начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

трудов договор по заместване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов договор по заместване

Мнениеот ontumuct » 09 Авг 2010, 12:31

Преди две години и половина бях назначен на трудов договор по заместване на жена, която бе излязла в майчинство. Не знам дали тя се е водила на същата позиция, на която съм и аз, защото всъщност върша съвсем различни неща от нея. Сега жената иска да се върне обратно, а мен трябва да ме преназначат. Хубаво, обаче няма свободна позиция в екипа и шефа ми изисква от началниците на обявят такава. Те отказват и шефа ми иска да ме прехвърли временно на някакъв граждански договор, защото реално няма кой да върши работата, която аз върша. Мен това не ме устройва естествено и се чудя дали да подавам молба за напускане или да откажа евентуалния граждански договор, който ще ми предложат и да видя какво ще се случи. В случай, че ме освободят дължат ли ми някакво обезщетение?
ontumuct
Нов потребител

Re: трудов договор по заместване

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 10:23

Колко трудов стаж имате към момента?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот ontumuct » 10 Авг 2010, 12:06

5 години и 4-5 месеца
ontumuct
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 13:30

Имате право на 8 месеца обезщетение за безработица от НОИ.То се изчислява в размер на 60 на сто върху РЗ за последните 9 отработени месеца. Освен това и обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ за неползвания неплатен отпуск/доколкото притежавате такъв/.
Разговаряйте с работодателя за размера на възнаграждението по граждански договор и за какъв срок ще го получавате.След това схемата по която да действате ще бъде ясна.Ще следя развитието на нещата при Вас.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sunrise » 10 Авг 2010, 13:40

kazimirc4 написа:Имате право на 8 месеца обезщетение за безработица от НОИ.То се изчислява в размер на 60 на сто върху РЗ за последните 9 отработени месеца. Освен това и обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ за неползвания неплатен отпуск/доколкото притежавате такъв/.
Разговаряйте с работодателя за размера на възнаграждението по граждански договор и за какъв срок ще го получавате.След това схемата по която да действате ще бъде ясна.Ще следя развитието на нещата при Вас.

Aко работите по граждански договор обаче, горното не важи точно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ontumuct » 10 Авг 2010, 14:37

Заплатата ще се запази и за гражданския договор. Ако работя няколко месеца на такъв ще важи ли написаното за НОИ?

Благодаря за информацията!
ontumuct
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Авг 2010, 16:05

Не, няма да важи! Затова направете следното:
1вариант:Поискайте за времето на гражданския договор да си пуснете неплатен отпуск.Така трудовото правоотношение няма да се прекрати.
2вариант:Ако ТП се прекрати, веднага се регистрирате в БТ и НОИ, и след това заявете наличието на граждански договор.Регистрацията се блокира, обезщетение не се изплаща.След изтичане на ГД за остатъка до 8-те месеца имате право на обезщетение.
Вашето мнение??
kazimirc4
Потребител

Мнениеот ontumuct » 10 Авг 2010, 17:25

Вторият вариант май е по-добър. При първия ще трябва да разчитам финансово само на sportingbet и bet365 :D
ontumuct
Нов потребител

Назад към Трудово право