начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Има ли начин детето да не се напише, че е от него?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли начин детето да не се напише, че е от него?

Мнениеот crystalpurity » 18 Авг 2010, 22:24

Здравейте, заченах дете 3 месеца преди да сключа брак. Мъжа от когото е не е този за когото се омъжих. Той знаеше тази подробност, но въпреки това се съгласи да сключим брак за да може евентуално това детенце да си има и майка и татко. Нещата обаче не потръгнаха добре и в момента сме подали молба за развод по взаимно съгласие. Но тъй като съда е във ваканция се очертава до раждането на детето да не сме разведени и аз все още да съм с неговата фамилия и да се водя, че живея в тях. Той не иска да има нищо общо с детето. Въпроса ми е може ли детето да се напише с моята стара фамилия преди да е излязло решението на съда за развода и евентуално в графата баща на акта за раждане да се запише неизвестен. Знам, че СК не го позволява това, но няма ли някаква вратичка или той да подпише някакъв документ преди да се роди детето, че се отказва от него или че не е съгласен то да носи неговите имена или всичко трябва да мине през съда и да се правят тези толкова скъпи ДНК тестове за доказване на нещо, което ни е известно и на двамата? Ще съм ви благодарна, ако можете да помогнете с някакъв съвет.
crystalpurity
Нов потребител

Re: Има ли начин детето да не се напише, че е от него?

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Авг 2010, 22:57

Най-общо казано, по отношение на децата се възприема принципът, че трябва да има известни родители.

Оттук идват и тези своеобразни клещи на закона - не може да се оспорва преди раждането, не може по време на брака да се оспорва и т.н.

Единственият изход е дело - иск, проведен в рамките на закона. Другото е наистина безполезно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот namakak » 18 Авг 2010, 22:58

Доказване пред кой?Нали и двамата знаете и ще го опоменете,че не е негово детето.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот darii » 19 Авг 2010, 16:19

В момента нищо не може да се направи. Гледайте си бременността.
След като се роди детето с иск пред съответния окръжен съд. Скъпата ДНК експертиза не е задължителна.
Няма да минете без адвокат.
darii
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Авг 2010, 18:56

до-crystalpurity според мен родете си детенцето и като дойдат да ви питат как ще го крьстите им кажете имената просто вашите на вашата фамилия ,иначе че фамилното ви име е друго това няма значение вие можете да си дадете вашата фамилия на детето от преди брака си щом имате сьгласието на сегашният си съпруг че няма нищо общо.това е лично мое мнение и не ви карам задьлжително да го правите. а след това да си възтановите старото фамилно име ще се мине през съдебна процедура то е ясно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Авг 2010, 21:43

:roll: :lol:
Би било етично да споменете, че мнението не е на юрист, така щото се шири заблудата, че тук всички са такива.
От друга страна- кога хората ще се научат, че правните им проблеми НЕ могат да се решат във форум.
Та, благодаря. Продължавайте, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 20 Авг 2010, 22:14

Правни проблеми ?
Правни проблеми имат единствено наивниците, или тези които не умеят да наложат волята си. Те зависят от юристи. И си въобразяват, че юристите ще им разрешат "правния проблем".
Ще дам пример: Извадена е съдебно медицинска експертиза в която съдия е пребит. Е питам ги юристите бит ли е съдията ? Те в един глас единодушно твърдят, че е бит. Следват няколко съдебни решения, въз основа на такива СМЕ от същия лекар.
Идват на сцена журналистите и се оказва, че СМЕ е фалшива. Съдията отрича да е бит.
Юристите решават правни проблеми, 'кога върбата роди круши.

Каква е поуката: Юристите в повечето случаи отчитат дейност, това да.

Във форум, какъвто и да е той, потребителите изразяват своето мнение. Мненението на юристите може да е също толкова подвеждащо колкото и на неюристите. Защо ли, ами простичко е:
вълшебната формулка е, че освен по закон се съди и по убеждение.

Или както обичаше да казва някой " Над закона стои справедливостта"

PS. Темата с понятието "убеждение" е по дълга и широка, особено когато често се налага друга вълшебна думичка - корупция.
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Авг 2010, 22:32

Интересно.
Имам мнение, ама дали е вярно?
Дете, родено по време на сключен граждански брак - няма не е негово. Ще му го запишат, а после вече съдът може да отмени бащинството.
nikiboy
Потребител

Мнениеот imhotep » 20 Авг 2010, 22:39

Така написано е безсмислица
nikiboy написа:Интересно.
Дете, родено по време на сключен граждански брак - няма не е негово.

Ти как разбираш това изречение и на български ли е според теб ? Има ли смисъл ?
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Авг 2010, 22:39

:roll: ....... ми що не?
Всеки сам да си решава проблемите- житейски, икономически, социални, и :!: никога за Бога правни - така няма да опира до съд и особени юрисдикции. И ще се изкорени корена на злото- адвокатите. :lol:
Приятна "утопия" в света на тарикатите, налагащи волята си.
На мен остава надеждата, че и в бъдеще ще имитирам дейност.

п.п. Знам, че съзнаваш заядливостта си. В контекста на изложеното в темата, и питането, е странно като как ще наложи някой волята си с оглед чл. 61. Явно по нЕкакъв тарикатски начин, нямащ общо с правото. Щом ти го твърдиш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Авг 2010, 22:45

imhotep написа:Така написано е безсмислица
nikiboy написа:Интересно.
Дете, родено по време на сключен граждански брак - няма не е негово.

Ти как разбираш това изречение и на български ли е според теб ? Има ли смисъл ?

Малко по-особено е написано да, но ако си от тракторист нагоре ще го разбереш. :lol:
В родилният дом:
Родило се дете, родилката има сключен граждански брак с Гъдьо Гъдев. Идва бащата, почерпил се снощи с Гошо от втория етаж, и Гошо на пияна глава му казал - абе, знаеш ли, твоята жена, като си на работа, все един мъж идва у вас, дали е твое детото?
Служителката дала на Гъдьо нужните документи за да запишат детето в "ЕСГРАОН", а той отсякъл - НЕ, не съм сигурен, че е мое, няма да го записваме още.
Таааа, как разбираш този разказ и от българската реалност ли е той, има ли смисъл? :mrgreen:

ps: Гъдьо Гъдев бил тракторист, детето се родило близо 9 месеца след жътва :idea: :?: :!: , обаче пък гинеколога бил тъкмо завършил и не било сигурно дали е сметнал правилно термина. :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот imhotep » 20 Авг 2010, 23:05

poli_g написа::roll: ....... ми що не?

п.п. Знам, че съзнаваш заядливостта си. В контекста на изложеното в темата, и питането, е странно като как ще наложи някой волята си с оглед чл. 61. Явно по нЕкакъв тарикатски начин, нямащ общо с правото. Щом ти го твърдиш.

Отговор ни дава Чл. 62 (2) (без очила и без юрист)

"Има ли начин детето да не се напише, че е от него ?" - пита майката

Нема начин да не се напише но има начин да се оспори. Нещо тарикатско ли има тук ?

А nikiboy, По шти отива nikispam

PS По горе писах как се издават фалшиви мед. експертизи. Тогава сключен ли е техния брак по закон ? Въпрос на доказване. Какво следва ако брака не е сключен по закон ?
Последна промяна imhotep на 20 Авг 2010, 23:23, променена общо 1 път
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Авг 2010, 23:20

:lol: Е, да мЪ прощаваш, ама това производство ( 62) хич, ама изобщо не е съдебно, по никакъв начин и повод няма да вземат участие в разрешаването му, дет` не е правен щото казваш, юристи....
Правни проблеми имат единствено наивниците, или тези които не умеят да наложат волята си. Те зависят от юристи.

Объркано е... някак. Ти твърдиш едно, и само миг след това- другата страна на тояжката.
Та, последно залагане - правен ли е проблема или не? Онзи, който ще се решава не от юристи, а от тарикати, налагащи волята си.

п.п. Не нося очила, и не пея в хора- ако това ще допринесе да спреш дребнеенето.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 20 Авг 2010, 23:39

ехеее
добавих PS затова мнението ми е променено.

майката е постъпила наивно и има "правен проблем" тоест нуждае се от СП и
от юристи. Не е предвидила поведението си.

poli_g написа:
Правни проблеми имат единствено наивниците, или тези които не умеят да наложат волята си. Те зависят от юристи.

Объркано е... някак. Ти твърдиш едно, и само миг след това- другата страна на тояжката.
Та, последно залагане - правен ли е проблема или не? Онзи, който ще се решава не от юристи, а от тарикати, налагащи волята си.

Наивниците попадат в "правни проблеми" - сега ясно ли е ? Шти го кажа и на френски ако искаш. Ne sois pas naive !
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот namakak » 21 Авг 2010, 00:13

И кво става,при документ ,че записания баща е неплоден?Измама ,чрез използване на закона или насилствени приходи за доказване?
Не е редно да се доказва нещо,което някой не е приел,припознал или поради причини не е признал,нещо което не е негово.
Освен приходи да се събират от такси за съдопроизводство и кръвни анализи,закона е порочен,неадекватен и неуважаващ единия от половете.Закона е подигравателен,не етичен и недемократичен,спрямо еднаквост на свободата на половете.
Едно дете не е обвинение ,за да търсиш доказателства,а е и трябва да се ръководи на почтенност и истина.Не да те принуждава.Защото тогава се замислям дали този закон не е рекетьорски.
Какво дава възможност този закон:една майка ,при безпаричие и невъзможност да се разнеде,да не взима детски надбавки за детето си,защото няма как да докаже доходите на "бащата" в неизвестност от няколко години преди да се роди детето..Това е против всякаква закрила и интереси на децата и доста необмислено и непрофесионално.Наложителната експертиза за установяване и разходите,което чрез този закон са принудителни.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2010, 00:15

:lol: Ммммм, да! Чудесно произношение. :)

Майчето не е предвидила последиците, поведението е осъзнато и не вярвам да е израз на наивитет.
Всъщност, СР за одобряване на споразумението би могло да бъде постановено и преди раждане( стои проблема с евентуален втори брак след него, ако се иска избягване на съдебни дела отпосле), влиза в сила от дата на постановяване, но вече е късно за такава експедитивност...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 21 Авг 2010, 21:07

poli_g написа::lol: Ммммм, да! Чудесно произношение. :)

Майчето не е предвидила последиците, поведението е осъзнато и не вярвам да е израз на наивитет.

Приема се :wink: Майчето Не е предвидила последиците. Признавам, че горе съм бил малко по краен в мнението си. ("професионални откровения' лесно провокират апетита ми :twisted: )
Ако винаги сме мнителни и все предвиждаме последици нямаше да имаме толкова прикючения, (срещи с юристи :wink: ) и наистина живота ни би бил доста постен и безинтересен. Казвам го в добрия смисъл. Нямаше да го има и плодът на нашата любов- децата, които толкова обичаме.
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 10:31

до-namakak е тук идва и следващото нещо ,плащане на издръжка от тоя които е правил детето :D защото новият съпруг ако не го припознае :D защото може да се направи на Гюро Михайлов
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Семейни казуси