начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работа без договор - отказ от заплащане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа без договор - отказ от заплащане

Мнениеот zdrav4eto » 23 Юли 2010, 06:45

Здравейте, моля за съвет в една сложна за мен ситация!
От няколко месеца работя като преводач и преподавател в една езикова школа. Не сме подписвали договор, защото директорката не пожела на този етап.
В момента обаче, тя ми дължи ок. 600 лв. по предварително уговорени устно условия, но отказва да ми ги изплати в този размер.
Притиска ме да подпиша граждански договор със задна дата - за ок. 6 месеца назад, по който тя претендира за някакви удръжки, които намаляват дължимата сума наполвина.
От своя страна аз съм си запазила някои документи като доказателство за моята работа: присъствени листове с подпис на курсистите; сертификати за завършени курсове с печат и подпис на въпросната езикова школа и с моето име като водещ курса, и др. подобни.
Въпросът мие: мога ли по някакъв законен начин да си защитя интереса и труда. Законово подлежи ли на някакви санкции този мой "работодател" за това, че не е сключил трудов договор с мен и легално ли е да иска сключването на такъв с задна дата. Какво мога да предприема в правно отношение?
zdrav4eto
Нов потребител

Re: Работа без договор - отказ от заплащане

Мнениеот kazimirc4 » 23 Юли 2010, 09:28

Две са инстанциите, които са компетентни по казуса Ви-Инспекцията по труда и съда.ИТ е без разходи за Вас, съдебната процедура- не. Преди да Ви дам съвет, моля за информация: по колко часа приблизително работите на месец? 600 лв.до момента ли е задължението към Вас общо, или на месец? Не може да има 50 % удръжки при наличие на граждански договор!Вие имате писмени доказателства за наличие на трудово правоотношение.След като поискате това от ИТ,тя ще го направи незабавно.Основната работна заплата според минималните осигурителни прагове за 2010 г. е 450 лв.Вие вероятно знаете, какъв е нейния размер в езиковата школа! и на какво може да разчитате. Трябва да знаете, че директорката подлежи на глоба по смисъла на чл.414,ал.3 от КТ в размер на 15000/петнадесет хиляди/лв. за несключен трудов договор.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот zdrav4eto » 23 Юли 2010, 12:25

Благодаря за информацията. Сумата от 600 лв, която имам да получавам е от април месец насам. Не получавам точно определена сума, а ми се плаща на час и всеки месец съм имала различен брой часове, тъй като преподавам на индивидуални ученици и се съобразявам с тяхното свободно време. Първоначалната ни уговорка беше за 7 лв на час, впоследствие работодателят свали сумата на 6 лв, под предлог, че клиентите искали фактура, което не зная какво общо има със заплащането ми. Сега изцяло се крие от мен и мисля, че не иска изобщо да ми плати. Дали мога да бъда защитена по някакъв начин от закона при този случай или има вероятност да бъда глобена, понеже съм работила без договор?
zdrav4eto
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 23 Юли 2010, 12:38

Законът защитава Вас, а не работодателя, който в случая е неизправен. Не подлежите на административнонаказателна отговорност/глоба/!Както посочих по-горе може да сезирате ИТ, в чиито компетенции е Вашият казус.Прочетете още веднъж написаното.Според мен може да подходите по два начина:
1.В писмо с обратна разписка да предявите финансовите си искания до работодателя и му дадете примерно 3-дневен срок да се издължи.Напомнете му, какво пише в чл.414,ал.3 от КТ и, че няма да се поколебаете да се обърнете към ИТ в случай на неиздължаване!Глобата надвишава многократно сумата от 600 лв!
2.Да подадете сигнал в Инспекцията по труда, който да подкрепите с писмените доказателства, с които разполагате.
Ако мога да си позволя съвет, приложете първо вариант І,така ще имате и морално преимущество.Но в никакъв случай не се бавете. Успех!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот zdrav4eto » 23 Юли 2010, 14:18

Благодаря Ви за компетентните съвети! Със сигурност ще ги приложа. Радвам се, че открихтози форум - много бързо и точно действате!
zdrav4eto
Нов потребител

Мнениеот zdrav4eto » 23 Юли 2010, 16:32

Един последен въпрос: по време на работата ми към въпросната фирма и до сега съм в майчинство - това има ли отношение по казуса?
Благодаря предварително!
zdrav4eto
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юли 2010, 16:53

zdrav4eto написа:Един последен въпрос: по време на работата ми към въпросната фирма и до сега съм в майчинство - това има ли отношение по казуса?
Благодаря предварително!

:D :D :D
Има - да!
8)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 23 Юли 2010, 17:14

Юли 2010Право на Труд
17:11
16.08.09Втори договор по време на майчинство
автор(и): Труд, прочитания: 1506, коментари: 0
ВЪПРОС: В момента съм в платен отпуск за гледане на детето, което е на година и половина. От една фирма ми предложиха да почна по втори трудов договор на 4 часа. Имам ли право да сключа такъв договор по време на майчинството? Ще се отрази ли това на размера на обезщетението, което получавам по време на отпуска за гледане на дете до 2 г.?
Г. Т., гр. Пловдив
ОТГОВОР: Имате право да сключите трудов договор за допълнителен труд по времето, през което ползвате отпуска за отглеждане на дете до 2 г., разрешен от основния работодател. Работата по втория трудов договор няма да промени размера на получаваното обезщетение.
Работникът или служителят може да сключи трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му правоотношение. Няма законова пречка вторият трудов договор да се сключи по време на ползване на отпуск по майчинство, разрешен по основното трудово правоотношение.
През време на допълнителния отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст на майката се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в Кодекса за социално осигуряване. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на това парично обезщетение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. На майката се изплаща месечно обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като за 2009 г. той е 240 лв. Когато майката по време на ползване на отпуска за отглеждане на малко дете, разрешен от основния работодател, започне работа по втори договор за допълнителен труд, тя продължава да получава пълния размер на обезщетението до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил. При втория работодател майката не получава обезщетението по чл. 54, ал. 1 от КСО, защото няма прекъсване на отпуска за отглеждане на детето, разрешен от основния работодател.
Справка: Чл. 111 и чл. 164 от Кодекса на труда, чл. 53, ал. 1 и чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.
Вижте и консултациите на адрес: http://www.odit.info/?s=6&i=179161&f=3, ще са Ви от полза!
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право