- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искат да си отработя болничния? Имат ли право???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Искат да си отработя болничния? Имат ли право???
Здравейте на всички! Работя в голяма компания и работата ми е на смени - 6, 7, 8, 9 и 10-часови! Този месец имам 188 работни часа и 8 почивни дни, което е над нормата за месеца! Наложи ми се да изляза болничен за 3 дни след 2 почивни дни! Болничният ми е издаден от личния ми лекар! Когато вчера се върнах на работа, работодателят ми каза, че съм била на -18 часа, заради болничния и каза, че трябва да ги отработя до края на месеца и поради тази причина до края на месеца, оставащите 10 дни, имам само 9 и 10-часови смени и 2 почивни дни за целия период! При все това болничния ми все още е неплатен, тъй като нямам необходимия стаж! Т.е. от мен сега се иска да отработя болничния си и той да не ми се плати? Имат ли право и как мога да си потърся правата? Благодаря на всички
- nightlight
- Нов потребител
Re: Искат да си отработя болничния? Имат ли право???
Съглано Кодекса за социално осигуряване
чл. 40 Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.
Работодателят сигурно разглежда 3-те дни болничен като почивни, тъй като няма да бъде платено обезщетение от НОИ поради липсата на 6 м осигурителен стаж, а не може да минат и като платен отпуск поради липса на 8 м трудов стаж (вж ал. 155, ал. 2 от Кодекса на труда). Такава ситуация може да се получи само при първа работа на трудов договор. Успех!
чл. 40 Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.
Работодателят сигурно разглежда 3-те дни болничен като почивни, тъй като няма да бъде платено обезщетение от НОИ поради липсата на 6 м осигурителен стаж, а не може да минат и като платен отпуск поради липса на 8 м трудов стаж (вж ал. 155, ал. 2 от Кодекса на труда). Такава ситуация може да се получи само при първа работа на трудов договор. Успех!
- olga
- Младши потребител
Вие имате право на болничен и преди 6 месеца стаж, но нямате право той да Ви бъде заплатен. Работодателят не може да Ви накара да отработите дните на болничния, като ги смята за почивни. Едно е да нямаш право на обезщетение, а съвсем друго - да нямаш право на болничен.
Защо не се обърнете към испекцията по труда?
Защо не се обърнете към испекцията по труда?
- liubka
- Младши потребител
Всъщност, колко е осигурителния Ви стаж?, защото това обстоятелство е най-важното в случая! След като превишавате нормата на нормалната продължителност на работното време, заплаща ли Ви се то, включително и като извънреден труд? В договора Ви какво е записано в раздела работно време- работа 8 часа седмично, или работа по график. Защото това определя както режима Ви на работа, така и този на почивка.
Ваше право е да информирате ИТ за нарушенията на трудовото законодателство, на трябва да знаете не само кои са те, а и как да ги формулирате и използвате максимално във Ваша полза, и възможно без вреда.Бихте ли дали повече информация!
Ваше право е да информирате ИТ за нарушенията на трудовото законодателство, на трябва да знаете не само кои са те, а и как да ги формулирате и използвате максимално във Ваша полза, и възможно без вреда.Бихте ли дали повече информация!
- kazimirc4
- Потребител
Няма законова норма, която да ви задължи да отработвате болничния!
В Инспекцията по труда ще потвърдят това, обаче трябва да сте готова че това може да влоши взаимоотношенията ви с работодателя.
В Инспекцията по труда ще потвърдят това, обаче трябва да сте готова че това може да влоши взаимоотношенията ви с работодателя.
- apknokia
- Младши потребител
Първо трябва да се уточни дали питащият работи по график, и може изобщо да не става въпрос за отработване, тези дни които е отсъствал от работа да съвпадат с почивката му по график, това, че сте изработили повече часове няма значение, защото фирмата по КТ, трябва да ви компенсира в рамките на 6 месеца да си ползвате почивките, това е записано във вътрешните правила за работна заплата на фирмата и има издадена заповед как ще се компенсира извънредният труд, това че нямате 6 месеца осигурителен стаж, не значи че болничният може да се скъса, той задължително се представя в нои с декларация от разкрита банкова сметка, презумцията е че може някъде и някога да е работил и да ги има тези 6 месеца, независимо че не ги е представил на работодателя
- pepa60
- Младши потребител
Разпределението на работното време чрез въвеждане на сненен режим на работа е право на работодателя. При сменна работа той е длъжен да определи периода и последователността при преминаване от една смяна в друга, т.е. редуването на смените. Съгласно ал.3 на чл. 144 от КТ редуването се определя в правилника за вътрешния трудов ред. Дълбоко се съмнявам, че в този правилник е уредено отработването на болничния, дори и да е записано, то е противозаконно. Обстоятелството, че работите в предприятие със сменен режим/ с непрекъсната организация на труда/, не дава право на работодателя да изисква отработването на дните, за които имате болничен. Характерът на производствения процес възможно да допуска прекъсването му, тогава вашите смени не са били поети от друг работник, при което тези смени остават неотработени и за работодателя не възниква задължението да ги заплаща нито на вас/вие сте били в болничен/, нито на някой друг. Ако сме в хипотезата на непрекъсваем процес - тогава тези смени със сигурност са били поети от друг работник, за кого възниква правото да получи заплащане за тези смени. И в двата случая не сте длъжни да ги отработвате
- apknokia
- Младши потребител
Здравейте! Много ви благодаря за отговорите! Относно повече информация единственото към момента, което мога да дам е, че стажът ми е 5 месеца без 2 дни! Днес наоравих консулатция с Инспекция по труда и от там ми казаха, че абсурдно и противозаконно да ме карат да си отработвам болничния, но това не означава, че работодателят ми няма право да направи промени по графика ми. Съответно при върпосът ми относно заплащането, човекът от ИТ ми каза, че болничният ми при всички положения няма да се заплати, но ако часовете ми са в норма, т.е. 22 работни дни по 8 часа, всеки един час работодателят ми длъжен да заплати като извънредем. И съответно ме посъветва ако не ми се заплатят тези часове, които реално сега отработвам да си пусна съответното оплакване. Поради тази причина вероятно е най-добре да изчакам фиша си и да видя какво точно се случва? Вие какво мислите? Благодаря ви
- nightlight
- Нов потребител
nightlight,"човекът" от инспекцията е прав.Преценете рисковете и тогава тръгнете със жалбата.Вашата стъпка може да предизвика верижна реакция във фирмата, а ако ИТ е на мястото си, тя пък може да извърши проверка по Вашия сигнал за полагане на извънреден труд.Както се казва материята е изключително "атрактивна", защото ще последва изплащане на извънредния труд/интересно колко месеца назад?/, предписания/разпореждания/ към работодателя, може и да го глобят-има поне 3 правни основания за това.
Изчакайте фиша за заплатата/това е доказателство и за проверяващите/, и тогава предприемете това, което сте решили.
Изчакайте фиша за заплатата/това е доказателство и за проверяващите/, и тогава предприемете това, което сте решили.
- kazimirc4
- Потребител
Много благодаря Така и ще направя
- nightlight
- Нов потребител
Ако не Ви затрудни, бихте ли ни информирали как се развива случая
- apknokia
- Младши потребител
Да, разбира се! Реших да си изчакам фиша, който ще получа в началото на другия месец, за да видя какво се случва там, и ако нещатата не са както трябва ще се обърна към нужните органи! За момента съм в период на изчакване! Ще пиша когато си видя фиша Благодаря още веднъж на всички ви
- nightlight
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|