начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

чл.335,ал.3, КТ какво означава,уволнение ли е какво е?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.335,ал.3, КТ какво означава,уволнение ли е какво е?

Мнениеот lorecita » 05 Юни 2010, 21:07

Някой може ли да ми каже на основание чл.335,ал.3,прекратяването на трудово правоотношение какво означава,уволнение ли е какво е?
Благодаря предварително
lorecita
Младши потребител

Re: имам въпрос

Мнениеот xaoc1973 » 05 Юни 2010, 22:33

lorecita написа:Някой може ли да ми каже на основание чл.335,ал.3,прекратяването на трудово правоотношение какво означава,уволнение ли е какво е?
Благодаря предварително

1. Попитайте конкретно и коректно, за да Ви се отговори конкретно и коректно. Не забравяйте, че НИКОЙ не ни задължава да Ви отговаряме и е добре да си проверите какво питате, преди да го запишете като въпрос. А и как би се изтълкувал въпросът Ви от човек, незапознат с проблема Ви!!!!
2. Бихте ли цитирали какво гласи "чл.335,ал.3" и от кой закон е? Как би могъл да служи за основание за прекратяване на ТПО? И какво гласи пълният текст на конкретната заповед за прекратяване на ТПО?
3. По принцип всяко прекратяване на ТПО е уволнение.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 06 Юни 2010, 00:10

Чл.335,ал.3 от КТ гласи:"Трудовият договор се прекратява - при прекратяване без предизвестие - от момента на получаване на писменото изявление за прекратяването на договора".
Искам да поясня, че чл.335 не е правно основание за прекратяване на трудово правоотношение/договор/ и в случая има само обяснително/пояснително/ значение.
Ако при Вас има прекратяване на трудов договор точно на какво основание е извършено то! Цитирайте дословно заповедта за прекратяване на договора за да се изясни ситуацията.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Юни 2010, 00:16

kazimirc4 написа:Чл.335,ал.3 от КТ гласи:"Трудовият договор се прекратява - при прекратяване без предизвестие - от момента на получаване на писменото изявление за прекратяването на договора".

Сериозно?
Ама добре ли прочетохте?
Защото аз не съумях да намеря чл. 335 ал. 3 КТ.
Цитираният от Вас текст се съдържа в чл. 335 ал. 2 т. 3 КТ.
Затова основаването на чл. 335 ал. 3 КТ в уволнителната заповед е основание за обявяване незаконосъобразността на това прекратяване на ТПО.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот lorecita » 06 Юни 2010, 23:19

от xaoc1973 на 05 Юни 2010 09:33 pm

lorecita написа:
Някой може ли да ми каже на основание чл.335,ал.3,прекратяването на трудово правоотношение какво означава,уволнение ли е какво е?
Благодаря предварително
1. Попитайте конкретно и коректно, за да Ви се отговори конкретно и коректно. Не забравяйте, че НИКОЙ не ни задължава да Ви отговаряме и е добре да си проверите какво питате, преди да го запишете като въпрос. А и как би се изтълкувал въпросът Ви от човек, незапознат с проблема Ви!!!!
2. Бихте ли цитирали какво гласи "чл.335,ал.3" и от кой закон е? Как би могъл да служи за основание за прекратяване на ТПО? И какво гласи пълният текст на конкретната заповед за прекратяване на ТПО?
3. По принцип всяко прекратяване на ТПО е уволнение.

Прав сте да се ядосвате,но просто ако ви покажа каква смешна заповед ми връчиха,ще ме разберете.Тези дни ще се постарая да я кача за да я погледнете и вие.Тогава няма да се чудите защо не съм си формулирала въпроса конкретно и коректно.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 07 Юни 2010, 11:33

Здравейте,искам и аз да попитам нещо-съпруга ми е служител в МВР и по време на работа си счупи крака,от НОИ ни отговориха,че го признават за трудова злополука и му изплатиха и болничните.Въпросът ми е следния МВР дължат ли му обещетение и от какво се определя размерът и евентуално има ли някакъв срок в който трябва да бъде изплатено?Благодаря
НИКОГА НА КОЛЕНЕ ПРЕД КОГОТО И ДА Е !!!
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот lorecita » 07 Юни 2010, 19:58

А сега ще поясня на кратко,на 01.06 ми се обадиха от офиса че ме викат на следващия ден в 9 часа.Забравих да поясня,че работех като билетен касиер към голяма транспортна фирма.Сега в този бранш настъпва сезона,а и като цяло фирмата не е засегната от кризата за която напоследък много се шуми.така че за съкращения и дума не може да става.Отивайки на следващия ден,ми бе казано от една дама,която е някакъв вид директор,че с две думи шефката е й е наредила да ме уволни.Поисках да разбера причините,но не ми бяха посочени,пойсках среща с шефката и ми бе заявено че тя не иска да се срещне с мен.Всичко това ми дойде като гръм от ясно небе,не само на мен но и на всички мои колеги.В резултат на което ми връчиха заповедта която ще видите по долу.Тя между другото не беше подписана от лицето,което е изписано като изпълнителен директор.
Затова ми трябва вашия коментар.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот boiko62 » 07 Юни 2010, 20:24

според мен към момента на написаното вие не сте уволнена, тъй като няма основание затова, чл. 335, ал. 3 от кт няма следователно и вие сте още на работа и може да ги съдите
boiko62
Младши потребител

Мнениеот lorecita » 07 Юни 2010, 20:40

Забравих да поясня че същия ден беше назначен друг човек на мойто място
lorecita
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 07 Юни 2010, 20:42

С това трябваше да започнете.
Елементарно спечелено дело.
Хващайте бързо адвокат и ги съдете.
НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ! То работи против Вас!
---
П. П. Само дето колегата преди мен малко се е пообъркал. Не сте на работа. Уволнена сте, макар и незаконосъобразно. Така че регистрирайте се на БТ. Можете да вземете и още някоя и друга заплата другия месец. Можете и да се "поразболеете" - пак ще Ви плаща бившият работодател.
Но за всичко това е нужен адвокат да Ви го пообясни на ушенце.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот lorecita » 07 Юни 2010, 21:00

Благодаря ви за бързия отговор.Смятам да си търся правата и да не оставям така нещата.Дано да има добри изгледи за успех.Само незнам дали с този документ ще мога да се регистрирам на борсата,но ще проверя.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 07 Юни 2010, 23:24

Поднасям извиненията си към питащия и към xaoc1973. Наистина има уволнение по смисъла на КТ, което е незаконосъобразно и е лесно атакуваемо. xaoc1973 е дал точната рецепта за действие!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот lorecita » 08 Авг 2010, 22:26

Отново се обръщам към вас за съвет,както ви бях споменала по-горе,бях уволнена по чл.335,ал3.Това предизвиква усмивки и въпросителни погледи у всеки който я е виждал.Оспорвам уволнението,но сега възникна нов проблем.Регистрирах се в бюрото по труда,но от Нои ме върнаха за корекция на заповедта.Изглежда от фирмата смятат да ме мотаят,затова питането ми е,ако по тяхна вина изпусна срока за регистрация в Нои,какви мерки мога да предприема срещу тях.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2010, 22:39

Оспорвам уволнението

е едно добро начало за разрешаване на проблема.
Какво мисли, по въпроса с НОИ, колегата, когото сте наела? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lorecita » 08 Авг 2010, 22:58

Ами колегата ви ми посъветва,да отида и да видим по какъв член ще ме освободят според новата си заповед.Но аз се питам,след като оспорвам уволнението като незаконно,след връчване на заповед примерно че съм съкратена,няма ли да си вкарам автогол,няма ли да се обезмисли оспорването на уволнението ми?
lorecita
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2010, 23:03

Не.

При тази заповед разбирам забавата в началството ви, и като съобразя, че вече има висящ съдебен спор, за който са уведомени с книжата ви - нещата са повече от предвидими.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lorecita » 08 Авг 2010, 23:04

Ще ме простите за невежеството,но бих желала да ми обясните по-подробно.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2010, 23:20

По подробно?
Или колега няма, или ако има-наистина нещо не е така.
Заповедта, която ви е връчена, според мен, няма да бъде подменена, коригирана, или каквото там искате вие или НОИ, така щото вече работодателят има знание, че сте завела иск пред съда по повод уволнението.
Вече няма място за поправки на този акт- простичко е.
И това колегата трябва да го знае отлично.
Което от своя страна дава отговор и на питането ви- защо я бавят новата заповед ( "...ме мотаят..")- ами защото и те си имат юрист( гарантирано), който навярно ги е уведомил за невъзможността.

п.п. и не сте съкратена...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lorecita » 08 Авг 2010, 23:24

Доколкото разбирам от вашия отговор,просто съм си наела некадърен адвокат.Щом той според вас много добре знае развитието на този въпрос,значи просто ме води по погрешна посока от некадърност или защото е влязъл в някакви споразумения без мое знание.
lorecita
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2010, 23:31

А, стига! :roll: И къде прочетохте такова твърдение в моя пост?
Казвам, че изпитвам сериозно съмнение изобщо да ви коригират заповедта- при тези факти. 344, ал.2....
Последна промяна poli_g на 08 Авг 2010, 23:41, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Трудово право