- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
приемане наследство по опис и срок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
приемане наследство по опис и срок
Здравейте, обръщам се към вас, защото имам следният случай. На 13.01.2010 година се самоуби единият ми син. На 22.06.2010 година пуснах молба за удостоверение за наследници, тъй като се оказа, че синът ми притежава автомобил със най-висока застрахователна стойност 1000 лв. След получаване на у-ние за наследство направихме отказ от наследство пред дежурен съдия при РС. На 01.07.2010 ни бяха издадени у-ния за отказа. Ние сме наследници по закон от втори ред, имеме друг син. Той веднага подаде молба за приемане на наследство по опис, получихме определение от съдията в което е написано, че трябва да докаже родствената връзка с брат си, това е лесно ще представим актове за раждане, но това което ме смути е че съдията пита кога моят син е узнал за смъртта на брат си. Другият ми син е наследник от трети ред и според мен наследството за него се открива от 01.07.2010 година. Моля за вашето мнение по ЗН.
- pepa60
- Младши потребител
Re: приемане наследство по опис и срок
Формалноюридически не сте прав.Откриването на наследството е момента на смърта на наследодателя.За другото обаче сте прав.Вие като родители сте изключвали другия си син от наследството , следователно последния не е могъл нито да приема общо или по опис , нито да се отказва.От момента на вписване на отказа Ви в специалната книга в РС(а не от датата на получаване на удостоверенията от съда),наследството преминава към следващия трети ред и от този момент синът Ви е придобил правото да приеме или да се откаже от наследството.От момента от който е узнал за вашия отказ пък според мен , тече и 3 месечния-съответно може да иска още 3 месеца от съда , за да приеме по опис!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за отговора, ходих при дежурен съдия да попитам какво става с автомобила на кого да го предам, не можаха да ми отговорят, но сега отново отворих ЗН и прочетох чл. 51 По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.
(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
Оставам с впечатлението, че районния съдия трябва да покани другият ми син да приеме наследство в даден срок, може би той изобщо не е трябвало да пуска заявление за приемане по опис, а след като бъде поканен трябва да реши как да го приеме.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.
(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
Оставам с впечатлението, че районния съдия трябва да покани другият ми син да приеме наследство в даден срок, може би той изобщо не е трябвало да пуска заявление за приемане по опис, а след като бъде поканен трябва да реши как да го приеме.
- pepa60
- Младши потребител
Задаващия въпроса изрично казва че е родител на починалото дете. Изрично сочи че е от първи ред наследник. От втори ред наследник е брата на починалото дете. Трябва задаващия въпроса да е починал, за да се дава възможност на брата на починалия във времето на преклузивния тримесечен срок да заяви иска ли по опис. Та нали той сега не може да наследи брат си, поради наличието на наследници от по преден ред.
- valrum
- Младши потребител
Но поради отказа на родителите да наследят починалото си дете, правото да получи наследство се пада на следващия род наследници. За брата на починалото момче ще тече три месечен приклузивен срок да приеме наследството по опис. Но това той ще иска от районния съд, ако смята, че наследството на брат му има повече пасиви от активи- например кредит към банка и др.за да не отговаря напълно по тях.
- valrum
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|