начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Задочно във ВТУ и живот в София или... ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задочно във ВТУ и живот в София или... ?

Мнениеот boxko » 01 Авг 2010, 15:04

Моля за съвет! Миналата година бях приет в ПУ , във ВТУ и УНСС, но уви без Софийски. Дефакто сега ще бъда втора година студент по право във ВТУ (записах там, защото знаех, че мога да се прехвърля в СУ). Тази година отново положех кандидат-студентски изпити за право в СУ, изкарах много добри оценки - 4 по бел. и 5 по история, но заради по-слабата ми дипломна оценка по История в учлище не успях да влезна. Имах амбиция да влезна в СУ не заради безспорния авторитет на университета, а заради възможностите, които дава градът. Надявах се да постъпя в някоя голяма кантора в София, където да бъда обикновен стажант и постепенно да се присъединя към занаята.
Сега се колебая: дали да продължа редовната форма на обучение във ВТУ, или да се прехвърля задочно и да замина за София, където да си търся късмета?
Може ли някой да ми помогне и по въпроса отностно прехвърлянето от ВТУ в Софийски, имам 5.38 успех. Някой по-запознат може ли да ми разесни как става преместването ?
Благодаря Ви предварително !
boxko
Потребител

Re: Задочно във ВТУ и живот в София или... ?

Мнениеот andy70 » 01 Авг 2010, 19:56

С този правопис как изкара 4 по БЕЛ?
Я най-добре стой във ВТУ.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 01 Авг 2010, 20:17

:roll: :lol: Слънце, как да не се засмея- ти си като страж за езика.

По темата: да се преместите е повече от трудно, да не кажа, че контактите са решаващи, освен семестриалните оценки и свободни бройки.
Уви, такива са фактите.

Не давам съвет, по-скоро разсъждавам на глас- редовната форма на обучение си има своята красота. Работата няма да ви избяга, а опитът ще дойде с годините.

От друга страна- задочната форма предполага сериозно мобилизиране, дълги лишения- от сън, лично време, приятели и прочее, за да наваксвате с четенето. Работата, която търсите, навярно( дано да греша) няма да ви носи удовлетворение, така щото в повечето кантори ще ви ползват, като "момче за всичко" далечно на правото.
Дано сте ме разбрал.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот anette » 01 Авг 2010, 21:16

andy70 написа:С този правопис как изкара 4 по БЕЛ?
Я най-добре стой във ВТУ.

Правописът на момчето не е никак зле ...
Все пак има четворка на изпита, а не шестица.
Като знам колко превзети юристи /от СУ/ си мислят, че пишат правилно.
Извинете ме за спама, но не се сдържах.
А иначе - подкрепям Поли, която отново не натрапва мнение, но елегантно те насочва :wink:
anette
Младши потребител

Мнениеот bokacho » 01 Авг 2010, 21:28

По- добре ВТУ, поне изпитите ще минават по- леко :wink:
Колкото до самото преместване, имах един колега, баща му беше бивш декан на ЮФ на СУ, беше приет във ВТУ, после без проблем се прехвърли в СУ...
bokacho
Младши потребител

Мнениеот boxko » 01 Авг 2010, 22:19

Тези изпити, преминаващи лесно, ме отблъскват от университета, в който съм в момента. Целта ми не е да взема КЕТАП, а да бъда добър в това, което съм захванал. Копнея да бъда "момче за всичко" в кантора, за да бъда близо до...професията. За съжеление Търново не дава тази възможност, за което страшно съжелявам, че за поредна година не успях да влезна в СУ, а стремежът ми към това учебно заведение идва главно заради София, град с възможности. Приемайки обаче задочна форма на обучение, се питам дали няма да си вкарам "автогол". Добре е да знам мнението на хора, минали или доближили се до сферата на юриста, които аргументирано да подкрепят едната или другата позиция.
П.П. Колкото до правописа... :| "Като не можеш да кажеш нещо умно по дадена тема, по-добре да замълчиш" :wink:
boxko
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Авг 2010, 09:29

Завършил съм във ВТУ. По мое време преподавателите бяха от СУ. Смело мога да кажа, че няма НИКАКВО значение точно къде си завършил. Важното е какво знаеш и какво можеш.

Ако очакваш в университета да научиш нещо, то ти желая успех. Там се учат само основни неща, които ще прилагаш след време. В никой университет не могат да те научат да бъдеш юрист, нито пък могат да те научат на занаят. За това си изкарай дипломата и мисли как ще я караш след това. Там започва истинския зор.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prousa » 02 Авг 2010, 10:26

До миналата година бих те посъветвал да се прехвърлиш в СУ, но през 2009г. се запознах с една съдийка, която е завършила ВТУ. Изключително добър съдия,юрист и като човек е неповторима, въобще качества събрани на едно място.Води си заседанията внимателно, свършва си делата навреме и въобще е родена за тази професия.И пак ти казвам, завършила е ВТУ, но е много над юристите от СУ и адвокатите, явяващи се пред нея.Понастоящем е председател на 58-ми състав в СРС
prousa
Младши потребител

Мнениеот ellas » 04 Авг 2010, 17:08

Колега, моля погледнете кои са вашите лектори и кои са в СУ. Може би това ще Ви разреши дилемата. Относно работата като стажант в нечия адвокатска кантора - определено ще бъдете "момче за всичко", но дали това е път към кариерно развитие е спорен въпрос. Зависи най-вече за кого работите и дали той има интерес да ви помогне и наистина да ви въведе в занаята. Определено ще учите с работата и университета е началото. Доколкото съм запозната имате дисциплина "Медиация" и правна клиника в университета. Там бихте могли да видите, надявам се, практически казуси и да работите по тях. Поне така беши преди няколко години. Търново определено не предоставя кой знае какви възможности, но е редно всички да се запитаме "Защо?". Проблемът с работата ще излезе на дневен ред и то сериозно след дипломирането ви и дано да имате късмет, връзки пък може и двете заедно. Не Ви препоръчвам задочната форма на обучение, ако имате възможност за редовна. Но от толкова много мнения, най-важно е какво Вие искате да правите и за Вас кое считате за най-добро!!!!!!Защото избора си е изцяло Ваш и по-добре да направите собствени грешки, отколкото такива, резултат от чужда позиция. :wink:
ellas
Нов потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 04 Авг 2010, 21:34

Аз пък съм на друго мнение. Редовната форма на обучение е нещо чудесно, но ако чакате да работите по специалността едва след като завършите, това ще бъде огромна грешка.
Завърших в края на 2009 г., редовна форма на обучение, взех си държавните изпити от първия път с хубави оценки, изкарах си 6-месечния стаж, взех си изпита за юридическа правоспособност... и в момента съм безработна, тъй като никой работодател не оценява нито едно от гореизброените. Никой не се интересува от това с какъв успех си завършил, редовно или задочно, колко езика владееш... търсят си човек със стаж и опит. За да не се чудиш какво да правиш, както аз в момента, съветвам те да се преместиш в град, където имаш възможност за реализация. Това ще си има своите неудобства - ще се налага да пътуваш за изпити, от работата може и да не те пускат...но в крайна сметка ще успееш да се реализираш.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Авг 2010, 21:44

Защо всички колеги, които чета напоследък по идентични теми тук, нямат амбицията да докажат на себе си и околните, че и САМИ имат възможност да пробият на пазара?
Защо все питате (говорите) за работодатели е кратката форма на въпросът.

Безработен юрист?!? ..........
Гост.
Старши потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 04 Авг 2010, 21:58

Защото пазарът е пренаситен и защото все от някъде трябва да се започне. Да не би Вие, poli_g, да открихте топлата вода и да се реализирахте сам(а) веднага след завършването си, без да работите за някой друг първоначално? Ако е било така - моите поздравления! Но като цяло мисля, че "пробиването" е доста трудно на фона на пренаситения пазар, намаления обем на сделки, сключвани по време на криза, и факта, че изпитът за мл. адвокати е чак след няколко месеца.
И за да отговоря на въпроса Ви напълно - да, обмислям и този вариант, но е далеч по-добре да има от къде човек да "краде" занаят. Не съм на мнение, че теоретичната подготовка на който и да е университет в България е достатъчна, за да навлезе човек с летящ старт в практиката.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 04 Авг 2010, 22:01

И за да не спамим темата - концентрирайте се над първоначално зададения въпрос, а не над лични нападки към мен :)
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Авг 2010, 22:33

Ще отговоря на питането ви, но преди това да вметна- не разбирам защо приемате за лична нападка постът ми?
Без концентрация, така щото не отчитам да е нужна, си поставих въпроса, но питането ми е принципно, а особата ви не е замесена тенденциозно в него. Не си падам по такива конспирации.

И, да, отговорът, който не ви дължа, но все пак- завърших, започнах сама и няма да ви изненадам ако кажа- няма летящи стартове. Не и в реалността, а филмовото изкуство е далечно на последната.

Сделки? При нотариусите от две години намаля драстично обема на сделките :)... и ако колега очаква да се изхранва със съставяне на НА- трудно ще да му е, спор няма.
Конкуренцията, при предоставяне на правни услуги, между представители на различните гилдии, пак последните години, наистина се увеличи. Нотариуси и СИ изготвят договори, заявления по 410/417. Добре, че в зала не влизат( разбира се, като посоча изключението от правилото по ГПК, но няма да ги видите да се ползват от него).
"пробиването" е доста трудно на фона на пренаситения пазар, намаления обем на сделки, сключвани по време на криза, и факта, че изпитът за мл. адвокати е чак след няколко месеца.

В тази професия нещата не се случват даром ( правя едно отклонение за изключенията от правилото- да, съществува малцинство на "огряните от слънце"). Повечето стъпваме здраво на земята, небесното пространство, изключвам правната му регламентация, си остава за поетите.
Това са условията. Ако нейде има по-добри- пожелавам ви ги.

п.п. Не съм открила открития чужди- ползвам ги.
Последното, защото, според мен, преминахте границата.

Още вчера мислех да издиря едно мнение:
viewtopic.php?f=5&t=33123&p=331534&hilit=+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0#p331534
Приятно четене.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 05 Авг 2010, 12:09

До тук не ми казахте нищо ново. Не аз преминах границата, а Вие - има въпрос, поставен от студент във ВТУ, който търси съвет. Аз му дадох моя. А Вие, вместо да отговорите на питането на започналия темата, започнахте (лични) нападки.
Ако нямате какво съдържателно да кажете на питащия, няма защо да спамите темата. Последната Ви публикация спокойно можехте да изпратите на лично съобщение.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Авг 2010, 14:06

Някой беше казал, че в началото човек работи за име, а след това -името му работи за него.

Вие, колега MariaMagdalena в кой "коридор" тичате? Взехте ли изпита за юридическа правоспособност?
Ако ДА, тогава какъв курс на реализация поехте. :roll:

П.П. Опасявам се, че ще ви разочаровам, тъй като Поли тича в коридор №2! :D

Към колегата поставил темата :arrow: boxko, учете, трудете се и пак учете. Правото е наука, която цял живот се изучава. Същото е като да се потопите в океан - трябва си тренинг. Колкото по-надълбоко се гмуркате, толкова хидравличния натиск на слоя вода над вас е по-голям, но пък ако притежавате капацитет, ще сте в състояние да го поемете и да изплувате на повърхността. :D
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Авг 2010, 17:22

Сентенцията, заложена в сигнатурата, харесвам, така щото обективира доказана житейска истина. Но, до тук -детайлите все ви убягват:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=68257
Гост.
Старши потребител

Мнениеот voltron » 05 Авг 2010, 22:17

Всъщност требва още преди завършването работодателите да се надцакват за даден кадър. Така студента ще може да си избере най - доброто. Дали ще му е кеф за пари, или за удоволствието от работата - сам да си избира. Другото са празни приказки.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Авг 2010, 17:15

:D ох и ако този стане юрист ,то вече видяхме последните години какво могат :D разните блондинки и брюнетки :D едните жадни другите гладни
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Общи дискусии