начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работа без пари????

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа без пари????

Мнениеот sunny_stz » 05 Авг 2010, 22:06

Здравейте!Искам да споделя с вас тема,която ме тревожи от известно време....Много време си търсих работа и ето че намерих,но май изобщо не съм попаднала на правилното място и ще споделя защо.Започнах работата на 13.07 сега тази година,бях без опит в работата като барман и отначало изобщо не знаех какво да правя ,но мисля че бързо свикнах...Казвам,че не съм попаднала на правилното място,защото колежката-готвачка,още в началото ми намекваше че
работодателя не плаща и че няма да видя нито лев!Това ме стресна,в началото с него говорихме за 400 лева на месец,като каза че първите 200 лева ще ми ги даде след месец,а останалите като напускам (без трудов договор съм) Не правил договор първия месец ,защото много напускали още от първата седмица!Аз се съгласих на това,но после като ми пълниха главата колежката и други вътрешни хора,които познават шефа ,реших един ден да говоря с него.Попитах го кога ще си получа изработените пари,защото вече бях работила седмица и нещо.Той естествено каза ,че ще ми ги даде на другия месец както сме се уговорили.Аз му казах,че не мога да разчитам на честна дума,тъй като съм без договор и с нищо не мога да докажа ,че работя там!Освен това му казах,че някои клиенти (не му споменах кои естествено) са ми казали че е мошеник и не плаща.Той каза че всякакви интриганти имало ,да не вярвам,ние с него сме се разбрали
и така,цитирам го каза: Давам ти мъжката си дума,че ще ти платя.Но първите дни ги смята като обучение и ме смятал на работа от 15-ти юли,това значи ,че на 15-ти август ще ми плати първите 200 лева,а останалите като напускам и трябва да го предопредя 10 дена преди това.Успокоих се малко и продължавам да си ходя на работа...,но въпреки това готвачката отново ми казва,че е мошеник и брат му (който работи в друго кафе,в близост до моето )и бил още по-зле!
Все щели да ми намерят косури ,да измислят нещо и да не ми платят!!!Разбира се аз се надявам мъжката дума да се спази ,когато дойде деня,но искам от вас съвет какво да предприема,ако не си получа парите на датата.Ако започнат нещо да се отмятат ,да измислят причини да не ми платят или да кажат че ще ми забавят парите?Аз не искам да чакам,искам да си получа парите точно в този ден ,в който сме се уговорили!Да знам ,че аз работя за нещо,а не без пари!!!Все пак съм отделила от времето и силите си за да получавам някакво възнаграждение,а не да им работя ей така!!!Освен това готвачката ми разказва как не платили на минало момиче,което работило на моето място,също и на някаква готвачка,която работила преди нея!Не мога да разбера защо нищо не са направили тези хора за да си получат парите?Притеснявам се да не стане така и с мен и да се стигне до разправии!Искам да си работя и да си получа парите на време
както сме се уговорили,но се опасявам,че той си мисли ,че може да ме прекара,понеже съм млада,но аз не съм наивна...но искам от вас съвет...Ако стане наистина така и започне да се отмята мисля да го заплаша,че ще му викна разни проверки,мога да се оплача на полицията,мога и на данъчното да кажа ,че той работи без касов апарат и не дава трудов договор на работниците,а знаете глобата е голяма за това.Мога също да го съдя,но единственото,което ме притеснява е че няма как да докажа на тези които се оплача че съм работила на това място,защото нямам трудов договор и може
никой да не ми обърне внимание!Моля за съвет!
sunny_stz
Нов потребител

Re: Работа без пари????

Мнениеот TheOldMan » 05 Авг 2010, 22:56

А защо сте се съгласила да работите без трудов договор?
Изобщо.... работата още от начало не е тръгнала на добре. Имате някакви права, гарантирани ви от кодекса на труда, вие ги захвърляте заради неизвестни за мен причини - 400 лева не че не са пари, но не са и сума, заради която си заслужава да се правят компромиси. Вероятно не ви внася и здравни осигуровки, и едно счупване на крака ще ви коства повече от месечната ви заплата - неосигурените заплащат лечението си... Оставате и без обезщетение ако недай си боже заболеете и ви се наложи да пазите леглото повече от 2-3 дена. За пенсия няма да ви напомням, още сте млада, но годините си вървят, кога ще го трупате тоя трудов стаж?

А и със заплахите какво ще постигнете? Няма да ви даде никакви пари, вие ще дадете за адвокат доста повече отколкото той ви дължи.
Изобщо... зимайте си багажа оттам и си търсете някаква редовна откъм документи работа. Парите ги забравете.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fetisov » 06 Авг 2010, 12:18

Здравейте,
Така както описвате случая ми се струва, че Вие можете да станете една от многото жертви на работа без трудов договор, които работят при даден "работодател" ей така, "на честна дума", но след това просто им се отказва плащане (под някакъв претекст), а и те впоследствие не могат да направят почти нищо, за да си получат парите. След като сте търсили работа и сте приели офертата на въпросния господин за работа по трудово правоотношениие, Вашите отношения с него са делови, а не приятелски, така че настоявайте си (ако считате, че все още има смисъл) за оформяне на документите Ви съгласно КТ и подзаконовите нормативни актове.
Знаете ли, че съгласно чл.63, ал.1 от КТ "работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя ПРЕДИ постъпването му на работа екземпляр от СКЛЮЧЕНИЯ трудов договор, подписан ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, и копие от УВЕДОМЛЕНИЕТО по чл.62, ал.3, ЗАВЕРЕНО от ТД на НАП" ? Съгласно ал.2 от текста той дори няма право да допуска до работа работника ПРЕДИ ДА МУ ПРЕДОСТАВИ ДОКУМЕНТИТЕ ПО АЛ.1 ! Ако Вие обаче сте се съгласили и продължавате да работите "на честна дума" (при човек, който очевидно не познавате), бъдете готова след напускането Ви да се простите с всичките си неизплатени заплати или да предоставите плащането им изцяло на добрата воля на въпросния господин, защото след това доказването на съществуването на трудово правоотношение за определен период, през който Вие сте работили и при договорено трудово възнаграждение в еди какъв си размер, е толкова трудно, че е по-скоро в сферата на теорията. Ако той продължава да отказва да подпише трудов договор с Вас с някакви обещания, че това ще стане в някакъв бъдещ момент, шансът Ви е да сезирате съответната Инспекция по труда и когато дойдат на проверка да констатират работа без сключен и регистриран трудов договор и съответно - да обявят съществуването на трудово правоотношение по реда на чл.405а от КТ. (Дали ще го направите - Вие преценете!). При наличие на такова постановление Вие бихте имали основание да си търсите и трудовото възнаграждение, което не Ви е платено, като и шансът да спечелите такова дело е голям. Ако обаче оставите нещата така, както са сега, шансовете Ви в бъдеще да претендирате неизплатени заплати, както и други права по КТ (напр. да Ви се оформи по съответния ред трудовата книжка) според мен не са особено големи (отделен е и въпроса колко усилия, време и средства ще Ви струва това).
Това вероятно ще Ви даде отговор и на въпроса защо предишните, работили при този „работодател” не са направили нищо, за да си получат заплатите (както сочите във въпроса си), а и вероятно ще охлади оптимизма Ви относно това какво можете да сторите ако той продължва да е некоректен към Вас (викането на полиция и на инспектори от НАП няма да Ви помогне за разрешаване на Вашите проблеми, а за възможността да го осъдите вече стана дума по-горе).
Иначе и аз подкрепям съветите на TheOldMan, но ..... в крайна сметка Вие решавате.

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот sunny_stz » 06 Авг 2010, 19:05

Здравейте!Сега ще ви отговоря защо съм без договор..Съгласих се да работя така,защото той от самото начало каза че първия месец не прави договор,защото иска да види колко е сериозен човека и как работи, и ако се харесаме ще сключим договор..Освен това аз искам да работя временно,до края на този месец.Той знае че съм студентка и вероятно се досеща че няма да се задържа дълго там и това още повече ме притеснява ,че може да не получа парите си....За това и не мисля да настоявам да ми прави договор....,освен това готвачката с която раборим заедно също няма,а тя е там от доста време....Не знам как се съгласява така,ама и тя каза че дълго няма да ги търпи....Наистина разчитам на честна дума,ама какво да направя,толкова време търсих работа и какво намерих......Не знам все пак няма ли някакъв начин с който да се оправя с тях,ако не ми дадат парите?Мога да се обадя на господари на ефира ,там има доста такива случаи с хора на които не са платили работодатели....Наистина сега ми остава да разчитам да ми плати на време и на дадената дата да му кажа че след 2 седмици напускам........ :|
sunny_stz
Нов потребител

Мнениеот hironi » 08 Авг 2010, 14:52

Sunny, прочти внимателно какво е написал човека по-горе и направи това което ти е препоръчал, защото ако нищo не направиш сега, после ще има tears ... това е повече от сигурно. Няма нужда да ни обясняваш повече защо и как си стигнала до тук ...въпросът е сега как ще излезеш победител. Успех!
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот sunny_stz » 09 Авг 2010, 22:30

hironi написа:Sunny, прочти внимателно какво е написал човека по-горе и направи това което ти е препоръчал, защото ако нищo не направиш сега, после ще има tears ... това е повече от сигурно. Няма нужда да ни обясняваш повече защо и как си стигнала до тук ...въпросът е сега как ще излезеш победител. Успех!

Виж сега,аз прчетох какво сте написали всички,но няма как да мина на договор,защото той от самото начало заяви, че не прави договор първия месец,а след това ако ме хареса...но тогава няма да има смисъл защото ще напусна!Въпроса е че той винаги може да ме прецака...да ми даде на уговорената дата първите 200 лева и после като напусна нищо да не ми даде и да загубя 400 лева!Понеже иска да го предопредя 10 дена преди напускането,мислих да му кажа в деня който трябва да ми даде първите 200 лева ....Получих съвети изобщо да не му казвам че ще напускам и като получа и другите си 200 лева да се махна....,но така със сигурност оставам без останалите 200,но иначе мога да рискувам 400...оф много кофти станаха при мен нещата с работата.....Не знам какво да направя...Със сигурност на 15-ти ще видя дали ще ми плати на същата дата,но после може спокойно да ме прецака,защото вече казах ,че ще работя до края на този месец.......Няма как да работя с договор казах ви....няма какво да направя по този въпрос,но искам да си защитя правата и да си получа парите с честния си труд,а не да ме лъжат и експлоатират!!!Не знам как мога да изляза победител в тази ситуация за това търсих съветите ви!
sunny_stz
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 09:47

Извикайте по най-бързия начин Инспекцията по труда. Тя прави проверка, задължава работодателя Ви да сключи трудов договор и едновременно с това го глобява!!!, урежда плащанията Ви и край! Нямате време! В противен случай ще сте един от многото излъгани работещи в РБългария. Успех.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Авг 2010, 11:51

kazimirc4 написа:Извикайте по най-бързия начин Инспекцията по труда. Тя прави проверка, задължава работодателя Ви да сключи трудов договор и едновременно с това го глобява!!!, урежда плащанията Ви и край! Нямате време! В противен случай ще сте един от многото излъгани работещи в РБългария. Успех.

Трудовия договор на момичето няма да е излезнал докато стане време да напуска - има 2 седмици, цялата държава е в отпуска, данъчните и инспекторите са по морето...
Хубаво - инспекцията ще задължи работодателя да подпише договор. Аз ако съм на мястото му, ще й предложа да подпише веднага безсрочен, със срок на предизвестие 6 месеца, само защото ми е спретнала такъв номер... Като реши да напуска, ще трябва да ми плати 6 заплати, или да продължи да работи още 6 месеца. А тя ще иска да си "бие камшика" още в края на този месец.... Какво ще прави тогава?

Така че тя е излъгана, т.е. сама се е излъгала още като е почнала работа. Ще влезе в такива приключения, че няма да може да изгази до Нова година от тях.
Да, въпроса е принципен, трябва да се борим срещу такава порочна практика, работодателите трябва да се вкарват с остена в правия път, но ако е само за тези пари за 1 месец.... не си струва, наистина.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 13:20

Колега TheOldMan.Питащият работи като барман, т.е. при "специален" режим на работа-обикновено нощен....Като познавам "прецизността" на работодателя по отношение заплащането в този случай,както и останалите му задължения..., за какво е чл.327 от КТ? Бих могъл незабавно да я извадя от фирмата, която едва ли ще иска още неприятности с ИТ. Вашето мнение по въпроса!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Авг 2010, 14:35

Говорим всичко да привърши към края на месец август - нека бъдем реалисти. Не е ясно дали изобщо ще дойде проверка дотогава. И да дойде - ще й пишат договор с дата, ден-два преди проверката (нека доказва откога работи) и на минимална работна заплата ("така де, бакшишите са високи"...). 5 минути след като инспекторите си тръгнат, ще й се измисли някакъв повод за уволнение. Ако решат, ще спретнат една ревизия на бърлогата, и ще стане така, че вместо да вземе някакви пари, тя ще трябва да плаща, преди да я уволнят дисциплинарно. Дори и да не стане, тя сама иска да напусне края на месеца. Това означава 10-15 дена на заплата 250 лева.... говорим за 100-150 лева.
А, и не знам как са тарифите на адвокатите напоследък, доколкото съм чувал "Добър ден" и ръкуване през прага струва към 50 лева. А на нея определено ще й е нужна консултация с адвокат.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 16:00

В казуса, който разглеждаме, има няколко оптимистични момента:
1.Момичето работи на каса, т.е. е до парите!
2.Готвачката също е без ТД.
3.При работа на смени, които са признати за нощни/а те са такива/ мога да изброя поне 4 нарушения на трудовото законодателство, което не може да се избегне./чл.327!!/ и което е мина със закъснител.
3.Преди години "извадих" след ревизия, за която говорите, младо момиче без 1 ст. загуби.И не съм предприемал никакви "агресивни" действия. Освен това удръжки се правят само по чл.272 от КТ.
4.Бих могъл да управлявам процеса на напускането и/с нейно съгласие/стъпка по стъпка с поне 85 % шанс за успех.
Стартова РЗ за барман -335 лв.Предвиждам, че момичето няма да си вземе парите, освен ако не предприеме активни мерки срещу работодателя/уважение към ресора "работодател".И за акъл на същия!
Вашето мнение!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Авг 2010, 20:38

Мога само да кажа "Ами.... действайте тогава..." Пожелавам успех на момичето в борбата й за честно изработените пари, и мисля повече да теоретизираме на гърба на хорския проблем. Надявам се черногледството ми да е различно от реалността, която предстои да се случи. Малко вероятно е да разберем изхода от ситуацията, макар че ще ми бъде интересно.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 23:28

До sunny_stz .Ако смятате да се преборите с работодателя, за повече информация и съдействие на и-мейл kazimirc4@abv.bg.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот voltron » 11 Авг 2010, 15:36

Аз бих казал при тая фактическа обстановка кво аз бих направил - работя на каса с пари, без ТД. Еми бих си взел престацията и може и да оставя бележка "приятно ми беше".
Не е кражба - фактическата власт.
Не е длъжностно присвояване - нема ТД.
Обсебване пак не е - с пари не е съставомерно.
Иначе без ТД трябва да се плаща на ден. Иначе кофти.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот sunny_stz » 13 Авг 2010, 20:46

TheOldMan написа:
kazimirc4 написа:Извикайте по най-бързия начин Инспекцията по труда. Тя прави проверка, задължава работодателя Ви да сключи трудов договор и едновременно с това го глобява!!!, урежда плащанията Ви и край! Нямате време! В противен случай ще сте един от многото излъгани работещи в РБългария. Успех.

Трудовия договор на момичето няма да е излезнал докато стане време да напуска - има 2 седмици, цялата държава е в отпуска, данъчните и инспекторите са по морето...
Хубаво - инспекцията ще задължи работодателя да подпише договор. Аз ако съм на мястото му, ще й предложа да подпише веднага безсрочен, със срок на предизвестие 6 месеца, само защото ми е спретнала такъв номер... Като реши да напуска, ще трябва да ми плати 6 заплати, или да продължи да работи още 6 месеца. А тя ще иска да си "бие камшика" още в края на този месец.... Какво ще прави тогава?

Така че тя е излъгана, т.е. сама се е излъгала още като е почнала работа. Ще влезе в такива приключения, че няма да може да изгази до Нова година от тях.
Да, въпроса е принципен, трябва да се борим срещу такава порочна практика, работодателите трябва да се вкарват с остена в правия път, но ако е само за тези пари за 1 месец.... не си струва, наистина.

Виж сега TheOldMan никой не може да ме накара да работя постоянно.Дори да дъм с договор, аз мога 10,15 дни преди да напусна да уведомя работодателя си.Сега още по-малкото съм без договор,но естествено пак ще го предопредя идната седмица за да знае,после да няма прецаквания с парите...Не съм се излъгала че съм започнала работа.Щом работя значи ми трябват някакви пари,за това искам да е временно,защото както ви стана ясно съм студентка редовно обучение и не мога да си занемаря учението заради някаква работа....съответно това означава, че тези пари за един месец,даже за месец и половина определено си струват!Не мисля че 600 лева са малко пари,поне на мене ще ми свършат доста добра работа.Все пак се глася да отида на нещо като море ,имам си и разходи нали???Таа чакам да дойде понеделник,сега тия 2 дена почивам и в понеделник трябва да ми даде 200 лева и ще видим какво ще стане..Да обясня на другите не карам нощни смени,защото работя в малко заведение по 8 часа на ден,работното ми време е до 16:30,17 часа.Бакшиши почти нямам ,защото хората не оставят особено....
sunny_stz
Нов потребител

Мнениеот sunny_stz » 13 Авг 2010, 20:48

voltron написа:Аз бих казал при тая фактическа обстановка кво аз бих направил - работя на каса с пари, без ТД. Еми бих си взел престацията и може и да оставя бележка "приятно ми беше".
Не е кражба - фактическата власт.
Не е длъжностно присвояване - нема ТД.
Обсебване пак не е - с пари не е съставомерно.
Иначе без ТД трябва да се плаща на ден. Иначе кофти.

Да,но лошото е,че в касата няма да има повече от 200 лева,защото толкова оборот обикновено прави заведението на ден,а той ще ми дължи повече пари....
sunny_stz
Нов потребител

Мнениеот voltron » 19 Авг 2010, 20:37

Има и друго. Ама там може да се мисли за съставомерност май. Но гледах в един филм се бяха скарали с един генерал и единия му открадна виното. После другия му каза, че за кражбата ще ги еват, а нашия отговори че не е кражба - на сутринта мислел да му го върне леко преработено :lol: :lol: :lol: . Алкохол нали има...
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Назад към Трудово право