидена възможност за граждански достъп до регистрирани в съда покупко-продажби на недвижими имоти.

Необходими са ми статистика за брой и крайна цена на продажби по район, по дата, по квадратура и по тип строеж на апартаменти в последните 12 месеца. Не ми е необходима лична информация за купувача, продавача, нито точен адрес на недвижимия имот. Ако информацията е достъпна в необработен вид, запознати ли сте дали съществуват компании които я обработват за лесно извличане на подобна статистическа информация?

Благодаря,
Марио
mariotanev
Нов потребител

Re: Извличане статистика за сделки с недвижими имоти

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Авг 2010, 22:46

Има една компания, която се занимава точно с тази дейност - Марчето от Агенцията по вписвания - сериозно - това са единствените хора, които имат такава бърза статистика. Иначе може по някакви бюджетни показатели - примерно - приходи на агенцията по вписвания за една година съотносно на имотни сделки делено на числото минимални такси - ще се открои дали има крупни сделки или единични. Но това си е работа.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Авг 2010, 22:52

http://www.registryagency.bg/?page_id=26
Аз бих отпочнала с това- вярвам е повече от достатъчно стига да умеете да боравите с Excel.
Последна промяна poli_g на 20 Авг 2010, 22:53, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Авг 2010, 22:52

Покупко-продажбата на недвижим имот си е търговска сделка откъдето и да я погледнеш, и като всеки друг търговски договор е в известна степен конфиденциален. Още - обществена тайна е, че цените, които се обявяват при продажба, много рядко имат нещо общо с реалния трансфер на пари между субектите на сделката. Така че определено в частта си за цена статистиката ще е изкривена до положение за пълна непригодност за използване.

Все пак може да попитате тук: http://icadastre.bg/ и тук: http://www.registryagency.bg/

P.S. писали сме едновременно с поли_г
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Авг 2010, 12:58

Да получиш информация за цени на имоти от службата по вписвания е все едно по английски език да ти преподава Христо Стоичков.

Разликата м/у реална цена и обявена цена, често е огромна. Лично на мен такава статистика ще ми трябва, ако реша да спекулирам из пазара. Като изнеса данните ще се установи, че продажната цена на имот в супер център е около 200 евро на квадрат - максимум.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот valentor » 21 Авг 2010, 19:42

Ногу верни неШТа сЪ изписали можещите.
А на питащите некЪ обясниМ:
А чадо, кажи ми :
Идват при мен хората ,искЪт да направят така че имотецът на родителите да отиде в живото дете,щото другото не е между живите, а има си наследници.
Въх къв изверг съм.А ?
Да помогна да прецакат ближните си, нЪл ?
Да де и пазарна цена пишат около 66 шестдесет и шест процента от данъчната оценка,която е десетки хиляди лЪвове, към максимума де ..
Е ????
Тази сделка пазарна ли е и ако не е ,как ще бъде отличена , като непазарна.
Кво искам да кажа ли ?
Че много се вЕрва на някакви измислени псевдо технологии, включително „свободната ръка”

Другият сходен случай е втори брак, станал преди 30-40 години, от който има две деца, а от първия едно.
Естествено първородното се прецаква, е отново с „чиста” продажба, под пазарна оценка
И нея как ще я разузнаете чадо ?
Може би ще вземете критерий”под пазарна оценка” … и ще… сгрешите.
тЪй де.
Хи-хи
Живият живот , А ?
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Назад към Общи дискусии