начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Дарение или продажба на дете?

Казуси за недвижими имоти

Дарение или продажба на дете?

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 10:58

Здравейте на всички, аз съм съвсем нова тук и нямам никакви познания в правото, затова се нуждая от помощ.
Искаме с мъжът ми да прехвърлим наша къща на детето ни, което е единствено и в момента е почти на 14. Получих разнопосочна информация относно това, кое в случая е по-сигурния начин. Единия адвокат ни каза че при дарение бъдещ наследник, даже да е само на единия родител - може да има претенции и да води дела за анулиране на сделката. Другия пък ни каза, че дарението е по-сигурен вариант, защото при покупко-продажба може да се атакува като фиктивна сделка - откъде детето е имало пари? А при дарение бъдещи наследници не биха имали никакво право за атака, защото се гледа в момента на сделката дали е имало други наследници.
Та голямата ми молба е да чуя и вашите мнения. Кой вариант да изберем - дарение или покупко-продажба?
doris_72
Нов потребител

Re: Дарение или продажба на дете?

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2010, 11:09

Притеснявате се , че може да има развод и дете от друга връзка ли, щото ако Вие имате второ дете не виждам проблем?Нещо не мога да разбера.И двете сделки могат да се атакуват след време , но ако нямате някакви сериозни съмнения , че ще има проблеми аз съветвам да се си се сключи дарение , за да се избегне плащането на местен данък , който никак не е малък.Покупко-продажбата също може да се атакува , като симулативна , прикриваща дарение , е вярно това дело ще е малко по сложно , но не и невъзможно , предвид възрастта на детето.
Ако нещо много Ви притеснява , оформете сделката като покупко продажба в полза на 3 лице.Вие ще сте продавачи , вашите родители купувачи , а детето ще стане собственик.Така винаги може да се отстоява тезата , че парите са дарени от дядото и бабата.Такива неща... :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2010, 11:12

Единия адвокат ни каза че при дарение бъдещ наследник, даже да е само на единия родител - може да има претенции и да води дела за анулиране на сделката. Другия пък ни каза, че дарението е по-сигурен вариант, защото при покупко-продажба може да се атакува като фиктивна сделка - откъде детето е имало пари?

И двамата колеги са принципно прави в становищата си.

За какво ви е това, ако детето е единствено? Опасявате се, че съществува и друг низходящ наследник по права линия от първа степен?

Отново съм съгласна с Революшън- писал е преди да излъча моя пост, само да вметна, че тогава ще се появят братя и/или сестри на продавачите и отново са в проблем.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 11:15

Притеснявам се от бъдещ наследник на мъжа ми, да. Предстои ни след това развод, а после... никой не знае какво ...
doris_72
Нов потребител

Мнениеот doris_72 » 06 Авг 2010, 11:23

Много сте бързи и отзивчиви, благодаря ви!
На моите родители не може, мъжа ми е в конфликт с тях, няма да се съгласи. На неговите родителите нито аз нито той вярва.
Местния данък не би ме спрял при покупко-продажба, единственото ми желание е да бъде по-сигурно за детето ми.
Явно е обаче, че 100% сигурност няма в нито единия случай.
doris_72
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2010, 11:43

doris_72 написа:Много сте бързи и отзивчиви, благодаря ви!
На моите родители не може, мъжа ми е в конфликт с тях, няма да се съгласи. На неговите родителите нито аз нито той вярва.
Местния данък не би ме спрял при покупко-продажба, единственото ми желание е да бъде по-сигурно за детето ми.
Явно е обаче, че 100% сигурност няма в нито единия случай.

Мисля , че не ме разбирате.Вашите родители няма да станат собственици.Просто ще подпишат нот.акт като купувачи , тоест че те плащат цената.Собственик ще стане детето.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Имотни казуси