начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Платен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск при напускане

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 12:52

Уважеми госпожи и господа,

Как стои въпроса с ползването на платения годишен отпуск по време на предизвестието за напускане?
Казуса ми по конкретно е следния:
Възможно ли е да си ползвам платения годишен отпуск като само уведомя работодателя писмено, че го ползвам за период от до и настоящия период да се счита и за предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение по чл... и т.н. или императивно се спазва изискването на чл.172 от КТ за разрешение от работодателя.

Благодаря предварително,
С уважение,
shopov
Младши потребител

Re: Платен отпуск при напускане

Мнениеот apknokia » 21 Юли 2010, 13:31

Здравейте, лично аз не виждам проблем с една молба да се направят две волеизявления - и за отпуска и за предизвестие. Но ако съществува съмнение относно положителната реакция на работодателя може би по-добреда пуснете първо молбата за отпуската, а после, да речем на втория ден, молбата отпуската от ....до да се счита за предизвестие.
Отпуската може да бъде отложена - при определени хипотези работодателят има право - чл.176, докато предизвестието - не.
Не е ясно дали сте ползвали отпуска до този момент, дали ще ползвате остатък ....
apknokia
Младши потребител

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 14:43

Да, ползвам съм 2 дни до момента, имам остатък 18 дни, но не съм наясно дали този остатък няма да се преизчисли към момента на напускането.

В същност идеята ми беше да си взема болничен за 7 дни в този период с нотариална покана до работодателя да го уведомя за намерението ми за напускане и че в рамките на периода ползвам отпуската си като се позовавам на " ... отпуската се ползва за почивка ..."
В КТ заплащане на отпуската е предвидено само при напускане, но как е уредено в смисъл работника не желае да му се плаща отпуската, а да я ползва в срока на предизвестие не ми е съвсем ясно.
shopov
Младши потребител

Мнениеот Melly » 21 Юли 2010, 14:52

shopov написа:В същност идеята ми беше да си взема болничен за 7 дни в този период с нотариална покана до работодателя да го уведомя за намерението ми за напускане и че в рамките на периода ползвам отпуската си като се позовавам на " ... отпуската се ползва за почивка ..."

На Женския пазар ли ги раздават? :roll: :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 14:57

Разбирам иронията Ви, но при настоящия работодател наистина се чувствам дискомфортно и имам нужда от известно време за лечение на нервите :lol:
Обмислях също така причинения дискомфорт да го формулирам, като "неподходящи условия на работа" в предизвестието.
С уважение,
shopov
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 21 Юли 2010, 15:07

Разумно е да ползвате отпуска си, който според Вас за 2010 г- е 18 дни. И едва малко по-късно да предприемете процедурата за прекратяване на ТД. Иначе ще получите отпуск само за 7 месеца, който във Вашия случай е 10 работни дни.Искам да Ви напомня, че срокът на предизвестието е 30 дни,ако друго не е договорено в ТД.Тъй, че като изтече платения отпуск, ще сте на работа пак при работодателя!
Melly е права в забележката си за получаването на болничен лист. Макар, че не се издават на Женския пазар,длъжностните лица от тази институция много наподобяват обитателите на същия.А и работодателят има много добра възможност да го оспори и анулира. Знам го от опит.Затова подходете коректно и успех.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право