начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Издръжка за деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка за деца

Мнениеот silvaila » 27 Юли 2010, 08:32

Здравейте искам да поитам имат ли право децата ми на издръжка без да имаме развад с баща им ние сме разделени. Заплатата му е към 750 колко издръжка мога да получа за 2 те деца.
silvaila
Нов потребител

Re: Издръжка за деца

Мнениеот Pause » 27 Юли 2010, 11:44

Сега разбрах май бащите само ги ползват за касичка. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lokomotiv » 27 Юли 2010, 12:13

Леле леле леле, а ожени се после.
lokomotiv
Младши потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2010, 12:19

Аз пък съм чувала, че "касичката" дължи издръжка в някакъв размер. :)
Госпожо, минималната издръжка за дете е 60 лева. Ако не се споразумеете с бащата, намерете си адвокат, предявете си иск за някаква сума и съдът ще Ви каже колко от нея трябва да получите. За отхвърлената разлика няма да дължите държавна такса, така че и да се изхвърлите с искането, не е много страшно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lokomotiv » 27 Юли 2010, 12:26

Това е информация от интернет както и мъдрата мисъл... дерзайте :mrgreen:
lokomotiv
Младши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 27 Юли 2010, 14:15

Аз заведох дело за увеличаване на издръжката,защото сега тя е в размер на 40лв. и смятам,че не е достатъчна като се има в предвид,че между -30-35лв. всеки месец ходят за таксата в градината.Подадох си исковата молба на 15 и на 19 вече ответника си беше получил копието за него.Синът ми е на 4г. и 9м.Та въпроса ми е задалжително ли трябва да се ява в съда с адвокат?Написах си я сама исковата молба и при подаването ме попитаха,кой адвокат ми я е писал?Ако знае някой какъв е срока до насрочване на делото нека ми каже.Искам да допълня,че в началото не си получавах издръжката въобще до като не заведох дело за изземване на лек автомобил и така получих автомобила за сметка на издръжката и от тогава до сега са изминали 3г.и също не си получавам редовно издръжката,но за сметка на това общината ми я превежда.Изчаква ответника до определена дата на всеки месец и като види,че нямам издръжка ми я превеждат на следвашия месец.
НИКОГА НА КОЛЕНЕ ПРЕД КОГОТО И ДА Е !!!
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот Pause » 27 Юли 2010, 15:43

Живота е това което се случва...
Ами според мен за да ви бъдат по пълно защитени интересите е пожелателно да се представлявате с адвокат ,знаете че делата са освободени от държавна такса установени от ГПК както и това че ако съда прецени и констатира че имущественото ви състояние е затруднено подробно вижте Чл83 ал2 и 3ГПК,също може да ви освободи.Но сама знаете че,издръжката не осигурява охолен живот на детето нуждите се променят ,но дали така стои въпроса и с възможностите. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот silvaila » 28 Юли 2010, 13:06

Значи според вас Paus бащите трябва само да правят деца и после да ги оставят на произвола на съдбата без дом и издръжка без никакви ангажименти.Какво значи че ги ползват само за касички.Всеки трябва да си носи отговорностите в живота.
silvaila
Нов потребител

Мнениеот Pause » 28 Юли 2010, 13:24

Не искам дя останете с лоши впечатления ,но неточно се изразявате и все едно пазар
правите.Както и да е не го вземайте навътре имате право на издръжка но не само от бащата да речем ами и от вас.Все пак изключително на двамата принадлежат родителските права.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот velkova_1914 » 28 Юли 2010, 13:30

Напълно съм съгласна.Щом като един човек е решил да има дете това не означава,че след развод той трябва да си зареже децата(детето),това,че не се рабират вече и виждат,че нещата не вървят не означава и край с децата(детето).Издръжка е длъжен да плаща всеки един човек,та дори и инвалид да е и да живее само на пенсия или помощи,никой не го освобождава от това си задължение.
По отношение на възможностите майка ми и баща ми са ме учили така"има ли желание човек за нещо винаги го постига".Вярно в днешно време е трудно,но какво е виновно едно 4г.дете(както е при мен).
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот boiko62 » 28 Юли 2010, 13:36

първо трябва да си зададете въпроса колко издръжка за децата си давате вие и да я докажете с писмени доказателства, другото го оставяте на съда, а не да искате само защото сте разделени със съпруга си
докато питате той се подготви може и да не получите издръжка
boiko62
Младши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 28 Юли 2010, 14:17

Аз съм представила писмени доказателства в подадената от мен искова молба.Както по-горе споменах издръжката ми е в размер от 40лв.,а таксата на градината ми е в границите на 30-35лв. всеки месец.Е кажете ми вие какво можеш да купиш на дете за 5лв.(обувки,яке,панталонки,анцунг....................)ами ежедневната храна в къщи или то ще яде само в градината......................МАЛКО НЕ ГЛЕДАТЕ НА ТОВА РЕАЛНО.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ МАЛКО И ТОГАВА СЕ ИЗКАЗВАЙТЕ.В момента минималта издръжка се определя въз основа на 1/4 от МРЗ,която е 240лв. :arrow: минимума сега е в размер на 60лв.Никой не иска заплатата или доходите от часния бизнес,просто нещо нормално да е,а не подигравателните 40лв.
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот portokal » 28 Юли 2010, 15:24

lokomotiv написа:Това е информация от интернет както и мъдрата мисъл... дерзайте :mrgreen:

Верно ли е от интернет? Иначе аз си дерзая доста добре, и то точно в тази област.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Pause » 28 Юли 2010, 15:33

Ами ,искахте ли изрично размерът да бъде минималният т.е.60лв,както е според 142 ал2 от СК.И нали все пак говорим за обикновени условия на живот ,които обуславят потребностите на детето.Може да претендирате от следващият ред задължени лица т.е. Чл140 т2 СК които ,ако не се лъжа са неговите родители и така докрая. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 19:11

velkova_1914 написа:......Издръжка е длъжен да плаща всеки един човек,та дори и инвалид да е и да живее само на пенсия или помощи,никой не го освобождава от това си задължение.....

Тук може да се поспори, но и защото е отчетена тази житейска хипотеза, законодателят е помислил въвеждайки ред на лицата задължени да дават издръжка. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Pause » 28 Юли 2010, 20:43

В този ред на мисли ,може да се каже че и студенти и лица които са трудоспособни фактически неработят също дължат,явно закона е имал социална роля за детето.Но в случая има едно дете майката дава 40 лв бащата Х лв.Със споразумение може да се дава и повече ама уви.И затова пак отиваме към реда определен от закона.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2010, 21:47

Трудоспособните са друга история, макар и да не работят, но не те разбирам.
Би ли обяснил?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 29 Юли 2010, 09:05

poli_g написа:
velkova_1914 написа:......Издръжка е длъжен да плаща всеки един човек,та дори и инвалид да е и да живее само на пенсия или помощи,никой не го освобождава от това си задължение.....

Тук може да се поспори, но и защото е отчетена тази житейска хипотеза, законодателят е помислил въвеждайки ред на лицата задължени да дават издръжка. :)

+1. Неработоспособният без доходи (и без имущество, от което да може да извлича доходи, разбира се), живеещ само от помощи, не е задължен. Затова има и други лица в реда на задължените, както посочи Поли.
Макар че като слушам някои мнения - за осъждане на родител с неизвестен адрес и без доказани доходи да плаща издръжка на пълнолетен, за осъждане по чл. сто осемдесет и кой беше там от НК без изрично установяване, че ИМА възможност да плаща (един вид, щом издръжката е присъдена, възможност има и е длъжен да плаща навреме)... знам ли вече. :roll:

Off: Сега ако обявят за престъпление неплащането на осигуровки, както уж предлагат, само да е посмял някой съдия да оправдае подсъдим с мотив "нямал пари". :P :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 29 Юли 2010, 09:25

poli_g написа:

Днес ще потърся това си твърдение и ще ви го представя,че и инвалидите се задалжават да плащат та дори и да са на едно място,но просто в момента нямам това време за което се извинявам.Адвокат също ми го е казвал.Днес сутринта си получих издръжката и явно е пак от общината,защото щом ми е преведена със детските значи е от тях,а ако е от бащата ги получавам 4-5 число на всеки месец.Лек ден и до после ще изпратя материала.
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот Pause » 29 Юли 2010, 09:46

Точно така Поли само разширявам кръгът от лица:
-А ,ти например сигурно имаш предвид тази хипотеза

Несеквестируем доход

Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:

само да видим дали тази посоката,или имаш нещо друго впредвид.
Аватар
Pause
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси