начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Принудително лечение на алкохолик?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително лечение на алкохолик?

Мнениеот a_milanova » 14 Авг 2010, 20:12

Здравейте. :)
Бих искала да Ви помоля за съвет.

Здравейте.
Бих искала да Ви помоля за съвет.

Аз съм на 21 години от София имам бебе на 9 месеца. С бащата на детето ми нямаме брак , но живеем на семейни начела. Сестра ми е на 26г и има две деца съответно по голямото е на 7г а по малкото на 1,6г. И тя няма брак с бащата на децата си но живеят заедно. И така всички заедно и майка ми живеем в двустайно жилище. Това на кратко като инфо за мен. А ето и моя проблем. Майка ми е алкохоличка и не желае да се лекува. Не може да започне работа , защото ходи пияна или изобщо не ходи на работа и я уволняват. Аз и сестра ми сме в отпуск по майчинство и не можем да започнем работа сега, а и след като изтече този отпуск не знам как ще може защото няма кой да гледа децата. В детските заведения места няма , а на майка ми очевидно не може да и се гласува такова доверие. Моят мъж и зет ми работят и не могат да гледат не прекъснато децата. И от цялата работа излиза че ние със сестра ми трябва да си седим в къщи и да си гледаме децата мъжете ни да работят за да можем да свързваме двата края и майка ми да си седи и да си пиянства и така до без край. А вярвайте ми вече не мога да издържам това.:roll:

Искам да Ви помоля ако знаете да ми кажете как става принудителното вкарване на алкохолик за лечение в държавна клиника?

Предварително Ви благодаря за отделеното време.

( (Боже колко ме е срам.........))
a_milanova
Нов потребител

Re: Принудително лечение на алкохолик?

Мнениеот a_milanova » 16 Авг 2010, 10:25

Никой ли не може да ми даде съвет в този форум? :cry:
a_milanova
Нов потребител

Мнениеот usra_ovcova » 17 Авг 2010, 07:12

За съжаление по Закона за здравето към сегашната му редакция не се предвижда принудително лечение на алкохолизъм. Защо е така - обяснението е просто - много алкохолици има в тази страна и не иде някак да обявят алкохолизма за психическо заболяване, че току виж ще излезе, че сме управлявани, лекувани, съдени, .....от психично болни лица ! :shock:
А това е неприемливо да се признае и да се обяви в закон. Много се пие в тази държава.
За вас остава възможността да търпите майката докато не приключи жизненият си път по Божията воля и да пазите мъжете си да не се пропият и те.
Възможно е да се свържете с депутата, който ви е на района и да искате да внесе промени в Закона за здравето, с който да се обяви алкохолизма за психично заболяване и да може да се настаняват хората на принудително лечение от съда.
Трети начин е да се ускори развитието на алкохолизма като се засили даването на пиене без ограничение и да се чака краят...
Само не разбрах как ще помогне на гледането на децата ви обстоятелството, че мамата - алкохоличка ще бъде настанена /евентуално/ в лудница ? Все пак, ако се намери начин да се настани майката, то няма как да се настанят с нея и децата за отглеждане ! Пак вие със сестра си ще трябва да ги гледате или... :shock:
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот Гост. » 17 Авг 2010, 09:02

a_milanova написа:Никой ли не може да ми даде съвет в този форум? :cry:

Вие какъв ТОЧНО съвет очаквате? Три идентични теми- три отговора search.php?author_id=68500&sr=posts без значение дали ви харесват отговорите.
Отесня ви двустайното жилище?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот usra_ovcova » 17 Авг 2010, 09:12

poli_g написа: Отесня ви двустайното жилище?

Поли, аз не исках да го казвам, че ще излезе, че съм яхнала метлата, ама и аз така мисля....
сега следва моя облог, че питащият повече няма да се яви и така :lol:
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот anette » 17 Авг 2010, 17:25

Мило, скъпо, момиче!

От поста Ви за съжаление стигнах до един единствен извод - не Ви е грижа толкова за майка Ви, а къде ще живеете занапред Вие, сестра Ви, зетьовете и децата /не станахте ли малко множко :? за пълнолетни, здрави българи, живеещи под един покрив с майка си?/.
За щастие на всички възрастни, имотни и беззащитни хора, Законът за здравето изисква някои задължителни предпоставки, за да се настани имотният човечец в подобен вид здравно заведение.
На първо четене Ви уверявам, че майка Ви няма как да стане пациент на горното .... за нейн късмет. Такъв какъвто май й липсва с дъщерите ....
Оставете я на спокойствие, за да изживее отредените й години /дори в компанията на алкохола/.
Успех в търсенето на ново жилище и нови ценности!
anette
Младши потребител

Мнениеот etilina » 18 Авг 2010, 03:04

Извинявам се, някой от Вас живял ли е с алкохолик???
Как ще помогне на отглеждането на децата - питате Вие, жената не отговаря, нека аз да го направя поставяйки се замалко в нейна позиция:
1. Не работи, но пие. Предполага се, че алкохола не й го дават с отстъпка или безплатно като редовен клиент :?: Някой го купува, нали? Няма лошо - да бяха лекарства - сигурна съм, че никой не би и помислил "вместо да отидат парите за децата, трябва да ги даваме за лекарствата на мама"
2. Пиян човек нон-стоп из къщата...с три малки деца! Каква чудна среда!
3. Алкохолик без алкохол - обезумял, готов на всичко за да си получи неговото, подчертавам на всичко.

И за завършек, да допуснем, че алкохолика отива в клиника - има поне някакъв шанс след известно време двете дъшери да имат майка до себе си, а не "зомби", а дечицата да се радват на баба...

Донякъде мога и да се зарадвам, че реагирахте така, защото това значи, че не сте имали близки алкохолици, комарджии или наркомани...а това никому не пожелавам. Само искам да допълня, че колкото и вече да се е изгубил Човека в зависимият, ти не можеш да спреш да го обичаш, но в един момент стигаш до дилемата - всички останали от семейството ли да страдат или един -зависимият? И в някои случаи правиш първият избор, който си мисля е най-трудният, но пък най-правилният и преспективният.

П.П. Предварително се извинявам , ако за конкретният случай нещо бъркам, защото това ми е първият пост, първата отворена тема, много е възможно да си "познавате" момичето и "случаят", да е писала и преди това...Затова ако се е случило - чула, неразбрала и пише - простете :roll:
etilina
Нов потребител

Мнениеот a_milanova » 18 Авг 2010, 10:23

Само да уточня че не ми е отеснял апартамента. Майка ми е алкохолик за ради това баща ми ни напусна. Като по малка ме пребиваше от бой и много пъти ми се е налагало да спя по улиците защото тя не ме чува че званя. Сега като съм по голяма и не може да прави тези неща краде от мен. Пари бижута и т.н.

anette честно казано ми пука повече за 9 месечната ми дъщеря от колкото за майка ми. :evil: Защото веднъж отидох на итервю за работа и когато се прибрах тя беше пияна а детето ми мръсно не преобуто и гладно. :!:

Такаче вие май повече съдите хората от колкото да има давате съвети.
a_milanova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 18 Авг 2010, 10:44

Такаче вие май повече съдите хората от колкото да има давате съвети.

На погрешно място сте попаднала, a_milanova .
Това е юридически форум. С коментарите си, колегите са направили психопортрет на вашия "казус". Което от своя страна е вид съвет. Най-малкото са ви насочили да потърсите причината и във вас самите - дъщерите и техните "половинки".
Никой не е длъжен да ви дава съвети такива, каквито очаквате. :idea:

Консултирайте се с психоаналитик. Лечението е продължително... и разбира се не е безплатно.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rts » 18 Авг 2010, 12:24

Миланова, положението Ви сигурно е много тежко, но действително ако майка Ви не е опасна за здравето и живота на близките си и околните, не можете да искате настаняване за принудително лечение.
Сигурно апартаментът е собственост на майка Ви, а от друга страна сте пълнолетни, затова:
Опитайте се да си решите проблема, като се преместите на квартира и по някакъв начин със сестра си организирате гледането на децата, така, че двете или поне едната от Вас да може да работи. Бихте могли да се обърнете за финансова помощ към баща си, родителите на съпрузите Ви, съответната Община или Агенцията за социално подпомагане.
rts
Активен потребител

Мнениеот a_milanova » 18 Авг 2010, 16:34

rts Здравей.

Бих казала, че с алкохолизма си е опасна за здравето на децата и на себе си.
Апартамента е разделен на баща ми, който не съм виждала от 7 години, и на майка ми при развода.
Родителите на съпругът ми са настанени в общинско жилище в Плевен и нямат особено много средства.

А и не е проблема, че живеем с нея напротив аз ако се изнеса (надявам се скоро това да стане) много ми се иска да я взема със себе си( майка ми имам в предвид), но преди всичко това да се случи искам тя да се лекува.

От това, че няма какво да пие почна да се вижда с един циганин и двамата си поркаха разреден спирт :shock: Започна да го води в къщи и така нататък. Намирала съм празни шишета от алкохол и спирт по земята, скрити зад легла , дивани и къде ли не. Ако това не е опасно за нея и за децата не знам кое е. Трите деца се расхождат из апартамента непрекъснато. Едното е на 7г второто е на 1.9м а третото е на 9м. Най голямото и средното ходят третото лази.
Извинявам се че не споменавам имената на децата просто така ми се вижда по редно.

Та това е в общи линии. Така, че проблема не е в това, че живее във къщи с нас, напротив аз се радвам че сме заедно, а в това, че пие. Тя трябва да се лекува.
a_milanova
Нов потребител

Мнениеот rts » 18 Авг 2010, 17:20

Г-жо Миланова, хубаво е, че сте загрижена за здравето на майка си. По мое мнение, не можете да я настаните принудително да се лекува при тези обстоятелства, трябва да я убедите доброволно да поиска да бъде лекувана и настанена в лечебно заведение. Задачата Ви е повече от трудна, но Ви пожелавам успех.
rts
Активен потребител

Мнениеот anette » 18 Авг 2010, 21:44

http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=26&t=4766

Тук има интересни мисли на хора минали по твоя път...
Успех ти желая... от сърце!
anette
Младши потребител

Назад към Общи дискусии