Здравейте,
преди около година се омъжих и приех изцяло фамилията на съпруга си... исках да запазя своята и да добавя неговата с тире, но под натиска на неговите родители това така и не стана. Искам да попитам каква е процедурата по обратна смяна на фамилията? Т.е. да си върна моята и да добавя неговата с тиренце?
Само да отбележа - не искам да се развеждам, обичам съпруга си, имаме прекрасен брак... въпрос на достойнство по-скоро...
Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обратна смяна на фамилия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обратна смяна на фамилия
Доколкото ми е известно няма такава опция освен в тези хипотези на СК.
Фамилно име на съпрузите
Чл. 12. При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.
Фамилно име след развода
Чл. 53. След развода съпругът може да възстанови фамилното си име преди този брак
Фамилно име на съпрузите
Чл. 12. При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.
Фамилно име след развода
Чл. 53. След развода съпругът може да възстанови фамилното си име преди този брак
-
Pause - Активен потребител
Здравейте!
За да не пиша нова тема, реших да попитам тук, ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне с информация и/или съвет.
Имам официален развод (по взаимно съгласие) от 17.03.2010. Поради някакви остатъчни чувства тогава реших да запазя фамилията на бившия ми съпруг. Дали е възможно на сегашен етап да си върна старата фамилия или - както се казва - "изтървах влака"?
Благодаря предварително за отделеното време.
Успешен ден и приятен уикенд
За да не пиша нова тема, реших да попитам тук, ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне с информация и/или съвет.
Имам официален развод (по взаимно съгласие) от 17.03.2010. Поради някакви остатъчни чувства тогава реших да запазя фамилията на бившия ми съпруг. Дали е възможно на сегашен етап да си върна старата фамилия или - както се казва - "изтървах влака"?
Благодаря предварително за отделеното време.
Успешен ден и приятен уикенд
- mvsavova
- Нов потребител
Можете, за вас този влак все още не е пристигнал на перона, както се казва.
- Гост.
- Старши потребител
Аз ,пък си мисля че не може понеже съдебното решение е влязло в сила и съпругата не е заявила желание да възстанови предишната си фамилия.И не мога да си видя грешката.
-
@poli_g, благодаря за бързия отговор, първо. И второ, вероятно ставам нахална вече , но се чудя дали е задължително да се консултирам отново с адвокат или мога и сама да подам молба (или какъвто документ се изисква) в Районния съд (а може би в Общината)?
@Pause, признавам си, че заради собствената ми изгода и вътрешен мир се надявам да не сте прав/а
@Pause, признавам си, че заради собствената ми изгода и вътрешен мир се надявам да не сте прав/а
- mvsavova
- Нов потребител
Да ,не съм прав ваше субективно право е да смените фамилното си име но да нгажирате адвокат за призната и гарантирана възможност пак си е ваше право.
-
И какво основание сте изтъкнете в ИМ?
"Беше ме страх от свекито, но след челен сблъсък ми взе страха? "
Вижте закона и преценете дали ще мине по някоя хипотеза.
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
"Беше ме страх от свекито, но след челен сблъсък ми взе страха? "
Вижте закона и преценете дали ще мине по някоя хипотеза.
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
- sunrise
- Активен потребител
Ама ,не по този член ами по 53 СК .Просто е пропуснала да го заяви ,или както го описва по лични мотиви.
-
По този не може, защото съдът се е произнесъл при развода относно името.
- sunrise
- Активен потребител
Ами като влезе в сила решението за развод,с него нали съдът решава и неимуществените отношения между съпрузите ,което е и фамилното име.
-
Да и го е решил. Тя на какво ще се позове?
- sunrise
- Активен потребител
Значи ,както пишеш ако не се обективира воля пред съда относно промяна на фамилното име,та дори да се пропусне.Не може да се предяви наново по Чл53СК,а остава по Чл19 от ЗГР.Ако е така незнам дали ще мине успешно и то олкова лесно от правна и фактическа страна и без интервенцията на адвокат.
-
mvsavova написа:@poli_g, благодаря за бързия отговор, първо. И второ, вероятно ставам нахална вече , но се чудя дали е задължително да се консултирам отново с адвокат или мога и сама да подам молба (или какъвто документ се изисква) в Районния съд (а може би в Общината)?
За разлика от колегите, писали тук, смятам, че има възможност да бъде уважен този иск. Консултация и процесуално представителство с колега ще са ви нужни.
Успех!
п.п. Колега sunrise, предложение последно на чл. 19, ал.1 ЗГР е твърде разтегливо понятие ( ако мога така да се изразя) - въпрос на мотивиране или не... според зависи, преценете сама.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря много за отделеното внимание и съвети! Утре следобяд ще се видя с адвоката, който ме разведе, да видим какво ще стане. Като имам някакъв резултат, ще пиша тук (тъкмо ако някой друг има такъв казус, ще е от помощ).
Успешна седмица желая!
Успешна седмица желая!
- mvsavova
- Нов потребител
Moже колега Поли, но за 5 месеца , да излязат баш толкоз важни обстоятелства не вервам.
- sunrise
- Активен потребител
С доста голямо закъснение пиша тук относно горепосочения от мен казус.
Декември 2010 подадох искова молба в Районния съд (без адвокат) - таксата беше 15лв., образува се гражданско дело, присъствах на заседанието през месец февруари и отговорих на няколко допълнителни въпроси от страна на съдията, един месец след това излезе решението за смяна на фамилията (в момента чакам да излезе новата ми лична карта).
Благодаря още веднъж за отделеното внимание и пожелавам успехи и позитивни емоции на всички!
http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/02/g/11634510/78722311.htm
Декември 2010 подадох искова молба в Районния съд (без адвокат) - таксата беше 15лв., образува се гражданско дело, присъствах на заседанието през месец февруари и отговорих на няколко допълнителни въпроси от страна на съдията, един месец след това излезе решението за смяна на фамилията (в момента чакам да излезе новата ми лична карта).
Благодаря още веднъж за отделеното внимание и пожелавам успехи и позитивни емоции на всички!
http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/02/g/11634510/78722311.htm
- mvsavova
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|