начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работодателят не изплаща заплатите. Какво да правя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодателят не изплаща заплатите. Какво да правя?

Мнениеот iveto256 » 17 Авг 2010, 21:04

Здравейте.
Работя на трудов договор на пълно работно време от 1 ви април тази година,като според договора трудовото възнаграждение слдва да се заплаща на работника до 30 число на следващия месец.
Досега обаче ми е платено само за месеците април и май.
Работодателят е некоректен и не изплаща заплатите на всичките си служители.В интернет попаднах на доста изпатили си хора,които са завлечени с много пари и така и не получават възнаграждението за положения труд.
Въпросът ми е следният - как да напусна без вредни последици за мен и как да си търся неплатеното от фирмата?

:? :? :?
iveto256
Нов потребител

Re: Какво да правя?

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 21:14

Прочетете си трудовия договор в раздела за прекратяването и според това го прекратете.

Можете да водите две отделни процедури- едната за напускане, където трябва да внимавате да не Ви изработят като дисциплинарно уволнен, другото е дело за заплатите, което е отделно искане и се води пред съд.

А напускането става съгласно трудовият договор, където обикновено имате право на 1-месечно предизвестие. Трябва да направите 1-месечно предизвестие, по време на което сте длъжни да работите, селд което се считате напуснал.

Очевидно трябва първо да напуснете, а после да заведете и дело за неплатените заплати.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 17 Авг 2010, 21:34

ivan_lawyer написа:Прочетете си трудовия договор в раздела за прекратяването и според това го прекратете.

Можете да водите две отделни процедури- едната за напускане, където трябва да внимавате да не Ви изработят като дисциплинарно уволнен, другото е дело за заплатите, което е отделно искане и се води пред съд.

А напускането става съгласно трудовият договор, където обикновено имате право на 1-месечно предизвестие. Трябва да направите 1-месечно предизвестие, по време на което сте длъжни да работите, селд което се считате напуснал.

Очевидно трябва първо да напуснете, а после да заведете и дело за неплатените заплати.

А с'я пък... чета кодекса на труда, чл. 327 ал. 2 му позволяват да си бие камшика на момента - от май до август е доста време, заплати няма...

А и ако човека е непукист, какво му пречи да си работи и през това време да си съди работодателя ? :) Ще е доста запомнящо се преживяване, но не е невъзможно от правна гледна точка. Така и ще му върви тр. стаж, и ще се увеличава сумата, която работодателя му дължи. Но това е само ако човека наистина има време за губене и пари за преживяване - просто за спорта.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iveto256 » 17 Авг 2010, 21:45

Ами пише в договора,че трябва 1 месец предизвестие.Но реално сега да се работи още един месец,за който няма да се получи заплата..За това искам да попитам след като не са ми изплащали пари имам ли право да напусна без такова предизвестие?
iveto256
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 22:25

Придвижете си двете процедури - едната да Ви платят обезщетенията - тоест заплатите, другата - по напускането.

Можете да направите и моментално предизвестие - както е описано горе, действайте така.

Заплатите ще си получите само ако шефовете имат реална фирма - тоест сметки с пари в банка.

Трудно е да се каже, защото вероятно шефовете си крият парите.

Може да се окаже, че всички неплащани заплати се водят на фирма без пари. В крайна сметка Ви интересуват парите. Трудовият договор не може да бъде прекратен във Ваша вреда. Оттам се степенуват задачите - проверете вътрешно, за себе си какво има в наличност фирмата Ви. Съвсем така, без да проверявате в самата фирма - просто си прегледайте документите, помислете един ден и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот stgroup » 19 Авг 2010, 15:51

Здравейте аз също имам проблем с напускането от работа и незнам какво да правя.Работя на трудов договор в който пише че когато напускам трябва предизвестие от 1месец а аз искам да напусна без предизвестие,като искам да уточня че заплатата ми я дават един месец назад напр. август взимам за юли. Искам да питам мога ли сега като си взема заплатата за юли да си тръгна и заплатата за август ще остане като обезщетение на работодателя че няма един месец предизвестие.А най-вече ме интересува какви ще са последствията за мен, какво може да ми направи работодателя и трябва ли да пиша някаква молба и какво трябва да пише в нея.

Предварително благодаря,считам че ще ми помогнете.
stgroup
Нов потребител

Re: Работодателят не изплаща заплатите. Какво да правя?

Мнениеот sadiata » 20 Авг 2010, 23:17

По въпроса за неизплатените трудови възнаграждения пиша следното:
Не споделям частично предходните становища по зададения въпрос.
Неизплащането на трудововъзнаграждение е прекратително основние по чл.327 т.2 от Кодекса на труда,предвид на което работника има право да прекрати трудовия договор без предизвестие.Момента и формата на прекратяване на трудовия договор са уредени в чл.335 от Кодекса на труда.Договора следвеа да се прекрати ПИСМЕНО като до работодателя се изпрати препоръчително писмо.фактическото прекратяване на трудовия договор е факт когато волеизявлението за прекратяване от работника се получи във офиса на фирмата работодател.
При прекратен договор на основнията в чл.327 т.2 и 3 от КТ работодателя дължи обезщетение по чл.221 ал.1 от Кодекса на труда в размер на брутното получавано от работника трудово възнаграждение за период от един месец,ако обаче договора е срочен обещетението се следва за остатъка от срока на трудовия договор. Неизплатеното трудово възнаграждение не представлява обезщетение такова по чл.221 ал.1 от КТ,а представлява дължимо такова,което може да се претендира в три годишния давностен срок.
Начините за претенция за неизплатени трудови възнаграждения са два -пред Инспекцията по труда по местоизвършване на работата и пред Райония съд по адреса и седалището на фирмата,респективно по постоянния адрес на ищеца.
С уважение: Марин Маринов
sadiata
Потребител

Назад към Трудово право