- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.335,ал.3, КТ какво означава,уволнение ли е какво е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: имам въпрос
И ако все пак я коригират,но примерно ми напишат че ме освобождават по чл.328т.2 или 3,това не обезмисля ли делото ми.Това че имам адвокат,не означава че не мога да се допитвам и до други,а и в момента отсъства,затова се опитвам да си разясня някои неща.Не искам да сбъркам и да обезмисля нито неговия труд,нито желанието ми да спечеля това дело в моя полза
- lorecita
- Младши потребител
Имам проблеми с нета, което създава проблем от една страна, а т краткия контакт с вас оставам с лош привкус, така щото мразя да ме лъжат по начин, на " който не вярва и малко дете".
Останете си със здраве
Явно вие имате проблем,"крадеца вика дръжте крадеца".Нямам основание да ви лъжа,аз не ви познавам.Просто исках съвет и вие откликнахте.Като не желаете да помагате,не го правете.И за мен създалата се ситуация,ако не беше трагична щеше да е забавна.На всеки който съм показала заповедта си,реагира недоумяващо и ми казва че такова нещо за първи път вижда.Както и да е.
Пожелавам ви бързо да си оправите нета,а за лошия привкус от краткия контакт с мен се обърнете към личния си лекар.Вие също си останете със здраве.
Останете си със здраве
Явно вие имате проблем,"крадеца вика дръжте крадеца".Нямам основание да ви лъжа,аз не ви познавам.Просто исках съвет и вие откликнахте.Като не желаете да помагате,не го правете.И за мен създалата се ситуация,ако не беше трагична щеше да е забавна.На всеки който съм показала заповедта си,реагира недоумяващо и ми казва че такова нещо за първи път вижда.Както и да е.
Пожелавам ви бързо да си оправите нета,а за лошия привкус от краткия контакт с мен се обърнете към личния си лекар.Вие също си останете със здраве.
- lorecita
- Младши потребител
До poli_g
Не виждам връзката между двата поста.Това са два различни случая,станали в различни години,отнасящи се за един и същ човек.
Не виждам връзката между двата поста.Това са два различни случая,станали в различни години,отнасящи се за един и същ човек.
- lorecita
- Младши потребител
Да, права сте. Грешката е моя!
Поднасям извинения.
Поднасям извинения.
- Гост.
- Старши потребител
Приемат се.Вие нямате вина затова че съм Марко Тотев
Благодаря все пак за отделеното време.
Благодаря все пак за отделеното време.
- lorecita
- Младши потребител
Здравейте отново,предварително се извинявам за безпокойството.Имам следния въпрос:На 23.06.2010 подадох сигнал в Главна инспекция по труда срещу некоретния си работодател описан по горе,до днес 14.09.2010 нямам отговор.Почти през ден ги притеснявам по телефона и всеки път чувам едно и също нещо,документите ви още се обработват всеки момент трябва да ги получите.Доколкото ми е известно срока в който трябва да ми отговорят е два месеца,които отдавна изтекоха.Бях направила запитване по електронен път какъв е срока им за отговор и днес получих отговор на имейла си че:" УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НЕНОВА,
Във връзка с Вашето запитване, получено по електронната поща в Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда Ви уведомяваме, че съгласно чл. 57 ал. 5 и ал. 7 от Административнопроцесуалния кодекс ( АПК ), когато е необходимо да се съберат доказателства за съществени обстоятелства или да се даде възможност на други граждани и организации да се защитят, актът се издава до един месец от започване на производството, а когато трябва да се поиска съгласието или мнението на друг орган, срокът за издаването на акта се смята съответно продължен, но с не повече от 14 дни."
Конкретно в случая ме интересува може ли Главна инспекция по труда да приложи така наречения"мълчалив отказ"?
Във връзка с Вашето запитване, получено по електронната поща в Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда Ви уведомяваме, че съгласно чл. 57 ал. 5 и ал. 7 от Административнопроцесуалния кодекс ( АПК ), когато е необходимо да се съберат доказателства за съществени обстоятелства или да се даде възможност на други граждани и организации да се защитят, актът се издава до един месец от започване на производството, а когато трябва да се поиска съгласието или мнението на друг орган, срокът за издаването на акта се смята съответно продължен, но с не повече от 14 дни."
Конкретно в случая ме интересува може ли Главна инспекция по труда да приложи така наречения"мълчалив отказ"?
- lorecita
- Младши потребител
Здравейте отново!
Имам няколко въпроса на които ще се радвам ако можете да ми отговорите,но нека първо да изложа фактите.
По повод незаконното ми уволнение за което съм писала по-рано,на 09.07.2010 г упълномощената от мен адвокатка подаде искова молба до СРС.Ето накратко предявените искове:"искове по чл.344,ал.1,т.т.1,2 и 3 от Кодекса на труда
с искане за бързо производство почл.310,т.1 ГПК,с искане за допускане на предварително изпълнение по чл.242,ал.1 ГПК"
На 08.09.2010 на адвокатката ми е връчено разпореждане на 55 състав на СРС от 12.07.2010,ето и част от него:"Исковата молба е недопустима в частта й,с която ищцата иска ответникът да бъде осъден на основание чл.344,ал.1,т.3 от КТр да заплати обещетение по чл.225,ал.1 от КТр за период,който не е изтекъл към датата на предявяването на исковата молба." С две думи исковата ми молба е оставена без движение.Съответно на 10.09.2010 адвокатката ми подаде частна жалба до СГС,която от 29.09.2010 е образувана в гражданско дело.
Ето и въпросите ми,ще се радвам да ги коментирате:
1.Нормално ли е това разпореждане на СРС да пътува 2 месеца от СРС до пл.Гарибалди,където се намира кантората на адвокатката ми?
2.Има ли право съдията да ми връща исковата молба с изложените мотиви?
3.В какъв срок СГС би трябвало да се произнесе по това новообразувано дело?
И това ми било бързо производство.Не ми се мисли ако не е.
Очаквам коментарите ви.
По повод незаконното ми уволнение за което съм писала по-рано,на 09.07.2010 г упълномощената от мен адвокатка подаде искова молба до СРС.Ето накратко предявените искове:"искове по чл.344,ал.1,т.т.1,2 и 3 от Кодекса на труда
с искане за бързо производство почл.310,т.1 ГПК,с искане за допускане на предварително изпълнение по чл.242,ал.1 ГПК"
На 08.09.2010 на адвокатката ми е връчено разпореждане на 55 състав на СРС от 12.07.2010,ето и част от него:"Исковата молба е недопустима в частта й,с която ищцата иска ответникът да бъде осъден на основание чл.344,ал.1,т.3 от КТр да заплати обещетение по чл.225,ал.1 от КТр за период,който не е изтекъл към датата на предявяването на исковата молба." С две думи исковата ми молба е оставена без движение.Съответно на 10.09.2010 адвокатката ми подаде частна жалба до СГС,която от 29.09.2010 е образувана в гражданско дело.
Ето и въпросите ми,ще се радвам да ги коментирате:
1.Нормално ли е това разпореждане на СРС да пътува 2 месеца от СРС до пл.Гарибалди,където се намира кантората на адвокатката ми?
2.Има ли право съдията да ми връща исковата молба с изложените мотиви?
3.В какъв срок СГС би трябвало да се произнесе по това новообразувано дело?
И това ми било бързо производство.Не ми се мисли ако не е.
Очаквам коментарите ви.
- lorecita
- Младши потребител
А така.Никой ли няма да коментира по моя въпрос?А аз си мислех,че няма да успея да прочета коментарите.
- lorecita
- Младши потребител
Дословно по чл.225 пише:обещетение по чл.225,ал.1 КТ за периода от... до .....
И сега какво следва от това,че заради посочения период са ме размотавали толкова време?
От чисто любопитство ще ви попитам:Смятате ли че това е погрешен ход от страна на адвокатката ми?
И сега какво следва от това,че заради посочения период са ме размотавали толкова време?
От чисто любопитство ще ви попитам:Смятате ли че това е погрешен ход от страна на адвокатката ми?
- lorecita
- Младши потребител
извинявам се,че не ви представих дословно нещата.Ето част от петитиума:С оглед гореизложеното Ви моля,да разгледате настоящия спор при условията на бързо производство по чл.310,т.1 ГПК и след като се убедите в основателността и верността на твърденията ни,да постановите решение с което:
1.Да признаете уволнението на ищцата за незаконно и да го отмените.
2.Да възстановите ищцата на длъжността,заемана от нея преди незаконното уволнение.....
3.Да осъдите ответника....да заплати на ищцата:
-обещетение по чл.225,ал.1 КТ за периода 02.06.2010 до 02.12.2010 в размер на ...ведно със законната лихва от предявяване на иска до окончателно изплащане на сумата;
-деловодни разноски,включително за адвокатски хонорар.
Моля на основание чл.242,ал.1 ГПК да допуснете предварително изпълнение
1.Да признаете уволнението на ищцата за незаконно и да го отмените.
2.Да възстановите ищцата на длъжността,заемана от нея преди незаконното уволнение.....
3.Да осъдите ответника....да заплати на ищцата:
-обещетение по чл.225,ал.1 КТ за периода 02.06.2010 до 02.12.2010 в размер на ...ведно със законната лихва от предявяване на иска до окончателно изплащане на сумата;
-деловодни разноски,включително за адвокатски хонорар.
Моля на основание чл.242,ал.1 ГПК да допуснете предварително изпълнение
- lorecita
- Младши потребител
Спокойна и на Вас.Явно не разбрах каква информация ви трябва.До утре.
Обещетението не е толкова важно,а спечелване на делото.Бившия ми работодател се смята за богопомазан и затова искам да му натрия носа
Обещетението не е толкова важно,а спечелване на делото.Бившия ми работодател се смята за богопомазан и затова искам да му натрия носа
- lorecita
- Младши потребител
Ами дори да приемем, че задължението е повтарящо се, как ще докажете, че до 2.12. не сте си намерили работа.
Б.дв. е необжалваемо.
Коригирано:Срок за връчване сега няма. Но през лятото я деловодителят, я призовкарят, я адвокатът е бил в отпуск (макар че в последният случай би трябвало да бъде върнато и приложено по делото).
Хехе, и аз имам чувството, че пък по морето имат друго право.
Б.дв. е необжалваемо.
Коригирано:Срок за връчване сега няма. Но през лятото я деловодителят, я призовкарят, я адвокатът е бил в отпуск (макар че в последният случай би трябвало да бъде върнато и приложено по делото).
Хехе, и аз имам чувството, че пък по морето имат друго право.
Последна промяна kontrol на 09 Ное 2010, 12:47, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
В продължение на Офтопика:
За срока сте права, моя грешка. Значи ПСАРОВАС 95/04 чл. 156 - 3 дена, ПАРОАВАС 9/08 чл. 175 - 7 дена, ПАРОАВАС 66/09 чл. 84 - препраща към процесуалните закони, където има само един срок - чл. 56 нГПК; действа и общият принцип за разумен срок. Трябва да се отбележи, че 7-дневният срок беше non-sense, предвид че преди съобщаване чрез ДВ/ уведомление обикновено лицето се търси месец.
За крайморската юриспруденция - в момента не мога да дам конкретен пример. (Седмица по-късно попадам на следната статия за правния феодализъм с dfl.)
За срока сте права, моя грешка. Значи ПСАРОВАС 95/04 чл. 156 - 3 дена, ПАРОАВАС 9/08 чл. 175 - 7 дена, ПАРОАВАС 66/09 чл. 84 - препраща към процесуалните закони, където има само един срок - чл. 56 нГПК; действа и общият принцип за разумен срок. Трябва да се отбележи, че 7-дневният срок беше non-sense, предвид че преди съобщаване чрез ДВ/ уведомление обикновено лицето се търси месец.
За крайморската юриспруденция - в момента не мога да дам конкретен пример. (Седмица по-късно попадам на следната статия за правния феодализъм с dfl.)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Здравейте!Искам да споделя с вас развитието на моя случай.Делото срещу бившия ми работодател най-накрая беше насрочено за 21.12.2010г.Преждевременно на 05.12 адвокатката ми почина,мир на праха й и се наложи друг адвокат от кантората да поеме делото.Не съм сигурна обаче дали досега се е занимавал с трудови дела или просто тя е била движещия мотор в тази кантора.В деня на делото той дори не се запозна с документите които са приложени към делото.Нито с писмения отговор на ответника,нито с насрещния им иск,нито с определението на съдията,което е било издадено на 06.12.2010.Тъи като адвокатката ми бе посочила,че призовките трябва да се предават в кантората й,а когато призовкаря е отишъл е видял некролога и явно е нямало никой в кантората,той е върнал призовката и после са я изпратили на адреса ми по лична карта,но аз не живея там.И затова не бяхме получили определението и другите неща.За насрочването на делото разбрах от деловодителката на съответния състав,която тормозех по повод издаването на едно удостоверение по искане на НОИ.Казах на адвоката че призовка не ми е връчена,но той каза че няма проблем.
Ето част от протокола по самото дело:
Ищцата ..... нередовно призована за днешното съдебно заседание-призовката с преписите от определението от 06.12.2010 и от писмения отговор с приложенията,от домашния адрес,върната в цялост с отбелязване,че"лицето живее там и не е намерено",а призовката от адреса на пълномощника й-адвокат... върната в цялост с отбелязване че"адвокатката е починала на 05.12.2010"-явява се лично и се представлява от адвокат....с днес представено пълномощно.
Ответника....,редовно призован за днешното съдебно заседание-призовката с препис от определението от 06.12.2010 връчена на 14.12.2010-представлява се от адвокат.... с представено днес пълномощно.
Адвокат... : Да се даде ход на делото.Не възразявам за нередовната процедура по призоваване на доверителката ми.
Адвокат.....:Да не се дава ход на делото.Считам,че доверителят ми е нередовно призован за днешното съдебно заседание,тъй като призовката с препис от определението от 06.12.2010 г.му е връчена на 14.12.2010,а едномесечния срок по чл.56,ал.3 от ГПК изтича днес.
.......
.......
ОПРЕДЕЛИ
ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.
Адвокат....Подържам предявените искове.
Запознат съм с определението от 06.12.2010
Нямам възражения по доклада на делото.
Адвокат....Оспорвам предявените искове по съображенията в отговора.
Запозната съм с определението от 06.12.2010
Моля да ми дадете възможност да представя доказателства,за което ни е издадено съдебно удостоверение от 06.12.2010
Други искания за доказателства нямам.
Адвокат.....Други искания за доказателства нямам.
.........
........
ОПРЕДЕЛИ :
ПРОДЪЛЖАВА на основание чл.63,ал.1 от ГПК СРОКА за представяне на доказателства,за които на ответника е издадено съдебно удостоверение,до следващото заседание на делото.
ОТЛАГА и насрочва делото за:
01.02.2011 от 10.30 ,за която дата и час страните са уведомени от днес.
В тази връзка искам да ви питам няколко неща.
1.Смятате ли за нормално адвокат да се явява на дело без да се е запознал с документите представени от ответната страна? 2.Нормално ли е съдията да те пита съгласен ли си с доклада по делото,да ти го връчи в този момент и ти без да го четеш да кажеш,че си съгласен и нямаш възражения?-При положение,че именно в този доклад,съда ми отхвърля искането за допускане на свидетел,за доказване за заплата.И на всичко отгоре казваш че нямаш други искания за доказателства. Сега вместо една сума за обещетение за оставане без работа,ще взема съвсем друга.Имам и още един въпрос: Мога ли да искам на второ заседание предоставяне на други доказателства или това мога да направя при евентуално обжалване?
Ето част от протокола по самото дело:
Ищцата ..... нередовно призована за днешното съдебно заседание-призовката с преписите от определението от 06.12.2010 и от писмения отговор с приложенията,от домашния адрес,върната в цялост с отбелязване,че"лицето живее там и не е намерено",а призовката от адреса на пълномощника й-адвокат... върната в цялост с отбелязване че"адвокатката е починала на 05.12.2010"-явява се лично и се представлява от адвокат....с днес представено пълномощно.
Ответника....,редовно призован за днешното съдебно заседание-призовката с препис от определението от 06.12.2010 връчена на 14.12.2010-представлява се от адвокат.... с представено днес пълномощно.
Адвокат... : Да се даде ход на делото.Не възразявам за нередовната процедура по призоваване на доверителката ми.
Адвокат.....:Да не се дава ход на делото.Считам,че доверителят ми е нередовно призован за днешното съдебно заседание,тъй като призовката с препис от определението от 06.12.2010 г.му е връчена на 14.12.2010,а едномесечния срок по чл.56,ал.3 от ГПК изтича днес.
.......
.......
ОПРЕДЕЛИ
ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.
Адвокат....Подържам предявените искове.
Запознат съм с определението от 06.12.2010
Адвокат....Оспорвам предявените искове по съображенията в отговора.
Запозната съм с определението от 06.12.2010
Моля да ми дадете възможност да представя доказателства,за което ни е издадено съдебно удостоверение от 06.12.2010
Други искания за доказателства нямам.
Адвокат.....Други искания за доказателства нямам.
.........
........
ОПРЕДЕЛИ :
ПРОДЪЛЖАВА на основание чл.63,ал.1 от ГПК СРОКА за представяне на доказателства,за които на ответника е издадено съдебно удостоверение,до следващото заседание на делото.
ОТЛАГА и насрочва делото за:
01.02.2011 от 10.30 ,за която дата и час страните са уведомени от днес.
В тази връзка искам да ви питам няколко неща.
1.Смятате ли за нормално адвокат да се явява на дело без да се е запознал с документите представени от ответната страна? 2.Нормално ли е съдията да те пита съгласен ли си с доклада по делото,да ти го връчи в този момент и ти без да го четеш да кажеш,че си съгласен и нямаш възражения?-При положение,че именно в този доклад,съда ми отхвърля искането за допускане на свидетел,за доказване за заплата.И на всичко отгоре казваш че нямаш други искания за доказателства. Сега вместо една сума за обещетение за оставане без работа,ще взема съвсем друга.Имам и още един въпрос: Мога ли да искам на второ заседание предоставяне на други доказателства или това мога да направя при евентуално обжалване?
- lorecita
- Младши потребител
lorecita написа:.... затова че съм Марко Тотев...
Обаче, ако описаното е истина... Тотев-а сте.
Истина е, че при трудовите дела доказателствената тежест е разместена и се носи от ответника- работодател, което ви ползва, но ако описаното отговаря на истината( извинете, но съм принципно Тома Неверни).... движещата сила в тази кантора трябва да е била първоначалната ви адвокатка.
Все си мисля, че колегата се е запознал своевременно с доклада( там изненади няма да има- то е ясно кой, какво и как), както и с приложените доказателства, към насрещния иск, от ответната страна, така щото ако не е последното- танцувате нестройно. Въпреки, че в края е вероятен резултат 2 от 3, но може и програма максимум, както се казва.
Аз бих възразила за нередовното призоваване при положение да има насрещен иск( свързан вероятно със срока по 225, от там и СУ за писмени доказателства, предполагам), но всеки си има начин на работа. След първото по делото с.з. ви се преклудират доста права, вкл. и да сочите доказателства, освен в хипотезата на чл. 147 ГПК.
Що се отнася до размера на трудовото възнаграждение- тежестта да го докажете е ваша... и тук вече делото наистина става интересно.
- Гост.
- Старши потребител
Ако сте съгласна ще ви изпратя документите да ги погледнете.Опитах се да ги кача тук,но не ми дава.
- lorecita
- Младши потребител
Накратко насрещния иск е за сумата от 606,71 заради изплатени обещетения по чл.220 и чл.224 от КТ.
Съдията го отхвърли
Съдията го отхвърли
Последна промяна lorecita на 26 Яну 2011, 00:38, променена общо 1 път
- lorecita
- Младши потребител
до poli_g
Смятате ли,че изискване на документи от извършени проверки от Главна инспекция по труда,която упорито отказва да ми предаде част от тях позовавайки се на ЗДОИ,отговарят на хипотезата на чл.147 от ГПК?
Смятате ли,че изискване на документи от извършени проверки от Главна инспекция по труда,която упорито отказва да ми предаде част от тях позовавайки се на ЗДОИ,отговарят на хипотезата на чл.147 от ГПК?
- lorecita
- Младши потребител
Искам да попитам нещо друго,което няма връзка с това дело.В част от документите които ГИТ ми предостави открих 3 допълнителни споразумения към трудовия ми договор,които за първи път виждам.Върху тях липсва и мои подпис.Открих също и два декларации,които някои е попълнил от мое име и се е разписал.Ще ме насочите ли към кого да се обърна за изясняване на случая.
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- lorecita
- Младши потребител
lorecita написа:Ами колегата ви ми посъветва,да отида и да видим по какъв член ще ме освободят според новата си заповед.Но аз се питам,след като оспорвам уволнението като незаконно,след връчване на заповед примерно че съм съкратена,няма ли да си вкарам автогол,няма ли да се обезмисли оспорването на уволнението ми?
Силно се съмнявам да сте наели адвокат по този казус.
lorecita написа:Ще ме насочите ли към кого да се обърна за изясняване на случая. - Да. Наемете си адвокат.
Благодаря предварително - Моля.
-
Melly - Старши потребител
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|